Lancia je italijanski proizvođač automobila koji je donio veliki broj izuma u automobilski svijet, ali posljednjih godina bilježi veliki pad prodaje i praktično je ostao na samo jednom modelu, Lanciji Ypsilon koja se prodaje samo u Italji, a nastala je na bazi Fiata 500.

Mnogim ljubiteljima automobila teško pada da je ovakav autobilski gigant, koji je osnovan 1906. godine i koji je imao toliko uspjeha sa mnogobrojnim modelima, a pogotovo imajući u vidu sportska dostignuća, došao u tako lošu situaciju.

Ovdje ćemo se prisjetiti nekih inovacija koje su po prvi put predstavljene baš na modelima ovog proizvođača.

Samonoseća karoserija

Automobili su na početku svoje istorije imali šasiju, na koju bi se zatim postavljala putnička kabina (rješenje koje i sada koriste terenski modeli i teretna vozila), ali Lancia je prva kompanija koja je predstavila auto sa samonosećom karoserijom (ili monokok), kakvu imaju svi automobili danas.

To je bio model Lancia Lambda, koji se proizvodio od 1922. do 1931. godine, a pored karoserije, imao je i nezavisno vješanje, što je u ono doba bila revolucija.

V6 motor

Prvi auto ikada sa V6 motorom je bila Lancia Aurelia iz 1950. godine, a zapremina benzinca je tokom godina proizvodnje rasla od 1.8 do 2.5 litara, a snaga 56 do 112 KS.

Zanimljivo da je ovaj model učestvovao u legendarnoj trci Mille Miglia i na premijeri zauzeo drugo mjesto, odmah iza Ferarija 340 America (koji je imao mnogo jači V12 motor od 4.000 kubika), dok je već sljedeće godine Lancia zauzela prva tri mjesta u svojoj klasi.

Pored V6, Lancia je prva predstavila i V4 motor.

Mjenjač sa 5 brzina

Prvi automobil sa mjenjačem sa 5 brzina je bila Lancia Ardea, predstavljena 1939. godine, a koja dobija ovaj mjenjač 1948. godine.

Pomenuti automobil je postao jako popularan poslije 2. Svjetskog rata, pa je korišten kao taksi, a 8.500 komada je prepravljeno u pikape, odnosno komercijalna vozila.

Motor sa turbo-punjačem i kompresorom

Prvi automobil sa oba sistem punjenja je bila Lancia Delta S4, monstrum legendarne B klase, koja je iz 1.8 litarskog motora izvlačila 490 KS, a ovo se dešavalo 1985. godine!

Neki izvori govore da je snaga bila i preko 550 KS, a prilikom testiranja inženjeri Lancije i Abartha su pri pritisku od 5 bara postizali i čitavih 1.000 KS!

Na Olympus reliju 1986. godine, vozač Markku Alén je dobio pojačanu verziju sa 750 KS koja je do 100 km/h ubrzavala za samo 2,4 sekunde!

Verzija koja se prodavala kao putnički automobil (S4 Stradale) je imala snagu od 250 KS i ubrzavala do 100 km/h za 6 sekundi i maksimalnih 225 km/h.

Pokretni spojler

Lancia Thema 8.32 iz 1986. godine je bila prvi automobil sa pokretnim zadnjim spojlerom, iako je VW Corrado izasao negdje u isto vrijeme.

U inače nezanimljivu Themu je ugrađen Ferrarijev V8, koji je prilagođen limuzini, sa snagom od 215 KS – auto je ubrzavao do 100 km/h za 6,8 sekundi i postizao 240 km/h.

Spojlerom se upravljalo uz pomoć prekidača u kabini, a cilj je bio da doprinese stabilnosti na visokim brzinama.

Zašto je Lancia propala?

Iako je mnogima ostala u sjećanju kao problematična marka, Lancia je tokom svoje istorije puno radila upravo na kvalitetu i optimizaciji, tako da praktično nijedan model nije dijelio dijelove sa nekim drugim, što je podizalo cijenu proizvodnje.

Kontrola kvaliteta je bila rigorozna, postrojenja zastarjela, a većina montaže je rađena isključivo ručno, što je još jedan faktor koji je podizao cijenu automobila, tako da je Fiat otkupio Lanciu već 1969. godine.

Tokom godina nije bilo previše uspjeha sa prodajom, osim Delte koja je osvojila nagradu za auto godine 1980. godine, a spajanje Fiata sa Chryslerom 2009. godine je gurnulo Lanciu u zaborav.

Plan je bio da se pod imenom Lancia prodaju rebrendirani Chrysler modeli u Evropi, ali taj plan nije uspio, jer je od planiranih 295.000 do 2014. prodano svega oko 70.000 komada.

Čelnici Fiata su zaključili da brend nema veliku popularnost van granica Italije, pa su Lanciji dodijelili ulogu brenda malih automobila sa modelom Ypsilon, koji se i dalje solidno prodaje, pogotovo nakon što je prestala proizvodnja modela Fiat Punto.

Ovaj model je posebno popularan među ženama, jer su 75% kupaca upravo one, a segment malih automobila još uvijek funkcioniše u Italiji, zbog specifičnih uskih ulica.

Nadamo se da će Lancia da se izvuče iz krize i da ponovo zasija punim sjajem, kao što je to bio slučaj u prošlosti.

Vladimir Grujić