Citroën je francuski proizvođač automobila koji je osnovao Andre Citroën 1919. godine u Parizu. U toku svog postojanja su imali puno dostignuća i inovacija, ali i velikih finansijskih problema.

Ovdje ćemo vidjeti top 10 zanimljivosti iz istorije ovog velikog proizvođača:

1. Nakon što je diplomirao 1905. godine na Tehničkom univerzitetu u Parizu, Andre Citroën je otvorio fabriku za proizvodnju zupčanika.

Patentirao je zupčanike sa strelastim zupcima, odnosno dvostrano kose zupčanike, a taj detalj se i danas može vidjeti na logotipu ovog proizvođača.


2. Tokom 1. Svjetskog rata Citroen je radio za francusku vojsku, a 1919. godine, samo 4 mjeseca nakon završetka rata, predstavlja svoj prvi automobil – Typ A, koji je prvi na svijetu imao elektropokretač (anlaser) i električna svjetla.

Ugrađivao se 1.4 litarski motor sa 18 KS sa kojim je postizao 65 km/h, a već prve godine je prodato preko 20.000 komada.

3. Citroën je prvi u Evropi imao pokretnu traku za proizvodnju automobila, koju je vlasnik snimio tokom posjete Fordu u Americi, a pomenuti prvi model Typ A se proizvodio u tempu 100 komada dnevno.

4. Da bi promovisao kvalitet svojih automobila, Citroën je organizovao razne aktivnosti, kačio je reklame na Ajfelov toranj, prvi je nudio testne vožnje, a model 5CV Type C Torpedo je bio prvi automobil koji je napravio pun krug oko Australije – 40.000 kilometara u komadu (1925. godine!).

Inače Andre Citroën je bio majstor marketinga – reklamirao bi novi model 6 mjeseci prije nego što je postao dostupan – strategija koju koriste praktično sve kompanije danas.

5. Model Citroën Traction Avant iz 1934. godine je napravio revoluciju u automobilskoj industriji sa 3 inovacije koje se koriste i danas: samonoseća šasija, prednji pogon i nezavisno vješanje na sva 4 točka.

Da nije bilo njega, pitanje je kako bi današnji automobili izgledali, ali ipak je investicija za ovaj model bila preveliki zalogaj za Citroën, pa je fabrika bankrotirala i preuzeo ju je proizvođač guma Michelin.

Andre je bio u šoku, uskoro se razbolio i umro 1935. godine.

6. Za vrijeme 2. Svjetskog rata, sve fabrike u Francuskoj su imale obavezu da prave kamione i automobile za njemačku vojsku, ali tadašnji direktor Boulanger je bio žestoki protivnik nacista, pa je organizovao proizvodnju tako da bude što sporija, a na kamionima su pravili namjerne “smicalice”, kako bi im motori zaribali na ratištu.

7. Nakon ratnih dešavanja, Citroën se okrenuo masovnoj proizvodnji modela 2CV koji se prodavao do početka devedesetih, ali posebno je značajna 1955. godina kada je predstavljena legenda o kojoj bi se mogle napisati knjige – Citroën DS.

Ovaj model je pored futurističkog dizajna, nudio i nezapamćene inovacije, sa hidropneumatskim ovjesom, disk kočnicama, poluautomatskim mjenjačem, farovima koji se pomjeraju u skladu sa volanom i aerodinamičnom karoserijom.

Ime DS je odabrano jer zvuči kao riječ “boginja” na francuskom jeziku.

8. Firma je tražila način da bude finansijski stabilnija, pa je potražila pomoć njemačkog NSU-a (kasnije uklopljen u Audi), sa kojim je razvila Wankel motor od 1.000 kubika i 106 KS (stotinu šest konjskih snaga) – impresivna cifra za 1964. godinu!

Ipak, ovaj motor nije zaživio u serijskoj proizvodnji.

9. Kako je Citroën bazirao svoju prodaju na svega 2 modela, 2CV i DS, između kojih je bila velika praznina, tj. nije imao auto srednje klase dugih 15 godina, firma je upala u finansijske probleme, pa je 1974. godine spojena sa Peugeot-om u PSA grupu.

10. Danas Citroën ima 14.000 radnika, pravi svoje modele u 13 fabrika širom svijeta, uz kooperantske poslove u Kini, Japanu, Turskoj Iranu itd.

Vladimir Grujić