Volkswagen Passat B7 je sa Golfom i Škodom Octaviom među najprodavanijim modelima kod nas, kako kao nov, tako i kao polovan.

Prostrana kabina, pouzdani motori i dopadljiv dizajn koji ne zastarijeva brzo, postavili su ga na sami vrh potražnje polovnih vozila, ali svakako nije bezgrešan, pa ćemo se pozabaviti tipičnim manama na koje treba obratiti pažnju kod kupovine.

Volkswagen Passat B7Passat B7 je predstavljen krajem 2010. godine, kao redizajn modela B6.

Iako se radi o redizajnu, iz VW-a tvrde da je 60% dijelova u B7 varijanti različito od ranijeg modela, svi vanjski paneli su novi (osim staklenih površina i krova), pa se može reći da je riječ o praktično novom modelu.

Karoserija i unutrašnjost

Čak 90% svih Passata B7 je proizvedeno kao karavan (Variant), ali kod nas nisu tako popularni, što znači da je izbor limuzina dosta manji.

Postojala su 3 paketa opreme, osnovni „Trendline“ koji nudi klima uređaj, električne podizače, servo volan, ABS i ESP, a sljedeći nivo je „Comfortline“ uz koji dolaze felge od 16 cola, hromirane lajsne oko bočnih stakala i kožni detalji u unutrašnjosti.

Najviši paket opreme je „Highline/ Sportline“ koji, između ostalog, donosi felge od 17 cola, dvozonsku klimu i sjedišta u kombinaciji koži i alkantare.

Pored navedenih, VW je u zavisnosti od tržišta nudio i posebne pakete kao što su „R-Line“, „Exclusive“ i „Business Edition“.

U odnosu na B6, unutrašnjost nije previše mijenjana – uredno ergonomična i prostrana, sve je na dohvat ruke, a prvo što se može primjetiti je da je na mjesto prekidača za sve pokazivače pravca postavljen analogni sat – kao u VW Phaetonu.

Volkswagen Passat B7Sjedišta su tipično VW tvrda i nisu baš prijatna za duže relacije, ali uredno drže tijelo u krivinama i postoji veliki raspon podešavanja, tako da će svako naći optimalnu poziciju za volanom.

Iako je testirani primjerak imao pređenih 207.000 km, nema znakova pretjerane istrošenosti sjedišta, kako u smislu materijala, tako i u smislu strukture.

Volkswagen Passat B7
Enterijeru bi trebalo samo jedno dubinsko čišćenje da se ponovo pokaže u punom sjaju, a pri vožnji nema nikakvih „parazitskih zvukova“ – elementi su i dalje čvrsto uklopljeni.

Zadnja klupa je znatno prostranija nego u ranije testiranom Audiju A4 sličnog godišta i dvije odrasle osobe se mogu bez problema voziti i duži period, a prtljažnik od 565 litara je pravilnog oblika i niskog utovarnog ruba, tako da nudi primjerenu praktičnost.

Volkswagen Passat B7Ako auto nije učestvovao u saobraćajnoj nesreći, ne bi trebalo da bude problema sa kvalitetom laka i limarije – garancija na prohrđavanje je 12 godina.

Motor i vožnja

Na testu je bio Passat B7 sa standardnim 2.0 TDI motorom sa 140 KS i 320 Nm obrtnog momenta iz 2011. godine.

Benzinci su kod nas prava rijetkost, a jedini motor koji je uz testirani donekle tražen je 1.6 TDI sa 105 KS, dok su jače verzije 2.0 TDI sa 170 i 177 KS dosta skuplje.

U Passatu B7 nema pumpa-dizna motora, svi dizeli su sa Common Rail tehnologijom, što znači da su ekonomičniji, tiši i ispunjavaju ekološke standarde Euro 5.

Iako je prešao pomenutih 207.000 kilometara, motor radi mirno, nema pretjerane buke, niti dima u toku rada, a na kućištu nema tragova curenja ulja i sl.

Volkswagen Passat B7Mjenjač je šestostepeni manuelni, ručica je kratkog hoda i precizno mijenja stepene prenosa, a pored ovog ugrađivao se i automatski mjenjač DSG sa 6 brzina.

Volkswagen je za Passat B7 isporučivao i pogon na sva 4 točka pod imenom 4Motion, sistem Haldex, koji u normalnim uslovima i suvom putu šalje 90% snage na prednje točkove, a u slučaju potrebe (snijeg i sl.) prebacuje više obrtnog momenta na zadnje točkove.

U vožnji je Passat stabilan i miran, čak i pri većim brzinama, volan je lagan, ali i pomalo neprecizan oko nultog položaja.

Motor solidno vuče u svim režimima rada, elastičan je, a ubrzanje do 100 km/h je 9,8 sekundi, dok je brzinski špic 211 km/h.

Potrošnja se kreće od oko 5 litara na otvorenoj cesti, do 7,5 litara u gradskoj vožnji.

Passat B7Testirani 2.0 TDI se ugrađuje u većinu modela grupacije, ali je npr. kod Audija A4 znatno bolje zvučno izolovan.

Ogibljenje solidno upija neravnine, nema lupanja ni kod grubog prelaska preko rupa itd., a disk kočnice na svim točkovima bez problema zaustavljaju limuzinu i lako se doziraju.

Volkswagen Passat B7 problemi

Ovaj model je ispravio većinu problema koji su mučili prethodnika, a tu se u prvom redu ubrajaju CR dizne dizel motora.

Prvobitno korištene u modelu B6, Siemens dizne su uzrokovale dosta skupih popravki, ali već od 2008. godine ugrađuju se kvalitetnije Bosch, pa ako se upotrebljava korektno Euro 5 gorivo, sa njima ne bi trebalo biti problema.

Motori oznake EA189, kao što su i 2.0 TDI i 1.6 TDI su bili dio VW skandala sa varanjem na eko testovima, pa bi kod kupovine valjalo provjeriti da li je urađeno osvježavanje motornog softvera, a ako je neki primjerak grubo vožen, na udaru je plivajući zamajac.

Usljed čestih vožnji na kraćim relacijama, dešavaju se problemi sa EGR ventilom, što se manifestuje trzanjem motora, aktiviranjem tzv. “safe moda” i lampice “check engine”.

Volkswagen Passat B7Veliki servis se na dizelima radi na pređenih 180.000 kilometara, a ako je Passat B7 opremljen DSG mjenjačem, jako je bitno da se izvrši zamjena ulja u mjenjaču na svakih 60.000 km.

Elektronika je generalno pouzdana, iako se na stranim i domaćim forumima mogu pročitati iskustva vlasnika koji su imali probleme sa električnom ručnom kočnicom, ekranom audio sistema, parking senzorima i podizačima prozora.

Kod vozila sa kilometražom većom do 200.000 km može doći do curenja amortizera i trošenja gumenih oslonaca (selen blokova), zbog čega ovjes grubo lupa kod prelaska preko rupa, a problemi se povećavaju ako auto ima ugrađene veće točkove od standardnih 16 colnih.

Iako rezervnih dijelova ima svuda, kod kupovine valja biti oprezan jer ih je veliki broj lošeg kvaliteta i sumnjivog porijekla, zbog čega mogu nastati skupi kvarovi.

Iskustvo vlasnika Passat B7

Prethodno je vozila Toyota Yaris, sa kojim je bila jako zadovoljna, ali zbog brojnih porodičnih potreba, kupovina većeg automobila je bila neizbježna.

U izboru između Passata i Opel Insignije, odlučila se za Passat, jer je superiorniji u smislu kvaliteta enterijera i ponude prostora.

Što se tiče kvarova, u prvoj godini vlasništva došlo je do kvara sekundarne vodene pumpe, što je plaćeno 330 KM, a na 190.000 km se pokvario EGR ventil.

Cijena ugradnje EGR-a sa hladnjakom u ovlaštenom servisu koštala je tačno 1.285 KM.

Desio se kvar zavojnice volana, odnosno “špule”, pa su otkazale komande na volanu i upalila se lampica “air-baga”, cijena ovog dijela sa ugradnjom u ovlaštenom servisu je 840 KM, a ugrađena je polovna za 230 KM.

Pored ovoga, u 5 godina vlasništva mijenjan je i akumulator (start-stop), koji je plaćen oko 200 KM.


Kvalitet izrade

Provjereni motori

Dobro držanje cijene


Rijetki primjerci sa nižom kilometražom

Skupe popravke EGR-a

Često se krade

Zaključak

Volkswagen Passat B7 je s pravom cijenjen model, kako u Evropi, tako i kod domaćih vozača.

Izdržljiv i snažan motor, provjerena mehanika i praktična kabina djeluju kao magnet za kupce, pa se očuvani primjerci ne zadržavaju dugo u oglasima.

Kod kupovine treba biti realan u očekivanjima, jer se Passat dizel kupuje da bi se prelazile velike kilometraže, a kvalitet izrade lako sakriva cifru pređenih kilometara.

Kao i kod većine drugih modela, uz pravilno održavanje i upotrebu kvalitetnih dijelova, goriva i maziva, Passat B7 će se odužiti vožnjom bez mehaničkih problema, pa kod kupovine pregledajte servisnu knjižicu i provjerite stanje EGR-a i DPF-a.

Cijene na domaćim oglasima se kreću od oko 14.000 KM za karavane sa 1.6 TDI motorom, a cijena modela sa 2.0 TDI motorom, sličnog testiranom je oko 20.000 KM.

Kako provjeriti kilometražu i stanje auta?

Budući da su česte prevare sa kilometražom, te da se prodaju auta koja su bila oštećena u nezgodi, aktuelna mjera zaštite je provjera preko servisa Car Vertical, koji prikuplja podatke iz cijelog svijeta, od servisa, auto-otpada, osiguranja itd.

Za upotrebu ovog servisa je potreban samo broj šasije, a iz izvještaja se dobijaju podaci o nezgodama, kilometraži, itd. i toplo ga preporučujem.

Ukoliko ste našli zanimljiv primjerak, njegovu istoriju možete provjeriti preko broja šasije pomoću sistema CarVertical klikom ovdje.

Ostale testove možete pogledati ovdje.

Vladimir Grujić