Znamo za ljude koji su npr. kupili kuću na selu za male pare, tuda je prošao autoput i domaćin je na kući puno zaradio.

Šta ako se to može uraditi sa autima?

Prepoznavanje automobila koji bi kroz koju godinu mogao da postane tražen kolekcionarski primjerak je težak posao, ali nije nemoguć.

Redovno čitamo vijesti kako je u nekoj štali pronađen auto koji sada vrijedi milione, a vlasnik ga je kupio prije mnogo godina i zaboravio na njega.

Ne bi se sada bavili egzotičnim markama, tipa Ferrari i Porsche, već donekle velikoserijskim modelima koji su se vozili i našim putevima, a koji bi mogli da budu mudra investicija i donesu profit u skorijoj budućnosti.

Primjer bi mogao biti BMW M3 prve generacije iz 1986. godine, koji se prije desetak godina mogao kupiti za razuman novac, a sada su cijene dostigle čak 80.000 eura!

Kako prepoznati model koji bi mogao postati „budući klasik“?

Nema 100% sigurnog načina, ali prateći ranije modele čija je cijena višestruko skočila u kratkom vremenu, mogu se izvući glavne smjernice.

Neke karakteristike su očigledne, kao što su atraktivan dizajn, snažan motor i mali broj proizvedenih primjeraka.

Pored ovih, postoje i druge osobine koje mogu doprinijeti budućoj popularnosti automobila, koje nisu na prvi pogled vidljive, ali koje su napravile iskorak za brend, a to su obično napredne tehnologije koje su prvi put predstavljene na tom konkretnom modelu ili sasvim nova linija modela u ponudi tog proizvođača.

Bitno je naglasiti da bilo kakvo odstupanje od originalnog izgleda, u smislu „tuninga“ drastično obara cijenu i da su skuplji primjerci koji imaju mehaničkih ili problema sa karoserijom, nego automobili kod kojih su mijenjani točkovi, koji su „sportski spušteni“ itd., a cijenu može podići originalno korisničko uputstvo i set obaveznog alata.

Sa tendencijom izumiranja manuelnih mjenjača u modernim automobilima, oni su kod potencijalnih klasika upravo traženi.

Na ovoj listi su modeli raznih generacija i klasa koji su zabilježili rast cijene proteklih godina i za koje se može reći da će vjerovatno u budućnosti biti traženi kod kolekcionara.

1. Audi TT Roadster


Mali Audi kabriolet ispunjava sve uslove da postane jako poželjan u bliskoj budućnosti. Proizvodio se od 1998. do 2006. godine, a smatra se da će primjerci sa 3.2 V6 motorom biti na cijeni.

Imajući u vidu atraktivan dizajn koji izgleda dobro i danas, pouzdanu tehniku i činjenicu da ova vrsta automobila polako nestaje i ustupa mjesto SUV klasi, TT V6 bi mogao postati vrijedna roba.

Cijene za TT Roadster sa V6 motorom kreću od 14.000 eura.

2. Volkswagen Corrado


VW kupe na bazi Golfa nikada nije postigao veliku popularnost, predstavljen je 1988. godine i proizvodio se do 1995. godine.

Iako je imao najbolje vozne osobine od svih svojih konkurenata iz tog vremena (Opel Calibra, Ford Probe) i sportski izgled uz aktivni zadnji spojler, nije se dobro prodavao zbog prilično visoke cijene.

VR6 modeli sa 190 KS su svakako najbolji sprinteri, ali traže se i verzije G60 sa 1.8 litarskim benzincem od 160 konjskih snaga.

Trenutno se cijene na stranim oglasima kreću od 5.000 eura.

3. Renault Clio Sport


Prva verzija je predstavljena 1999. godine i imala je 2.0 motor sa 172 KS, ali entuzijasti posebno traže redizajniranu verziju iz 2001. godine, koja je imala pojačan motor na 182 KS, sa kojim je ubrzavala do 100 km/h za 7,1 sekundu.

Od opreme su se ugrađivala ksenonska svjetla, sjedišta u kombinaciji platna i kože, automatska klima, a tu su bili i atraktivni 16-colni točkovi, te set spojlera.

Najpoželjnija je verzija Trophy koja je napravljena u seriji od samo 500 komada.

Cijene kreću od oko 7.000 eura, a verzije sa V6 motorom postavljenim nazad su već dostigle cifru od 30.000 eura!

4. Alfa Romeo GT V6


Sportske Alfe su uvijek na cijeni, modeli 156 GTA i 147 GTA sa legendarnim Busso motorima od 250 KS već bilježe cijene u rangu 15.000 eura, a kupe GT je tu pomalo zapostavljen, iako ima isti motor.

Na stranim oglasima GT V6 Alfe se mogu naći već za 9.000 eura, dok su verzije sa manjim motorima znatno jeftinije i samim tim vjerovatno manje interesantne u budućnosti.

5. Volkswagen Golf 4 R32

Golf 4 GTI nije omiljen među ljubiteljima marke, jer je nudio premalo u odnosu na običnog 1.8  benzinca, što je primjetio i Volkswagen, pa je 2003. godine predstavio jači Golf, sa kojim je započeo R liniju modela.

Ugrađeni 3.2 litarski VR6 motor, razvijen na bazi starijeg 2.8 litarskog motora, je isporučivao 241 konjsku snagu i ubrzavao do 100 km/h za 6,4 sekunde.

Među prvim modelima je imao DSG mjenjač koji sada vidimo praktično u svim modelima VW grupe, pogon na sve točkove Haldex, a tu su i 18-colne felge, sportska sjedišta i aerodinamični dodaci.

Cijene kreću od 15.000 eura i već je skuplji nego Golf 5 sa ovim motorom.

Pored gore navedenih modela, postoje indicije za mnogo drugih automobila koji bi mogli da zabilježe visoke prodajne cijene u budućnosti, kao što su Fordovi RS modeli, Peugeot GTI linija, stariji AMG modeli, Mazda MX-5 prve generacije itd.

Ako posjedujete neki od od ovih automobila, mogli bi da sačekate neko vrijeme sa prodajom, jer je npr. cijena Peugeota GTI iz 1986 godine sada oko 15.000 eura, a kod Golfa 1 GTI cijene idu i do 40.000 eura!

Više o top 5 automobilskih mitova možete pročitati ovdje.

Vladimir Grujić