SAAB je bio švedski proizvođač automobila, koji je radio od 1947. do 2011. godine, a ova firma, koja je imala čitav niz inovacija i legendarnih modela, je zbog uticaja globalizacije, dugotrajnog sukoba sa vlasnikom General Motorsom i stalnih gubitaka tokom zadnjih 20 godina poslovanja, na kraju bankrotirala.

1. SAAB je skraćenica za Svenska Aeroplan AB, odnosno švedsku nacionalnu avio industriju, koja je osnovana 1937. godine, spajanjem firmi Svenska Aero i ASJA i koja proizvodi avione i danas.

Iako su se bavili isključivo proizvodnjom aviona, zbog velike potražnje za automobilima nakon Drugog svjetskog rata, 1947. godine predstavljaju svoj prvi model automobila SAAB 92.

U timu od 16 ljudi koji su radili na prvom SAAB automobilu, samo su dvojica imala vozačku dozvolu.

2. Model 92 koji je dobio naziv po redoslijedu projekata, jer je SAAB 91 bio projekat trenažnog aviona jednomotorca, a zanimljivo da se SAAB 92 u prvih 5 godina prodaje mogao kupiti isključivo u tamno-zelenoj boji, jer je fabrika imala višak ovog laka, budući da je avione lakirala u tu boju.

3. SAAB je počeo sa masovnom ugradnjom grijača sjedišta, a zasluge za to pripadaju jednom od direktora ove firme, koji je patio od jakih bolova u leđima, koji su posebno bili izraženi tokom hladnih švedskih zima.

Zatražio je od svojih inženjera da ugrade grijanje sjedišta, kako bi ublažio tegobe, što je 1971. godine postalo dio opreme njihovih automobila.

4. Najprodavaniji SAAB svih vremena je model 900, koji se prodao u 908.000 primjeraka u periodu između 1978. i 1993. godine, a posebno je bio popularan u Americi, kao kabriolet.

SAAB 900 Cabriolet su vozili glumci u filmovima: Jack Nicholson (As Good As It Gets), Matt Damon (The Bourne Supremacy), Richard Gere (Final Analysis), Paul Giamatti (Sideways), Jerry Seinfeld (Seinfeld TV show) i Reese Witherspoon (Sweet Home Alabama).

5. SAAB je uvijek vodio računa o bezbjednosti, pa su tako već 1952. godine ugrađivali rezervoar goriva u zadnjem dijelu automobila – rješenje koje se danas masovno koristi u automobilima, a svi njihovi automobili su imali bravu za paljenje između prednjih sjedišta, zbog čega su spriječene mnoge povrede koljena u nesrećama.

6. Kako su saobraćajne nezgode u kojima se auta sudaraju sa divljim životinjama prilično česte u Švedskoj, SAAB je svaki svoj automobil od sredine 80-ih testirao na na ovakve nesreće.

Test se sastoji od udara automobila u lutku irvasa tešku 350 kg, pri brzini od 70 km/h.

7. SAAB je poznat po izuzetnoj pozdanosti, pa je tako model 900 Turbo iz 1989. godine, u vlasništvu američkog vozača, prešao zadivljujućih 1.600.000 km i sada je izložen kao eksponat u muzeju u Viskonsinu.

8. Od 1969. do 1989. godine SAAB je bio udružen sa proizvođačem kamiona i autobusa Scania, zbog čega obe firme u logotipu imaju mitsko biće grifin (glava orla, tijelo lava) – zaštitni znak švedske pokrajine Scania.

9. Kada je GM objavio prodaju firme SAAB krajem 2008. godine, pojavilo se čak 27 potencijalnih kupaca. Glavni pregovori su vođeni sa Koenigsegg-om i investicionom bankom Renco Group, ali je na kraju, poslije dugih pregovora, prodan holandskom Spykeru za 400 miliona dolara.

10. Spyker nije uspio da obnovi proizvodnju, nije bilo novca da se plate dobavljači, niti za plate 3.800 radnika, tako da je 19.12.2011 podnesen zahtjev za stečaj ove firme, koja je na kraju bila dužna preko milijardu i 500 miliona dolara.

Malo je poznato da je General Motors zadržao pravo intelektualne svojine nad svim SAAB patentima, pa iako se u zadnji čas pojavio kupac iz Kine, koji je htio da nastavi proizvodnju, GM je odbio da proda tehnologiju kineskoj firmi iz političkih razloga, zbog čega je SAAB i definitivno propao.

Vladimir Grujić