Primjetili ste da se mjenjač automobila kod vožnje u rikverc javlja onim karakterističnim zvukom. Dok krenete malo brže unazad, on počne da „zviždi”, a ovo se dešava samo kod ručnih mjenjača – kod automatika se ovaj fenomen ne javlja.

Prvo da pogledamo unutrašnjost mjenjača. Poznato je da ručicom mjenjača biramo određeni položaj zupčanika u mjenjaču i na taj način se mijenja prenosni odnos.

Na slici možete vidjeti da su u mjenjač ugrađeni većinom kosi, odnosno helikoidni zupčanici, dok su zupčanici za prenos unazad ravni.

Helikoidni zupčanici u odnosu na zupčanike sa ravnim zubima imaju prednost, jer su im zubi u stalnom kontaktu, zbog zakošenja pod kojim su izrađeni.

Tačka dodira zupčanika se stalno pomjera, što doprinosi bešumnom radu i manjem opterećenju boka zuba, iz čega proizilazi da su trajniji, ali i skuplji za izradu.

Kako se u toku upotrebe automobila najviše koriste stepeni prenosa za kretanje prema naprijed, zupčanici za kretanje unazad su izrađeni sa ravnim zubima.

Na ovaj način se uštedi na troškovima izrade, a pored toga zupčanici za vožnju unazad nemaju tzv. sinhroni prsten (zbog toga ne možemo ubaciti u rikverc dok se auto kreće naprijed).

Karakteristični zvuk koji čujemo nastaje upravo zbog osobine zupčanika sa ravnim zubima da nisu u stalnom kontaktu, već je između svakog kontakta mala pauza. Kada se zbog veće brzine vozila, frekvencija ovih udara poveća, nastaje poznati zvuk.

Zanimljivo da su transmisije trkačkih vozila često u potpunosti izrađene sa zupčanicima sa ravnim zupcima.

Budući da helikoidni zupčanici zbog svoje konstrukcije u toku rada generišu i aksijalnu silu koja djeluje uzduž vratila na koje su postavljeni (odnosno “gura” zupčanike da se razdvoje), zbog čega je potrebno jače i teže kućište mjenjača, da bi se ova sila kompenzovala.

Kako je kod sportskih automobila svaki kilogram važan, timovi ugrađuju ravne zupčanike, bez obzira na buku koju stvaraju.

Na ovaj način je moguće podići snagu motora, a da se ne mora ugrađivati drugo kućište mjenjača.

Kako to zvuči možete poslušati u sledećem videu:

Vladimir Grujić