U posljednjih 5-6 godina, trend postavljanja lažnih izduvnih cijevi na novim automobilima je u punom zamahu, pa praktično svi novi modeli izlaze sa nekom vrstom ukrasnog poklopca na mjestu gdje je do skoro bio auspuh.

Sada se na tržištu može vidjeti bezbroj kombinacija oblika i dimenzija izduvnih cijevi, ali u velikoj većini slučajeva tu se radi o jeftinom komadu plastike, koji je zalijepljen na branik, dok je stvarna izduvna cijev sakrivena negdje ispod automobila.

Čak i ako se radi o otvoru na braniku kroz koji zaista izlaze izduvni gasovi, obično je prečnik otvora na braniku dosta veći od prečnika stvarne izduvne cijevi koja se krije unutar branika, što je opet “lažno predstavljanje”.

Nekada je broj izduvnih cijevi na neki način oslikavao i imidž automobila, pa je tako i Golf GTI imao dvije izduvne cijevi u odnosu na obični model, što je projektovalo posebnu sliku, čak i kada tu ne bi bile oznake modela.

Posebna priča su AMG, RS i M modeli, koji su imali auspuhe velikog prečnika, u svrhu protočnosti čitavog izduvnog sistema i time veće snage, ali i posebnog zvuka, bez kojeg se ne može zamisliti sportska mašina.

Da budemo objektivni, pa da kažemo da je u nižoj klasi ovo donekle opravdano, jer proizvođači žele da uštede, pa umjesto metalnog završetka postave plastični, uštede par eura, a auto opet izgleda dobro, ali problem je što je ovaj trend primjetan u premium klasi, pa su danas gotovo svi novi Mercedesi sa lažnim izduvima.

Zbog čega se ugrađuju lažni izduvi?

Postoji više razloga, a iznenađujuće da su jedan od glavnih faktora osiguravajuće kuće.

Kako su klasični automobili imali izduv izveden skroz do zadnje tačke automobila, u slučaju saobraćajne nesreće, gdje je automobil udaren sa zadnje strane, čak i pri nižim brzinama, dolazilo bi do oštećenja auspuha, zadnjeg lonca i drugih elemenata izduvnog sistema, zbog čega su troškovi popravke rasli.

Analizom troškova saobraćajki, osiguranja su uticala na proizvođače da promijene dizajn auspuha, tako da pomjere stvarnu izduvnu cijev prema prednjem dijelu automobila, dok se u branik ubaci samo detalj koji liči na auspuh, čime se u slučaju nesreće snižavaju troškovi popravke.

Jedna od prednosti je što se zadnji izduvni lonac može ugraditi na nešto viši položaj, zbog čega je strujanje vazduha ispod automobila slobodnije, što smanjuje otpor i time se redukuje potrošnja goriva.

Takođe, nije potrebna toplotna izolacija branika, čime se dodatno štedi na njegovoj izradi, što na kraju daje puno razloga zbog čega se proizvođači odlučuju za njihovu ugradnju.

Automobilski entuzijasti širom svijeta se nadaju da je ovaj trend kratkog vijeka i da ćemo uskoro gledati prave izduvne cijevi u punom sjaju.

Vladimir Grujić