Kako je nastao Renault Scenic?

Renault je uvidio da kupci traže prostran automobil, ali koji bi trebao biti cjenovno povoljniji od već poznatog Espace-a, a opet veći od gradskog Twinga.

Nakon nekog vremena planiranja, odlučili su da na bazi tadašnje prve generacije Megana, predstave novi MPV model naziva Scenic, što na francuskom znači „lijep“.

Nisu vjerovali da će se previše prodavati, ali fabrika je ubrzo nakon početka prodaje morala da poveća kapacitet sa predviđenih 450 na 2.500 komada dnevno.

Renault Scenic 3Tokom 24 godine postojanja, ovaj model je zadržao svoje originalne vrijednosti, a to su praktičnost, komfor putnika, nove tehnologije i sigurnost, uz razumne performanse.

Trenutno se prodaje četvrta generacija ovog modela, a na testu je bio primjerak treće generacije sa 1.6 dCi motorom iz 2014. godine.

Renault Scenic 3 karoserija i unutrašnjost

Renault Scenic 3 se proizvodio od 2009. do 2016. godine, a redizajn je urađen 2013. godine, kada je dobio nove farove i branike, te poboljšane sisteme vozačke asistencije.

Treća generacija ovog modela ima moderan izgled, koji se nije previše mijenjao tokom svih godina proizvodnje, a karakterišu ga čiste linije, velike staklene površine i prostranost upakovana u kompaktne dimenzije.

Postoji i verzija sa 7 sjedala pod nazivom Grand Scenic, ali za većinu porodičnih potreba dovoljna je i osnovna verzija sa 5 sjedala.

Nakon redizajna iz 2013. godine, Scenic ima nešto luksuzniji nastup, sa više hromiranih detalja, a posebno se ističu zadnja svjetla u „Lexus“ stilu, koja ne stoje baš svim automobilima, ali ovdje sasvim pristaju ostatku automobila.

Renault Scenic 3U unutrašnjosti caruju prijatni materijali, a ni nakon pređenih 140.000 kilometara nema znakova pretjeranog trošenja.

Ispred vozača je trokraki volan dobro odmjerenog prečnika, potpuno digitalni instrumenti su postavljeni ispod centralnog grebena, gdje se nalaze brzinomjer, mjerač broja obrtaja te ostale sistemske funkcije, a testirani primjerak je imao ugrađenu Tom Tom navigaciju, koja je poznata po preciznosti karti.

Renault Scenic 3Zanimljivo da brzinomjer Scenica podatke o brzini uzima iz GPS prijemnika, dok se klasični senzor aktivira samo u slučaju kada prijem signala od satelita nije dobar, što čini mjerenje brzine preciznijim.

Renault Scenic 3Rezolucija ekrana je zadovoljavajuća, ali zbog odsjaja, nekada je slabije čitljiv, a ako bih baš morao da nađem zamjerku na enterijer, to bi bili prekidači audio sistema, koji su urađeni od dosta tvrde plastike i postavljeni su iza volana, iako bi bilo praktičnije da se nalaze na volanu, imajući u vidu da se češće koriste nego tempomat.

Koliko se vodilo računa o detaljima, govori i činjenica da je ikonica na ekranu navigacije upravo u obliku Scenica.

Što se tiče ostatka konzole, sve je na dohvat ruke, a jedini znak trošenja, koji sam uspio naći u kabini, je na prekidačima sa podešavanje brzine ventilatora.

Renault Scenic 3Disciplina u kojoj Scenic briljira je praktičnost – od mnogobrojnih opcija pomjeranja sjedišta, raznih pretinaca za odlaganje (negdje sam naišao na podatak da su ukupne zapremine 80 litara), do polica za putnike na zadnjim sjedištima – sve je podređeno svakodnevnoj upotrebljivosti.

Prtljažnik je zapremine 470 litara, a peta vrata su široka preko metar, tako da nema problema sa utovarom kabastijeg prtljaga.

Renault Scenic 3 motor i vožnja

Testirani primjerak je bio opremljen 1.6 litarskim dizel motorom sa 130 KS i 320 Nm obrtnog momenta, koji omogućava tonu i po teškom automobilu ubrzanje do 100 km/h za 10 sekundi i maksimalnih 195 km/h.

Potrošnja goriva se kreće u granicama 5 litara na otvorenom putu, do 8 litara u gradskoj vožnji, redovni servis košta oko 120 KM, a registracija 450 KM.

Ovaj motor je predstavljen kao zamjena za ranije ugrađivani 1.9 litarski dCi sa istim nivoom snage, a karakteriše ga niža potrošnja i emisija izduvnih gasova.

Renault Scenic 3Pored njega, u redizajnirani Scenic od dizela je ugrađivan već poznati 1.5 litarski K9K motor sa 110 KS, te najjači 2.0 litarski sa 150, odnosno 165 KS, tako da se može reći da je 1.6 dCi „zlatna sredina“ (ovaj motor je sa lancem, pa nema klasičnog velikog servisa).

Od benzinaca tu su 1.2 TCe sa 115 i 132 KS, te 1.6 litarski sa 110 KS i 2.0 litarski sa 140 KS, a mjenjači su šestostepeni, manuelni ili automatski.

U vožnji Scenica nemate onaj „kamionski“ položaj, a iako se sjedi povišeno, hauba je prilično dugačka, pa se više čini kao da vozite neki terenac.

Renault Scenic 3Sjedišta su mekana i udobna, bez previše izražene bočne podrške, u ovom paketu opreme obložena kombinacijom kože i platna, a pohvalno je što možete podešavati lumbalni dio naslona, što svakako olakšava duga putovanja.

Renault Scenic 3Nožne komande nisu tipično francuski premekane, tako da se kočnice lako doziraju i nemate onaj On/Off osjećaj.

Iako je relativno kratak i sa točkovima od 16 cola, solidno upija neravnine na putu, do vozača ne dolazi pretjerana buka, a tek se šum guma može nešto više čuti, mada se to može pripisati trenutno postavljenim zimskim pneumaticima.

Mjenjač je nešto dužih hodova i uzorno precizan, a ovaj primjerak je imao start-stop sistem koji startuje motor bez značajnijih vibracija, iako postoji određena pauza kod startovanja, odnosno kada pritisnete pedalu kvačila do poda, treba mu još jedan momenat da bi završio pokretanje motora.

Renault Scenic 3 kvarovi i problemi

Ovaj model važi za izuzetno pouzdanog, pa se na njemačkoj ADAC ljestvici našao na respektabilnom 8. mjestu.

Zvanično su bila 3 opoziva: prve verzije iz 2009. godine su imale problematičnu pedalu kočnice, koja je mijenjana od strane ovlaštenog servisa, modeli iz 2012. godine sa automatikom su imali probleme sa softverom, zbog čega je bio potreban update, a na primjercima između 3. i 8. mjeseca 2012. godine je dolazilo do kvara serva kočnica, zbog čega je pedala kočnice postajala tvrda.

Renault Scenic 3Na pojedinim primjercima iz prvih godina proizvodnje su prijavljivani problemi sa sistemom za upravljanje i slabo grijanje, ali osim toga nikakvih većih problema nema u statistikama kvarova.

Iskustvo vlasnika

Prethodno je vozio stariji model sa kojim je bio izuzetno zadovoljan, ali se odlučio na kupovinu novijeg automobila. Iako je kod njega u vlasništvu tek 4 mjeseca, uviđa da su sve prednosti koje je imao prethodnik unaprijeđene, uz moderniji dizajn i veću udobnost.

Tokom vlasništva nije imao problema i automobil preporučuje svim porodičnim ljudima, odnosno onima koji imaju potrebu za prostranom kabinom.


-Prostranost i udobnost

-Jak i štedljiv motor

-Niski troškovi održavanja


-Pojedini elementi enterijera slabijeg kvaliteta

Zaključak

Renault Scenic 3 je prostran, vrlo prilagodljiv i automobil za svakodnevnu upotrebu, koji je sada dostupan za malo novca, pa i ne čudi što ih možemo sve više vidjeti na putevima.

Svi Scenici dolaze sa ABS-om, ESP-om, vozačevim, suvozačevim i bočnim vazdušnim jastucima (naprijed i nazad) te 5 zvjezdica na crash-testu, tako da možete računati na visok nivo bezbjednosti.

S obzirom na izdašnu količinu prostora i dobru sigurnosnu opremu, sa cijenama koje kreću od nekih 9.000 KM za primjerke iz prvih godina proizvodnje, do 20.000 KM za novije primjerke sa boljom opremom i manjom kilometražom, Renault Scenic 3 je jedna od boljih ponuda za vozila ovog tipa.

Ako tražite nešto slično u ovoj klasi, ovdje možete pogledati test Opel Zafire.

Vladimir Grujić