Škoda Octavia 3 (A7) je jedan od najčešćih automobila na našim putevima, ima odličan imidž, a Čehinja u njemačkom vlasništvu kao polovan automobil nudi puno kvaliteta za razuman novac.

Teško je nešto novo reći za automobil koji je konstantno u top 10 najprodavanijih u Evropi, a izvoz u Kinu je takođe u velikom zamahu.

Treća generacija ovog modela fabričke oznake A7 se proizvodi od 2013. godine, napravljena je na koncernskoj platformi MQB, dijeli tehnologiju sa Golfom VII i na testovima pouzdanosti je u samom vrhu.

škoda octaviaRedizajn je odrađen početkom 2017. godine, kada su predstavljena nova svjetla, koja najviše liče na Mercedes E klasu iz 2010. godine i nisu se svidjela baš svima.

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na najčešće mane, kojih je zaista malo i pogledati kako izgleda ovaj model nakon pređenih gotovo 300.000 km na domaćim cestama.

Karoserija i unutrašnjost Škoda Octavia 3

Škoda Octavia A7 je u prosjeku lakša za čak 102 kilograma u odnosu na prethodni model, što direktno utiče na bolje vozne osobine, manju potrošnju goriva i bolja ubrzanja, a istovremeno je duža za 9 cm, šira za 4,5 cm, dok je međuosovinski razmak povećan za 8 cm.

Upotreba čelika visoke čvrstoće i dobra završna obrada je podigla ljestvicu kvaliteta, pa na karoseriji nema tragova korozije, oštećenja laka i sl. ni poslije 5 godina intenzivne upotrebe, a srebrna je boja odličan izbor zbog praktičnosti, jer dobro skriva sitne ogrebotine i prljavštinu.

Oktavija se ne razbacuje luksuzom, već je u prvom redu poznata po svojoj praktičnosti, pri čemu se posebno ističe prostrani prtljažnik od 590 litara sa velikim petim vratima (kada su zadnja sjedišta preklopljena, dobija se 1.580 litara), koji hvale porodični korisnici.

Škoda OctaviaPutnička kabina je takođe povećana u svim pravcima u odnosu na stariju Oktaviju, sjedišta su nešto tvrđa nego npr. u Golfu 7 i valjalo bi da su koji centimetar duža.

Komande su logično posložene, pa kad se sjedne za upravljač nema perioda privikavanja, već odmah „na prvu“ imate osjećaj da je dugo vozite, te ne morate skretati pogled sa puta da bi npr. podesili klima uređaj.

Posebnu pohvalu zaslužuje moderni Bolero audio sistem sa opcionalnim parking senzorima, koji ima ekran pristojne rezolucije i jednostavno se koristi, ali površina u stilu “klavirskog laka” se prlja pa zahtijeva češće brisanje.

Škoda OctaviaBudući da su kod nas na glasu prevare sa kilometražom, a testirana Octavia kupljena nova i kod istog vlasnika je bila svo vrijeme, te sada ima skoro 300.000 na satu, posebnu pažnju sam posvetio kvalitetu enterijera i znakovima istrošenosti.

Ukratko, na enterijeru se ne može prepoznati tolika kilometraža.

Znate za sve one savjete: da treba pogledati volan, pedale, prekidače itd.?

Na ovom primjerku ništa nije mijenjano od kako je kupljen nov.

Idemo redom.

Volan je kožni, na njemu se vidi po koja ogrebotina, ali bez problema bi se moglo reći da pripada automobilu koji je prešao oko 100.000 km. Nema oštećenja kože, nabora, ispucalih mjesta itd.

Na mjenjaču se može vidjeti da je blago oguljen hromirani prsten, a vjerujem da se ova kugla može zamijeniti za dvadesetak KM.

Škoda OctaviaNa pedalama kvačila, kočnice i gasa nije uočljivo nikakvo pretjerano trošenje, nisu rasklimane i nema zvukova pri upotrebi. Isto važi za prekidače iza volana, kojima je samo potrebno jedno bolje čišćenje i opet bi izgledali kao novi.

Slab kvalitet enterijera se obično pokaže na mjestima koji se često dodiruju rukama, pa sam detaljno pregledao ručke i kvake i na njima apsolutno nema tragova upotrebe, izgledaju praktično kao nove.

Jedini detalj koji je realno u nešto lošijem stanju je vozačevo sjedište, jer se lijeva strana sjedišta više opterećuje kod ulaska i izlaska iz vozila, pa je materijal popustio i sjedište škripi.

škoda octaviaŠto se tiče ostatka enterijera, u vožnji sam pogasio klimu, radio, ventilaciju i nakon pažljivog osluškivanja može se primjetiti blaga vibracija lijevog A stuba, ali ovaj zvuk je izuzetno niskog intenziteta i u uobičajenoj vožnji ne smeta.

Motor i vožnja

Testirani primjerak Škode Octavie A7 je bio opremljen sa 2.0 TDI motorom od 150 KS i 320 Nm obrtnog momenta.

Auto sa ovim motorom zaista dobro ubrzava u praktično bilo kojem stepenu prenosa i pri bilo kojem broju obrtaja.

Zahvaljujući povelikom obrtnom momentu dostupnom već na 1.750 obrtaja, nema potrebe za čestim šaltanjem brzina, a performanse su zaista ozbiljne za jedan kompaktni porodični automobil: ubrzanje 0-100 km/h traje 8,5 sekundi uz maksimalnih 215 km/h (što su cifre Golfa 2 GTI).

Potrošnja se kreće oko 6,5 litara u gradu, a na otvorenoj cesti može ići i ispod 5 litara Euro 5 dizela na 100 km.

škoda octaviaKome ne trebaju ovakve performanse, može potražiti i verziju sa 1.6 TDI motorom i 105 ili 110 KS, koja je češća u oglasima, a najbolje da probate obe verzije i vidite koja vam više odgovara.

Mjenjač je kratkog hoda, precizan i zajedno sa motorom je možda i najbolji dio automobila, a volan je lagan i upravljanje je korektno.

Ovjes solidno upija rupe i neravnine, mada se čuje tup zvuk pri nižim brzinama, a bitno je naglasiti da verzije iznad 120 KS imaju zadnji trap Multilink, dok slabije imaju ugrađenu klasičnu polukrutu osovinu.

Problemi Škoda Octavia 2.0 TDI

Škoda Octavia sa turbo-dizel motorom boluje od svih problema koji imaju i drugi moderni dizelaši VW grupe.

U slučaju da se auto vozi većinom po gradu na udaru su EGR ventil i DPF filter, jer se jednostavno začepe od stalnog rada u nižem temperaturnom režimu.

Motor obično pokreće regeneraciju DPF-a na svakih oko 500 pređenih kilometara, a može se primjetiti po povišenim obrtajima i po tome što ventilator radi još 5-10 minuta nakon gašenja automobila.

Što se tiče dizni, one su bile boljka prethodnog modela, ali se kod Octavie 3 ne spominju u servisnim biltenima.

Kod primjeraka iz prvih godina proizvodnje je primjećeno curenje vode na petim vratima, pa svakako prekontrolišite ovaj dio kod kupovine.

Pojedini vlasnici su prijavljivali da se prednja svjetla znaju zamagliti, a uzrok znaju biti gumene zaptivke koje propuste vodu unutar fara.

Nakon objave prve verzije ovog članka, javili su se i još neki vlasnici, te prijavili probleme sa vodenom pumpom na 1.6 TDI motoru, koja košta oko 300 KM u ovlaštenom servisu, a za ovaj motor su rekli da se osjeti nedostatak snage pod većim opterećenjem.

Iskustvo vlasnika Škoda Octavia 2.0 TDI

Automobil se koristi u poslovne i porodične svrhe, vozi se i na dužim relacijama, a svi servisi se rade isključivo u ovlaštenom servisu.

Veliki servis je urađen na pređenih 180.000 km, set kvačila je zamijenjen na 260.000, a tek na 290.000 km su prvi put zamijenjeni diskovi.

Od problema u toku vlasništva, desio se kvar vodene pumpe čak 2 puta, prvi put na oko 140.000 km i zamijenjena je u garanciji i drugi put na 250.000 km, oba puta uzrok kvara je bio zbog pregrijavanja, dok je kompresor klime mijenjan na oko 200.000 km.

Posebnih zamjerki na kvalitet auta nema, ali ističe da je tvrda i neudobna u vožnji na dužim relacijama.

Kvalitetna izrada

Snažan motor

Prostranost i praktičnost

Niski troškovi održavanja

Tvrda sjedišta

Skupe popravke EGR ventila i DPF-a

Zaključak

Škoda Octavia 3 je dobar izbor, kada se traži automobil koji je cijenom u kompaktnoj klasi, a nudi prostor i praktičnost iz klase iznad. Sitne nedorađenosti su riješene u prvim godinama proizvodnje, pa uz redovno održavanje Octavia može da pređe ogromne kilometraže.

Cijene u oglasima se kreću od oko 15.000 KM za verzije sa 1.6 TDI motorom iz 2013. godine, pa do 30.000 KM za redizajnirane primjerke novijih godišta.

Dobro stanje testiranog primjerka može se tumačiti na dva načina: prvi je preporuka za kupovinu, jer je automobil dostigao veliku kilometražu bez većih znakova trošenja i velikih popravki, a sa druge strane i upozorenje da kod kupovine budete oprezni, jer joj ne treba nikakvo pretjerano “maskiranje” da sakrije duplo veću kilometražu.

Ukoliko ste našli zanimljiv primjerak, njegovu istoriju možete provjeriti preko broja šasije pomoću sistema CarVertical klikom ovdje.

Ostale testove možete pogledati ovdje.

Vladimir Grujić