Da vam dani u izolaciji lakše prođu, evo liste filmova koje možete pogledati, a koji su vezani za automobile.

Iako ima mnogo sjajnih klasika, ovdje ću se bazirati na nešto noviju produkciju.

Gone in Sixty Seconds (2000)

Nestali u 60 sekundi je rimejk istoimenog filma iz 1974. godine, a priča prati bivšeg kradljivca automobila, kojeg glumi Nicholas Cage, koji dobija zadatak da ukrade 50 automobila za 96 minuta.

Glavna zvijezda filma je Ford Mustang Fastback iz 1969. godine, nazvani Eleanor, a podršku Kejdžu čine Angelina Jolie i Robert Duvall.

Rush (2013)

Rivalstvo Nikija Laude i Jamesa Hunta tokom 70-ih godina je ostalo urezano u sjećanje svih ljubitelja Formule 1.

Biti vozač formule u tim vremenima (neki ih zovu i “zlatne godine”) značilo je ponekad učestvovati u samoubilačkoj misiji, jer je tada to bio znatno opasniji sport.

Film je sjajno prenio atmosferu, pa ćete osjetiti adrenalin sa svakim pritiskom papučice gasa, a drama između glavnih likova je toliko vjerno prikazana, da je film pohvalio i lično Niki Lauda.

Fast Five (2011)

Napraviti listu filmova o automobilima bez franšize Fast&Furious bi bilo zaista teško.

Kako su prvi filmovi crpili inspiraciju iz tjuning subkulture, dok su se kasniji pretvorili u James Bond tip filma, peti nastavak predstavlja neku zlatnu sredinu, odnosno, po mišljenju mnogih “ispalio je NOS” u pravcu planetarne slave.

Mnogo akcije, fantastične jurnjave u brzim automobilima, uz okupljanje ključnih likova iz svih prijašnjih dijelova, garantuje vrhunsku zabavu.

Fast Five napravio je korak prema malo ozbiljnijoj radnji od sjajnog metala i reklamiranja ženskih oblina, a lokacija na kojoj se odvija je Rio, gdje su uz Briana O’Connera i Doma Torreta, te američkih federalnih agenata, upletene i gangsterske grupe Južne Amerike.

The Italian Job (2003)

Jason Statham and Charlize Theron koji jure u Mini Cooperima su dovoljan razlog da pogledate ovaj film, rimejk istoimenog iz 1969. godine.

Mnogi ljubitelji originala su bili razočarani što Amerikanci prave rimejk, ali ma koliko bili nostalgičari i naklonjeni klasiku, mora se reći da je i nova verzija – koja nije klasični rimejk već slobodna obrada – ima duha i uzbudljivosti, pogotovo zbog harizmatičnih glumaca.

Ford v Ferrari (2019)

Epska priča o Fordovoj dominaciji u Le Manu, 2019. godine došla je do velikog ekrana u filmu u kojem su glumili Christian Bale i Matt Damon.

Iako relativno nov, osvojio je srca kako publike tako i filmskih kritičara, jer nije samo priča o nadmudrivanju, trkama, autoindustriji, novcu, već je ovo priča o životu, preživljavanju i prijateljstvu.

Režiser je izbjegao patetiku koju često možemo vidjeti u sličnim filmovima, već je vjerno prikazao izazove koje stoje pred ljudima i automobilima, kako bi pobijedili u najtežim uslovima.

Bonus je fantastična muzika i sjajno snimljene scene trka, a iako je malo duži, vrijedi svake minute provedenog vremena.

Vladimir Grujić