Amerikanci obožavaju svoje kamionete.

Koliko je ovaj tip vozila popularan, govori i činjenica da se u Americi svaki dan proda 6.500 komada! Ako i niste posjetili USA, vidjeli ste u filmovima ili na televiziji da je ovaj tip vozila jako popularan, a evo i zašto:

Zato što su praktični

Amerikanci vole komforna vozila, u koja mogu da natovare svašta. Rado plaćaju 30-40 dolara mjesečno više za gorivo, ali se ne brinu za prostor kada trebaju pokupiti bicikle, kosilicu, namještaj itd. Home Depot (nešto kao naš FIS ili Centrum) je druga po veličini maloprodajna kompanija u USA, jer su Amerikanci „uradi sam“ nacija i dosta sami majstorišu (instalacije, namještaj, građevina). Pored toga, ljudi puno vremena provode u prirodi. Često idu na jedrenje, kampovanje, surfanje, off-road vožnju motocikla, a za prevoz svih ovih „igračaka” treba im vozilo koje može ih povuče bez problema.

Ford F150


Zato što su sigurni.

Američki putevi su dosta široki, pa vožnja kamioneta većih gabarita ne predstavlja problem, čak je i zabavna. Ova vozila sa svojom podignutom šasijom i enormnim dimenzijama daju osjećaj sigurnosti.

Ford F150x


Zato što su dobri za posao

Puno Amerikanaca se bavi profesijama za koje je “truck” osnovno sredstvo za rad. Vodoinstalateri, električari, građevinci, radnici na održavanju – baš svi koriste pikap kamionete jer nemaju pravu alternativu.

Zato što su dobar omjer uloženo-dobijeno

Za približno 450 dolara mjesečno (prosječna plata je oko 3.700 dolara) možete voziti nov Ford F-150, koji je godinama najprodavaniji model. Pouzdani su i jeftini za održavanje, a cijena goriva je niska, tako da motori velike kubikaže ne predstavljaju prepreku za kupovinu. U kabinama nude prostor za duža putovanja, a jednostavna tehnika i 4×4 pogon osiguravaju da se na destinaciju dođe sigurno, bez obzira na vremenske prilike.

Pada snijeg? Nikakav problem, na prednji kraj montirate dodatak za čišćenje snijega i očistite svoju ulicu prije komunalaca.

Marketing

Ipak, najveći generator prodaje je masovni marketing. Ameri su neprekidno bombardovani reklamama gdje je glavni “glumac” pikap na vrhu planine, a epiteti “izdržljiv”, “moćan”, “sposoban”, “pouzdan” krase bilborde širom Amerike. Na taj način se projektuje slika: ako kupite naš kamionet i vi posjedujete ove kvalitete.

Pored svih navedenih osobina, većina ovih vozila se ipak voze po gradu, a tovarni prostor se upotrijebi možda par puta godišnje. Američki stil života: Ne morate u svom kamionetu voziti bilo šta, ali ako hoćete – možete! Postali su neodvojivi dio američke kulture i dok je njihov status takav i dalje će se dobro prodavati.

Vladimir Grujić