Toyota RAV4 je predstavljena 1994. godine i smatra se začetnikom segmenta malih terenskih automobila – SUV. Ovakvi automobili svake godine povećavaju svoj udio na tržištu novih automobila, a praktično svi proizvođači imaju svog predstavnika.

Proizvesti atraktivan SUV u 2019. godini, koji će se istaknuti u moru novih modela nije lak zadatak, ali izgleda da je Toyota uspjela da napravi značajan pomak u odnosu na odlazeći model, koji će omogućiti da ostane lider u ovom segmentu.

Iako se reklamiraju kao terenska vozila, SUV segment je najviše tražen zbog svoje povišene pozicije sjedenja, sigurnosti i prostranosti, pa većina ovih vozila nikada ne vidi off-road vožnju.

Što se tiče vanjskog dizajna, japanski proizvođač je u zadnjih par godina krenuo odvažno, pogotovo ako posmatramo manji SUV C-HR, koji je podijelio javnost, a prodajne brojke govore da je Toyota bila u pravu.

RAV4 ima nešto umjereniji dizajn nego C-HR, ali dovoljno je svjež i atraktivan da bi se sa pravom moglo reći da definitivno ostaje predvodnik segmenta.

Sa svih strana ističu se trapezoidni oblici i oštre izlomljene linije, a opet sve izgleda skladno i sportski, pogotovo u “Tokyo Red” crvenoj boji testiranog modela.

Prednji kraj karakteriše profilisani poklopac motora koji je primjetno viši nego kod prethodnika i dinamično dizajnirana LED svjetla, a kaskadne forme se nastavljaju na širokoj maski hladnjaka i braniku.

Slična tema se nastavlja na masivnim bokovima, gdje RAV4 pokazuje svoje proširene blatobrane u pomenutom uglastom stilu, uz dodatne plastične obloge.

Iako su nesumnjivo atraktivne, ne pokrivaju cijeli obim blatobrana, pa postoji mogućnost za oštećenje laka kamenčićima u toku vožnje.

Dizajn je ovdje pobijedio praktičnost, pa se kupovina odgovarajućih zavjesica iza točkova čini kao pravi izbor.

Zadnji dio karakterišu široka stop svjetla u 3D stilu, uz prisustvo krovnog spojlera i hromirane lajsne, a Toyota nije htjela da prati trend lažnih izduvnih cijevi – tu su dva prava okrugla topa na svakoj strani zadnjeg kraja automobila.

Stajling unutrašnjosti prati eksterijer novog SUV-a – prostran i moderan nudi vozaču i putnicima udobnost kakva se traži od ovog tipa vozila.

Miks mekane plastike, metalnih detalja i moderne tehnologije pogađa pravu mjeru – sve je vrlo originalno i atraktivno i ne liči na evropske konkurente.

Sjedišta su vrlo udobna, imaju veliki opseg podešavanja i svako će lako je naći pravi položaj za upravljačem, ali za osobe višeg rasta bi valjalo da je sjedeća površina par centimetara duža, u cilju udobnosti na dužim putovanjima.

Ispred vozača je trokraki volan obložen mekanom kožom na kojem su komande multimedije i tempomata, kao i pomoćnih sistema, a na instrument tabli Toyota se odlučila za kombinaciju digitalnog displeja i analognih pokazivača.

Na ekranu se prikazuju sve važnije informacije vezane za vožnju, kao što su brzina, vanjska temperatura i slično, desno su pokazivači nivoa goriva i radne temperature, a lijevo se prikazuje trenutni modus rada pogona – da li je pogon u režimu punjenja baterije, ekonomične ili sportske vožnje.

Centralnu konzolu odlikuje 8-inčni ekran multimedije, pomoću kojeg se upravlja većinom funkcija, a on kombinuje displej osjetljiv na dodir i fizičke prekidače.

Pored standardnih funkcija audio sistema (testirani primjerak je imao opcionalni JBL sistem sa 9 zvučnika – auto zvuči kao prava koncertna dvorana), navigacije i kamere za vožnju unazad, postoji i opcija pregleda 360° oko vozila iz “ptičije perspektive”.

Ovo je posebno upotrebljivo u off-road vožnji ili u kretanju u uskim prostorima, jer vozač može da lakše ocijeni položaj vozila.

Ispod centralnog ekrana se nalaze komande klima uređaja, koji imaju jedan originalan detalj – obložene su rebrastim gumiranim materijalom koji čini upotrebu vrlo jednostavnom, a sličan materijal je upotrebljen i za unutrašnje ručke na vratima.

Ispred mjenjača se nalazi izuzetno pristupačan i širok pretinac, koji podržava bežično punjenje telefona, a tu je i USB port i AUX ulaz za audio sistem.

Prostora za odlaganje ima svuda u kabini, a obloženi su gumom, tako da stvari ostaju na svom mjestu u slučaju dinamičnije vožnje.

Do zadnjih sjedišta se dolazi kroz prostrana zadnja vrata, a u njima se sjedi slično kao i na prednjim – udobno i prijatno, uz dovoljno prostora za noge i glavu, čak i za više putnike.

Centralni tunel nije previsok, pa se na zadnjem sjedištu mogu voziti i tri osobe uz razuman komfor, a zanimljivo je da samo suvozačevo sjedište sa zadnje strane ima pregradu za novine i slično.

Prtljažnik zapremine 580 litara (80 litara više nego kod prethodnika), pravilnog oblika i elektrifikovanog poklopca omogućava utovar predmeta i do 1 metar širine, a u slučaju potrebe moguće je preklopiti zadnja sjedišta kada se dobije ukupno 1.690 litara zapremine.

Kako izgleda vožnja?

RAV4 u petoj generaciji ima benzinsku i hibridnu verziju pogona, dok je Toyota odustala od dizela. Na testu je bila verzija sa hibridnim pogonom, koji se sastoji od 2,5 litarskog četvorocilindarskog benzinskog motora i elektromotora, ukupne snage 218 KS, koja se prenosi na prednje točkove uz pomoć automatskog e-CVT mjenjača.

Verzija sa pogonom na sva 4 točka ima dodatni elektromotor za zadnju osovinu i ta kombinacija ukupno isporučuje 222 konjske snage.

U ponudi je još i 2.0 litarski benzinac sa 175 KS u verziji sa ručnim šestostepenim ili automatskim CVT mjenjačem.

Ko nije imao priliku da ranije vozi nekim Toyotinim hibridom će trebati samo par kilometara da se privikne, a nakon početnog perioda se prepoznaju sve prednosti ove tehnologije.

Kod startovanja automobila pokreće se samo električni dio pogona, a u zavisnosti od stepena napunjenosti baterije pri kretanju manjom brzinom RAV4 se kreće uz pomoć elektromotora, gdje do putnika dopire samo tiho zujanje.

Kada vozač poželi da ubrza, uključuje se benzinski motor i povlači 1.700 kg teškog terenca od 0 do 100 km/h za 8,4 sekundi i maksimalnih 180 km/h.

Hibridni sistem u zavisnosti od uslova vožnje odlučuje kada i kako će se koji dio pogona koristiti, tako da se kod usporavanja vrši rekuperacija kinetičke energije koja se skladišti u baterije, koja se kasnije po potrebi koristi kao dopuna benzincu pri nižim obrtajima ili za samostalno kretanje na električni pogon pri gradskoj vožnji.

Kako benzinski i električni motor rade u sinergiji, u svakom trenutku se isporučuje optimalna snaga, tako da obrtomjer nema funkciju, a vozač može da izabere tri načina rada: Eco, Normal i Sport.


U zavisnosti od izabranog režima rada, pogon i upravljanje se prilagođavaju ekonomičnoj ili dinamičnoj vožnji. Postoji i potpuno električni način rada, gdje automobil u slučaju napunjene baterije može da pređe 4 do 5 kilometara koristeći samo električnu energiju.

Ne postoji opcija priključivanja baterije na punjač, već se isključivo dopunjava u toku vožnje.

Prema katalogu, potrošnja se kreće od 4,5 do 5,8 litara, a na testu je dostigla 6,4 litre, uz mnogo brzih startova i upotrebe sportskog režima rada, što je svakako pohvalno za prilično težak SUV sa 218 KS.

Toyota je RAV4 postavila na novu TNGA GA-K platformu, tako da karoserija ima 57% veću torzionu krutost od odlazećeg modela, pa su vozne osobine značajno unaprijeđene.

Raspored težine u omjeru 49 naprema 51% je postignut zahvaljujući pažljivom rasporedu elemenata, pa su tako baterije smještene ispod zadnjih sjedišta, a rezervoar za gorivo je u prednjem dijelu automobila.

Težište vozila je spušteno, zbog čega se novi RAV4 primjetno manje naginje u krivinama od prethodnika.

Ogibljenje je više podešeno za komfor, pa i pored 18-inčnih točkova, upija neravnine udobno i bez pogovora, a volan solidno odmjerenog otpora precizno slijedi komande vozača.

Iako RAV4 kao i svi terenci ima povišenu siluetu, šum vjetra i guma je primjerno izolovan, ali zvuk motora kod oštrih ubrzavanja bi mogao biti malo tiši.

Kočnice se lako doziraju, na svim točkovima su samoventilirajući diskovi uz serijski ABS, pomoć pri naglom kočenju, elektronsku raspodjelu sile kočenja i kontrolu stabilnosti.

Koliko se vodilo računa o bezbjednosti, govori i činjenica da se svaki novi RAV4 bez doplate isporučuje sa sistemom automatskog kočenja koji prepoznaje pješake i bicikliste, adaptivnim tempomatom sa funkcijom praćenja kolovozne trake i Bi-LED svjetlima, što u seriji ne nudi niko od konkurenata.

Zaključak

Toyota RAV4 pete generacije je skladan i dinamičan automobil, koji nudi udobnost i sigurnost putnicima, a moderan dizajn i korištenje naprednih tehnologija mu omogućavaju da bude ispred rivala u segmentu.

Zadržane su sve prednosti prethodnika, kao što su kompaktne dimenzije i praktičnost, a povećani međuosovinski razmak, unaprijeđena mehanika i impresivan izgled, garantuju nastavak uspješnog nastupa na svjetskim tržištima.

Osnovni model sa 2.0 litarskim benzincem košta 55.740 KM, a hibrid starta sa 64.740 KM što nije pretjerano niska cijena, ali kada se uzme u obzir bogata osnovna oprema, garancija od 5 godina bez ograničenja kilometraže uz prateću pomoć na putu i niski troškovi održavanja (redovni servis svake 2 godine ili 30.000 km), dolazi se do zaključka da se za taj novac dobija dosta automobila.

Za benzinski RAV4 se nude 4 paketa opreme i čak 6 paketa za hibridnu verziju, a uz 9 boja karoserije svako može za sebe da nađe pravu kombinaciju.

Toyota ima dvadesetogodišnje iskustvo u proizvodnji hibridnog pogona, a u statistikama kvarova nema velikog broja problema sa ovim pogonskim sklopom.

Potvrda kvaliteta je i garancija na hibridni sklop od čak 10 godina, tako da kupci mogu bezbrižno da uživaju u blagodetima tehnologije.

Vozilo ustupila auto-kuća Sladaboni Banja Luka

Više o novoj Toyoti Corolli možete pročitati ovdje.

Vladimir Grujić