Renault Megane je jedan od najpopularnijih modela francuskog proizvođača automobila, a i kod nas je često viđen na cestama.

Renault Megane treće generacije došao je na tržište 2008. godine, a proizvođač je odlučio da u ovoj generaciji ne pravi nikakve dizajnerske egzibicije, kao što je bio zadnji kraj prethodnog modela, tako da je Megan 3 dobio nešto konvencionalniji izgled.

Francuz koji se proizvodio u fabrikama u Turskoj i Španiji je dostupan kao kompakt sa petoro vrata, prostrani karavan, coupe s troja vrata i kabriolet, a postoji i limuzina, koja se prodavala pod imenom Fluence.

Prvi facelift je uslijedio u proljeće 2012. godine, a osim vizuelnih promjena kao što je redizajnirani prednji branik i LED dnevna svjetla, izvršena su manja mehanička poboljšanja i ugradnja start-stop sistema, dok je druga izmjena došla 2014. godine kada je Megane dobio jači 1.2 litarski turbo-benzinac sa 130 KS i vizuelno je usklađen sa aktuelnom gamom.

Iako je od predstavljanja prošlo 11 godina, konzervativni dizajn je učinio da još izgleda pristojno, mada se za njim prolaznici nisu okretali ni kada je bio nov – kupe je daleko atraktivniji, ali i manje praktičan.

Testirani primjerak je bio u metalik crnoj boji uz dodatne aerodinamične elemente na prednjem braniku i pragovima, pa djeluje dinamičnije.

Pohvalna atmosfera u enterijeru – bez velikih ekrana i komplikacija, sve je na svom mjestu, ali materijali razočaravaju – uglavnom je tu tvrda plastika, koja se već na 73.000 pređenih kilometara prilično oštetila na volanu, vratima i prekidačima.

Bilo bi lijepo da je bar ovaj dio oko radija i klime urađen od nekog kvalitetnijeg materijala, jer se na glatkoj plastici svaka ogrebotina vidi.

Budući da je testni primjerak bio sa osnovnim paketom opreme Generation, moguće da je situacija bolja na redizajniranom modelu ili u nekom višem paketu opreme.

Pokazivači ispred vozača su oivičeni hromiranim prstenovima, čitki i jednostavni za upotrebu – generalno ergonomija kabine je vrlo dobra, a jedino polugice audio-uređaja iza volana traže period navikavanja.

Bolje opremljene varijante imaju TomTom navigaciju, koja se lako može nadograditi, a ima odličnu pokrivenost naših prostora u poređenju sa uobičajenim auto navigacijama.

Prednja sjedišta su mekana i bez značajnijeg bočnog profila, a imaju dovoljno mjesta i za krupnije vozače, dok je zadnja klupa primjetno neudobnija.

Gepek od 405 litara ima pravilan oblik, a jedina zamjerka može biti nešto viši utovarni rub, koji otežava ubacivanje prtljaga nižim korisnicima.

U vožnji kod Megane 3 do izražaja dolazi uravnoteženo vješanje, precizno upravljanje i udobna sjedišta na koja se lako navići, a snažan kočioni sistem i dobri rezultati na kreš-testu (5 zvjezdica) ulivaju povjerenje kada je riječ o bezbjednosti.

Ljepota dizajna ima svoju cijenu, jer je C stub dosta širok što smeta preglednosti unazad, pa su parking senzori poželjna opcija, a pažnja je posvećena udobnosti – Megane suvereno upija rupe i neravnine na kolovozu, uz zadržavanje neutralnosti u krivinama.

Za Megane je bio dostupan širok izbor dizel i benzinskih motora i razni nivoi opreme.

Kod benzinaca raspon ide od 1.4 do 2.0 litarskih jedinica, a kod novijih godišta se može naći i 1.2 litarski turbo TCe sa 110 KS, koji je na lošem glasu zbog povećane potrošnje ulja, zbog čega su u Francuskoj i pojedina udruženja potrošača pokrenula procese protiv proizvođača.  

Kod dizelaša su to 1.5, 1.6, 1.9 i 2.0 litarski dCi motori sa Common Rail ubrizgavanjem i snagom između 85 i 160 KS.

Na testu je bio manji i popularniji, 1.5 dCi, koji sa 90 KS i 200 Nm obrtnog momenta povlači 1.200 kg tešku karoseriju do maksimalnih 180 km/h. Ubrzanje do 100 km/h od 12,5 sekundi nije spektakularno, ali Megane ima dovoljno snage za uobičajenu gradsku vožnju, gdje se i najbolje snalazi.

Motor nije pretjerano elastičan, jer maksimalnu snagu isporučuje na visokih 4.000 obrtaja, traži malo više baratanja mjenjačem, odnosno snižavanje stepena prenosa pri preticanju i sl., a nešto slabija ubrzanja kompenzuje ekonomičnošću, pa se tako potrošnja u gradskoj vožnji kreće oko 6 litara eurodizela, a na otvorenom oko jedan litar manje.

Iako su prve verzije Renault 1.5 dCi motora iz daleke 2001. godine imale probleme sa brizgaljkama i elektronikom, sa vremenom su usavršeni i ugrađivani u puno modela Nissana, Dacie, Suzukija, pa i Mercedesa.

Mjenjač kod verzije sa 90 KS je petobrzinski, kratkog hoda ručice, mada pomalo grub pri upotrebi u poređenju sa modelima drugih proizvođača iz ove klase. Verzija sa 110 KS ima mjenjač sa 6 brzina, koja sigurno dobro dođe prilikom vožnje na autoputu.

U statistikama kvarova Megane 3 1.5 dCi se pokazao kao znatno kvalitetniji automobil od prethodnika. Prve verzije do 2011. godišta su imale fabričku grešku na air-bagovima i servu kočnica, koje su otklonjene u garanciji, pa bi trebalo provjeriti da li je konkretan primjerak prošao kroz ovu servisnu akciju.

Kao i svi noviji dizeli, i Megane 1.5 dCi traži čisto gorivo, redovne servise i povremene vožnje na otvorenom putu kako ne bi došlo do začepljenja DPF-a i EGR ventila, a kako su popravke skupe, kod kupovine je poželjno obratiti pažnju na upravo ove dijelove.

Troškovi održavanja nisu preveliki, mali servis košta oko 150 KM, godišnja registracija oko 400 KM, a set guma 195/65/R15 oko 320 KM.

-Udobnost

-Niski troškovi održavanja

-Konkurentna cijena

-Slab kvalitet unutrašnjosti

-Tijesna zadnja klupa

-Skupe popravke DPF-a i EGR ventila

Iskustvo vlasnika

U toku dvije godine vlasništva desio je samo jedan kvar, kada se zbog labavog nosača mjenjača čula buka kod kretanja, što je brzo i povoljno popravljeno. Hvali nisku potrošnju, a jedino što nedostaje je nešto više snage kod vožnje na otvorenom.

Zaključak

Renault Megane 3 1.5 dCi je značajno bolji automobil od prethodnika, ali u segmentu kompakta ima veliku konkurenciju. Peugeot 308 ima slične vozne karakteristike, ali luksuzniju unutrašnjost, dok je VW Golf znatno skuplji, ali manje i gubi na vrijednosti.

Motor 1.5 dCi nije ništa lošiji od sličnih dizel motora drugih proizvođača, samo traži redovno održavanje i uredno gorivo.

Cijene počinju od 9.000 KM za ranije modele, a ako ste spremni oprostiti skromnu kabinu i manju ponudu prostora na zadnjoj klupi, Megane će se odužiti niskom potrošnjom i udobnom vožnjom.

Ukoliko ste našli zanimljiv primjerak, provjeru njegove istorije možete izvršiti preko broja šasije klikom na ovaj link.

Navedeni podaci su informativnog karaktera, te ne predstavljaju preporuku za kupovinu, već je potrebno svaki primjerak detaljno pregledati uz pomoć stručne osobe.

Test Peugeot 308 možete pogledati ovdje

Test VW Golf 7 možete pogledati ovdje

Vladimir Grujić