Opel je njemački proizvođač automobila koji je dio PSA grupe od avgusta 2017. godine i proizvodi oko 1,2 miliona automobila godišnje.

Pogledajmo koje su neke zanimljivosti o ovom proizvođaču.

1. Firmu Opel je osnovao Adam Opel u jednoj štali na periferiji Ruselshajma 1862. godine, ali u početku se proizvodnja bazirala na šivaćim mašinama, da bi se kasnije preorijentisala na bicikle. Opel je bio jako uspješan u prodaji oba proizvoda i firma je bila sve jača, do smrti osnivača 1895. godine.


2. Sinovi osnivača su okrenuli smjer poslovanja ka automobilima, pa je prvi automobil napravljen 1899. u saradnji sa jednim lokalnim konstruktorom. Prvi modeli nisu bili najuspješniji, pa se Opel okrenuo francuskom Darracq-u, od kojeg je kupio licencu za proizvodnju automobila koji su se isporučivali pod markom Opel Darracq i imali su dvocilindarske motore.

3. Opel je stalno napredovao, a i pored požara koji je progutao skoro čitavu fabriku 1911. godine, nastavio je sa poslovnim uspjesima. Prva moderna linija za sklapanje automobila u Evropi je postavljena 1924. godine u Opelu, nakon čega je obim proizvodnje porastao na 100.000 vozila godišnje, čime je proizvođač dostigao 37,5% učešća na tržištu Njemačke.

4. Kraj dvadesetih i početak tridesetih godina je bio zlatni period za fabriku, što je primjetio i veliki američki General Motors, koji je preuzeo Opel 1929. godine. Pod GM upravom Opel je postao najveći proizvođač u Evropi, a iz tog perioda se posebno izdvaja model Opel Kapitan, koji je imao prvu samonoseću karoseriju kakvu koriste današnji automobili, 2,5 litarski šestak sa kojim je ubrzavao do 118km/h, hidrulične amortizere i električni ventilator za kabinu, što je bilo izuzetno napredno za 1938. godinu.


5. Zbog veza sa Amerikom, Opel nije previše učestvovao u proizvodnji vojnih vozila tokom Drugog svjetskog rata, sve do 1942. godine, kada su su bili primorani da proizvode kamione i dijelove za avione i tenkove u glavnoj fabrici.

Saveznici su je bombardovali tokom ratnih dejstava, pa je nakon rata jedva polovina pogona ostala čitava. Druga fabrika u Brandenburgu je sačuvana od razaranja, ali je nakon završetka ratnih dešavanja kompletno rastavljena i otpremljena za Rusiju kao dio ratnih reparacija, a Rusi su proizvodili Opel Kadet pod nazivom Moskvič 400 do 1956. godine.


6. Nakon Drugog svjetskog rata Opel je pored proizvodnje automobila, pokrenuo proizvodnju frižidera pod markom „Frigidaire“ koju je kasnije preuzeo Electrolux.

7. Opel je često svoje modele imenovao po činovima u mornarici (Kapitan, Admiral, Kadett), a kasnije po izrazima iz diplomatskog sektora (Senator, Diplomat).

8. Tokom istorije, Opel je mijenjao logotipe, koji su uključivali i boginju pobjede, cepelin i inicijale osnivača, a aktuelni logo sa munjom je prvi put predstavljan 1964. godine. Kao inspiracija je poslužio legendarni kamion Opel Blitz, odnosno „Munja“ u prevodu.


9. Dizajneri Opela često imaju veliku slobodu da dodaju svoje posebne detalje, a jedno vrijeme su popularne bile – ajkule! Tako ćete sliku ove životinje naći u pretincu ispred suvozača u Corsi iz 2004. godine, a sakrivene su u Zafiri i modelu Adam. Za model Adam u ponudi je bilo more dodataka za personalizaciju, kako bi svako imao unikatan automobil, a broj kombinacija je čak 61.000!

10. Peugeot-Citroen grupa je kupila Opel od General Motorsa za 2,2 milijarde dolara 2017. godine. GM je i ranije pokušavao da proda ovaj njemački brend, pogotovo kada je svjetska ekonomska kriza uzdrmala automobilski sektor 2008. godine, ali jedino konkretnu ponudu su dobili od francuskog koncerna, tako da će ove kompanije razmjenjivati znanje i tehnologiju u sljedećim godinama.

Vladimir Grujić