Pogledajmo neke od uobičajenih starih priča i mitova, koji nemaju uporište kod modernih automobila:

Stari automobili su bili bolji

Ovo je često mišljenje, pogotovo na našim prostorima, pa se voljeni Mercedes W124, Golf 2 i Opel Kadett pominju kao vrh automobilske industrije, te da su svi naknadno predstavljeni modeli “kvarljivi automobili sa viškom elektronike”.Iako su pomenuti modeli nesumnjivo pomogli brendovima da se postave kao lideri industrije, novi automobili su sigurniji i kvalitetniji, jer su uvedene novine u tehnologiju proizvodnje. Servisni interval obične zamjene ulja se produžio do 20.000 km, a za dijagnostiku kvara više nije potreban majstor sa dobrim sluhom koji po zvuku zna gdje je problem, već je dovoljno automobil priključiti na laptop.Uz sve ovo, novi automobili manje zagađuju okolinu, troše manje goriva, brži su, razvijaju veću snagu iz manje kubikaže, a uređaji kao što su ABS, klima uređaj, servo volan su standard već na malim gradskim automobilima.Da, svi smo čuli priču o tipu koji je prešao milion kilometara u Golfu 2 bez generalke, ali u današnjem potrošačkom društvu marketing tjera ljude da češće mijenjaju automobile, tako da moderni automobili nemaju šansu da dokažu svoju trajnost.Sve statistike kvarova pokazuju da su sada automobili znatno pouzdaniji, ali da treba pratiti smjernice za korištenje i održavanje, kako je navedeno u uputstvu.Posebna stvar je što mnogi vjeruju da su automobili projektovani tako da se pokvare odmah po isteku garancije. Automobili, odnosno njihovi motori imaju neki okvirni vijek trajanja.Ipak, nije moguće podesiti da se počnu kvariti nakon isteka garancije, iz prostog razloga što se ne koriste u istim uslovima. Jedan primjerak će biti vožen uglavnom po gradu, neredovno održavan i grubo eksploatisan, dok će drugi primjerak biti vožen na dužim relacijama i propisno održavan.Naravno da će auto koji je “mažen i pažen” duže potrajati, odnosno da će se kvar prije manifestovati kod automobila koji je vožen u težim uslovima

Sportski filteri za vazduh donose više snage

Poznato je da je hladniji vazduh gušći, pa u skladu sa tim omogućava da se ubrizga više goriva, što posljedično donosi više snage. Kompanije koje proizvode filtere se služe ovom činjenicom kako bi prodale što više svojih proizvoda, koji navodno imaju bolji protok vazduha. Bazni modeli se ugrađuju na mjesto fabričkog filtera za vazduh, dok se skuplji modeli nude sa posebnim kutijama i cijevima.
Prije koju godinu, američki magazin Mighty Car Mods je testirao ovakve filtere i ustanovio da je motor zapravo gubio snagu u poređenju sa fabričkim filterom, dok je jedino poboljšanje primjećeno tek kada je filter cijevima izveden izvan automobila.
Tako da nema potrebe da bacate novac na ove filtere jer neće pomoći motoru.

Ulje je preporučljivo mijenjati i prije propisanog roka

Na starijim automobilima korišteno je mineralno ulje, bez dodatka aditiva, koje je gubilo svoje karakteristike podmazivanja već na 5.000 km. Iz ovog vremena je ostalo vjerovanje da je upravo to pravo vrijeme za zamjenu ulja u motoru.Moderna ulja su formulisana tako da bez problema mogu da izdrže i 20.000 km bez značajnijih promjena karakteristika. Naravno, potrebno je provjeriti rok zamjene za svaki pojedinačni automobil prema uputstvu proizvođača, ali može se reći da svako sintetičko ulje može preći 15.000 km bez posljedica za motor.

Veći automobili su sigurniji

U slučaju nesreće, čini se logičnim da između vas i auta koje udara u vas ima što više lima. Zato se mnogi kod kupovine vode tom činjenicom pa kupuju veći, ali stariji automobil. Zadnjih par godina SUV segment je doživio procvat, a jedan od razloga je što kupci vole osjećaj sigurnosti, uz zadržavanje osobina u vožnji kao kompaktni ili limuzinski modeli.Kada govorimo o novim automobilima, SUV modeli i limuzine su još uvijek sigurniji u odnosu na kompaktne i gradske modele, u smislu da su veće šanse za preživljavanje u većim modelima. Situacija nije tako čista kada se uporede stariji modeli, pa tako nov gradski automobil, tipa Renault Clio, može biti znatno sigurniji u slučaju nesreće od desetak godina starog SUV-a.saobracajka 3Postoji i razlika između proizvođača – ne zaboravite da je SUV Dacia Duster osvojila samo 3 zvjezdice na crash testu, dok je Toyota Yaris osvojila 5.

Automatik troši više goriva i kvari se

Na početku proizvodnje automatskih mjenjača ovo je bilo zaista tako. Zbog svoje specifične konstrukcije i obično sa samo 3 do 4 stepena prenosa, automobili sa ovim mjenjačima su trošili znatno više goriva od klasičnih mjenjača.Takođe, zbog skromnih karakteristika hidruličnog ulja i materijala od kojih su bili izrađeni mjenjači, neminovno je dolazilo i do gubitka snage te kvarova.Međutim, sa razvojem mjenjača došlo je do značajnog napretka na polju automatika, jer su proizvođači tražili načine kako da povećaju udobnost i ekonomičnost vožnje.04 Porsche 911 992
Današnji automatski mjenjači sa čak 8 stepeni prenosa i duplim kvačilom nude skoro istu potrošnju kao verzije sa klasičnim ručnim mjenjačem, a udobnost vožnje je značajno unaprijeđena.
Nissan za svoj model Versa tvrdi da troši čak litar manje sa CVT mjenjačem, nego sa klasičnim ručnim mjenjačem.Iako se automatski mjenjači još uvijek doplaćuju, istovremeno je sve veći broj modela koji se isporučuju isključivo sa automatikom.Pojedinim vozačima je dovoljna jedna gradska vožnja u kojoj ne moraju stotinu puta pritisnuti pedalu kvačila, da uvide sve prednosti ove transmisije.Kako prepoznati falsifikovano ulje, možete pročitati ovdje.Vladimir Grujić