Sa opštom SUV ofanzivom kod svih proizvođača, premijere limuzina predstavljaju pravu rijetkost, pa se čini da je ovaj segment na izdisaju. Ipak, mnoge automobilske kompanije održavaju razvoj limuzina aktivnim, jer imaju svoje tradicionalne kupce širom svijeta.

Početkom ove godine Volvo je predstavio novi model u srednjoj premium klasi, kojim planira da uzme dio tržišnog udjela njemačkom trojcu –  BMW, Audi i Mercedes.

Pod upravom kineske komapnije Geely, Volvo je napravio iskorak u svim segmetima, pa je tako S60 već sedmi potpuno novi model u zadnjih 5 godina.

Treća generacija modela S60, kao i ostatak grupe 60, koju čine još karavan V60 i SUV XC60, dolazi na platformi SPA (Scalable Product Architecture). Ova fleksibilna platforma se koristi i za veće modele,  što omogućava da i niži modeli u hijerarhiji dobiju tehnologiju ranije rezervisanu za višu klasu, a S60 će biti prvi model koji će se proizvoditi u novoj, supermodernoj fabrici u Južnoj Karolini, USA.

Volvo je uspio da kreira sofisticiran i elegantan izgled automobila, ali koji ni iz jednog ugla ne izgleda dosadno i jednolično.

Od prednjeg kraja, sa serijskim LED dnevnim svjetlima u obliku “Torovog čekića” i široke maske, preko klinaste bočne linije, do dinamičnog zadnjeg kraja upotpunjenog sa dvije prave izduvne cijevi na svakoj strani  – S60 odaje pokazuje značajno oštriji stav od prilično formalnog S90.

R-Design paket opreme uključuje i aerodinamične dodatke, koji uz tamno-sivu metalik boju karoserije obećavaju više sportskog duha nego u prethodnoj generaciji.

Detalji iz unutrašnjosti luksuznih SUV modela ovog proizvođača destilovani su u manjem “bratu”, pa tako svuda vidimo visok kvalitet materijala, logične komande i premium osjećaj u kabini koja ne zaostaje za njemačkom konkurencijom.

Svaki prekidač je napravljen sa posebnom pažnjom i preciznom završnom obradom, stilizovani metalni elementi uz umetke u sjajnom finišu poznatijem kao “klavirski lak” dodatno podižu utisak, pa se enterijeru nema šta puno prigovoriti.

Pomenuti sjajni elementi doduše traže više pažnje kada je u pitanju čistoća, jer se na njima lako vide otisci prstiju i prašina, a projektor displeja na vjetrobransko staklo može stvarati neugodan odsjaj na jačem suncu.

Ispred vozača je trokraki sportski volan, na kojem su pored standardnih komandi i poluge za prebacivanje brzina osmostepenog automatskog mjenjača, a R paket opreme se ističe i znakom na donjoj prečki upravljača.

Ekrani su podijeljeni po prioritetu korištenja. Najvažnije informacije se projektuju na vjetrobransko staklo (HUD), drugi nivo su informacije o navigaciji itd., koje se prikazuju ispred vozača na velikom 12,3 inčnom displeju, a informacije koje vozač prati povremeno su na centralnom ekranu.

Ekrani se mogu pohvaliti visokom rezolucijom i vrlo dobro su čitljivi i pri jakom suncu.

Većinom komandi se upravlja preko centralnog displeja osjetljivog na dodir, komande su posložene na logičan način, ali čini se da bi bilo bolje da su ostavljeni fizički tasteri za često korištene funkcije.

Tako ćete za uključivanje recirkulacije vazduha morati tri puta da kliknete po ekranu, što ne ide u prilog bezbjednosti po kojoj je Volvo poznat, jer odvraća pažnju vozaču od dešavanja na putu.

Za ljubitelje novotarija, tu je i upravljanje glasovnim komandama.

Sjedišta su fantastična!

Ne samo da su pristojne širine i izrađena od kvalitetnih materijala, već je ekstenzija dodatno pojačana osloncem za koljena. Teško da od ovog može bolje u velikoserijskoj proizvodnji, a kao zanimljiv detalj ističe se mala švedska zastava ušivena na rub sjedišta.

Zadnja klupa je iznenađujuće prostrana, a i pored kupeovske linije krova, mjesta za glavu ima i za više putnike. Jedini problem putniku na srednjem sjedištu može predstavljati nešto viši transmisioni tunel.

Prtljažnik veličine 422 litra ne obara rekorde zapremine u ovoj klasi, ali pravilan oblik i nizak utovarni rub osiguravaju dovoljnu upotrebljivost.

Volvo S60 nije samo ljepotan, već svoj dinamičan izgled opravdava vrhunskim performansama.

Što se tiče pogona, najveća novost je da u ponudi nema dizela.

Šveđani su odustali od ovog tipa motora, a ugrađuje se 2.0 litarski benzinac u 3 nivoa snage, što uključuje i hibridnu izvedbu.

Osnovna verzija dolazi sa turbo punjenim četvorocilinidrašem sa 190 KS, ubrzanjem do 100 km/h za 7,1 sekundu i maksimalnih 220 km/h.

Sljedeći nivo snage za motor iste zapremine je 250 KS, što je dovoljno za sprint do 100 km/h za 6,5 sekundi i 240 km/h maksimalne brzine.

Ova verzija se može dobiti i uz pogon na sve točkove, a standardno se isporučuje sa osmobrzinskim automatskim mjenjačem.

Najjača verzija uz pomenuti benzinski motor uključuje i hibridni pogon, zbirno raspolaže sa 390 KS, pa je ubrzanje spušteno na samo 4,5 sekundi, a maksimalna brzina je limitirana na 250 km/h.

Za pojedina tržišta, u ponudi je i opcija sa dvostrukim punjenjem, odnosno sa turbinom i kompresorom, koja razvija 310 KS.

Na testu je bila verzija sa 250 KS, prednjim pogonom i automatskim mjenjačem.

Motor radi tiho i uglađeno, apsolutno bez vibracija, a tek na višim obrtajima se javlja punim zvukom, pa bi neupućeni mogli pomisliti da se ispod haube krije neka V6 mašina.

Potpuno aluminijumski benzinac ima velik obrtni moment već na nižim obrtajima, pa nema kašnjenja u isporuci snage.

Vožnja ovog modela predstavlja prijatno iskustvo u pogledu komfora, kabina je dobro akustično izolovana, a iako se sa paketom R-Design isporučuju točkovi od 19 cola, udobnost je primjerna čak i na našim putevima.

Ovjes zadržava stabilnost pri visokim brzinama u krivini, nema nikakvog naginjanja, pa je lako održavati visok putni tempo.

Posebno se ističe mjenjač, koji je sa svojih 8 brzina uvijek u pravom području rada i u harmoniji sa motorom. Promjene stepena prenosa su neprimjetne, te su moguće i izmjene preko polugica na volanu, ali ipak za njima u svakodnevnoj vožnji praktično nema potrebe, jer pogon momentalno reaguje na svaki pritisak pedale gasa.

Prema navodima proizvođača, prosječna potrošnja ovog motora je 6,6 litara, ali sa sigurnošću se može reći da bez problema prelazi 11 litara u oštrijoj gradskoj vožnji.

Kočnice se lako doziraju i po potrebi brzo zaustavljaju automobil, dok je volan precizan i pruža dovoljno povratnih informacija sa točkova, u skladu sa karakterom čitavog automobila. Otpor volana se može mijenjati izborom moda vožnje, pa je tako nešto teži kada se izabere Dynamic način rada.

Kako je zadnjih par godina postignut značajan progres po pitanju autonomnog upravljanja, švedski proizvođač je novi S60 serijski opremio sistemom za samostalnu vožnju, pa će tako automobil zahvaljujući radaru i kamerama da koči, ubrzava i upravlja umjesto vas.

Postoji i sistem kamera koji prati situaciju oko automobila, pa pored sada već klasične kamere za vožnju unazad imate i mogućnost pregleda okoline automobila iz „ptičje perspektive”.

Od bogate opreme izdvaja se City Safety – asistent za spriječavanje sudara sa vozilima, biciklistima i pješacima, asistent za spriječavanje oduzimanja prednosti kod skretanja u lijevo, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova i integracija navigacije sa Apple CarPlay i Android Auto.

Volvo se posebno potrudio kod “muzike”, pa je prva stepenica Harman Kardon ozvučenje, a za prave audiofile tu je Bowers & Wilkins sistem sa subwooferom koji ćete doplatiti tačno 7.252 KM.

U slučaju bilo kakvog problema sa automobilom, tu je sistem Volvo On Call, pa ćete sa jednim pritiskom dugmeta dobiti Volvo pomoć na putu koja funkcioniše 24 sata.

Što se tiče cijene, premium klasa nikada nije bila jeftina, a Volvo S60 za 2019. godinu se može dobiti u verziji sa motorom od 190 KS i bogatim paketom opreme R-Design po akcijskoj cijeni od 74.396 KM.

Budući da je spisak dodatne opreme i posebnih doplata vrlo dugačak, cijena ovog modela lako može preći 140.000 KM.

Očekuje se i Polestar Engineered, najbrža verzija koja će pored pojačanog motora imati posebnu boju karoserije, Brembo kočnice i paket Ohlins amortizera za još bolju upravljivost.


Udobnost u vožnji

Odličan motor i mjenjač

Ponuda prostora u kabini


Nema dizel motora

Info sistem ponekad komplikovan za upotrebu

Samo dva zastupnika u BiH (Mostar i Sarajevo)

Zaključak

Volvo S60 T5 R je snažan i udoban automobil koji se postavlja kao zanimljiva alternativa već etabliranim modelima iz premium segmenta. Iako nema sportski pedigre kao BMW serije 3 ili prostranost Audija A4, nema posebno slabu tačku, pa se može reći da svaki potencijalni kupac iz ove klase ne može da pogriješi sa izborom ovog modela.

Visoka cijena je donekle opravdana odličnim pogonom i opštim kvalitetom izrade, pa tako na konačan izbor mogu uticati samo lične preference kupca.

Manji problem može predstavljati činjenica da su u BiH samo dva zastupnika, pa ćete za potrebne redovnog servisiranja morati putovati u Sarajevo ili Mostar.

Ukoliko tražite atraktivnu, dinamičnu i komfornu limuzinu u srednjoj premium klasi, Volvo S60 T5 će sigurno ispuniti sva vaša očekivanja.

Vladimir Grujić