Peugeot 308 predstavlja iskorak francuske marke u pravcu modernijih i dinamičnijih automobila, jer je prethodnik sa svojim kutijastim dizajnom i bezidejnim enterijerom omogućio da konkurenti zauzmu bolja mjesta u brojnoj kompaktnoj klasi.Francuzi su shvatili da moraju da pojačaju igru, ako žele da igraju u Evropskoj ligi šampiona, umjesto da da se uvijek zadovoljavaju solidnim nastupom na domaćem tržištu.Odmah po predstavljanju u jesen 2013. godine, automobilska javnost je srdačno dočekala nasljednika, a brojni časopisi su mu dodijelili razne titule, što je i krunisano pobjedom na izboru za Evropski auto godine 2014.Fabrika se potrudila da novi model bude laganiji, dinamičniji i “pametniji” – pored nove EMP2 platforme, ugrađene su moderne tehnologije, tako da automobil bude ugodan i zabavan za vožnju.U odnosu na stari model, novajlija je prošao kroz dijetu, čiji se rezultat vidi u čak 140 kg lakšoj karoseriji. Ovo je postignuto ugradnjom čelika veće čvrstoće, naprednim tehnikama zavarivanja, te upotrebom kompozitne plastike za pojedine elemente karoserije, kao što je poklopac prtljažnika.U unutrašnjosti je Peugeot napravio najveće unapređenje – odbačena je stara arhitektura sa bezbroj prekidača, a 308 nastupa sa čistim i preglednim enerijerom, gdje se većinom funkcija upravlja preko centralnog ekrana osjetljivog na dodir.Kvalitet upotrebljene plastike je na visokom nivou, dok metalni detalji i skladne linije stvaraju premium osjećaj u kabini.Iznenađuje volan malog prečnika, jedva većeg od dvije dužine mobilnog telefona, na kojem su komande multimedije. Njegov položaj zahtijeva navikavanje, ali nakon par kilometara uvidite njegovu prednost kod manevrisanja u gradu.Neobično je što brzinomjer i obrtomjer gledate iznad volana, pa će niži vozači imati problem da nađu idelan položaj u kojem mogu pratiti informacije sa njih.
Kod startovanja motora, ovi pokazivači vas “pozdrave”, tako što se zavrte na maksimum, a obrtomjer će vam u početku biti neobičan jer se okreće u suprotnom smjeru od tradicionalnih instrumenata.
Prednja sjedišta su primjerenih dimenzija i generalno prostora u prednjem dijelu kabine ima više nego dovoljno.
Ipak nije sve tako idealno – iako je plastika većine panela kvalitetna, konzola ispred mjenjača je napravljena od tanke i tvrde plastike i samo je vizuelno slična onoj upotrebljenoj u ostatku kabine, pa je sreća da se na njoj jedino često koristi okretni prekidač za podešavanje jačine zvuka.
Kako je već navedeno, većina funkcija se kontroliše preko centralnog ekrana, ali čini se da je trebalo ostaviti upravljanje klima uređajem kao odvojen prekidač, jer ovako za svako sitno podešavanje morate posegnuti u centralni meni.Ako vam pregori sijalica ili nestane tečnosti za pranje vjetrobrana – Peugeot 308 vas o tome neće obavjestiti, jer nema nikakvog indikatora, a prekidač tempomata je klimav i više pristaje modelima od prije desetak godina.
Zadnja klupa je zaista tijesna – konkurenti kao što su Golf ili Focus ovdje nude više prostora. Iako zadnja vrata imaju pristupačan otvor, nazad nema prostora za koljena, a putnici viši od 1,80 metara će osjećati blagu klaustrofobiju.Prtljažnik je pravilnog oblika i sa 420 litara među najvećima u klasi, a zadnja klupa se može preklopiti, uz dodatni otvor za transport skija.U vožnji je Peugeot 308 udoban i tih automobil. Proizvođač je posebnu pažnju posvetio zadnjoj osovini, koja je podešena na način da vješanje nema samo vertikalno kretanje, već se kreće po blago zakrivljenoj osi, tako da se dio sila koje apsorbuje trap prenosi vodoravno na karoseriju, što rezultuje mekšim upijanjem neravnina.Iako dinamični dizajn nagovještava i sportske ambicije, 308 ipak nije pretjerani ljubitelj krivina – mekano podvozje se blago naginje kod promjene pravca, ali ostaje stabilan i predvidiv.Od motora u ponudi su 1.2 i 1.6 litarski benzinci, te 1.6 i 2.0 dizel verzije u više nivoa snage.Na testu je bila najslabija dizel verzija sa 1.6 HDi motorom i 92 konjske snage, uparena sa petostepenim ručnim mjenjačem. Iako je sa nešto više od tone Peugeot 308 prilično lagan automobil, ovaj motor se muči sa ubrzanjima, pogotovo jer ima izraženu turbo-rupu.Ubrzanje do 100 km/h traje oko 11 sekundi, a obećanih 183 km/h maksimalne brzine traži strpljenje i duži pravac.Situacije gdje treba izvršiti preticanje zahtijevaju malo više pripreme, a nedostatak šeste brzine se osjeti na autoputu, tako da je za ovaj motor prirodna sredina gradsko okruženje.Po gradu ovaj automobil troši maksimalno 6,5 litara, a na otvorenom bez problema spušta potrošnju ispod 5 litara euro 5 dizela na 100 kilometara.Kod kupovine je dobro znati da ovakva testirana verzija nema ugrađen plivajući zamajac, dok ga jače verzije imaju.Kočnice sigurno zaustavljaju automobil, iako je pedala kočnice malo preosjetljiva, a 5 zvjezdica na crash-testu potvrđuju visok nivo bezbjednosti.U ponudi su bile i klasične automatske transmisije japanskog dobavljača Aisin, ali kod nas su rijetki primjerci opremljeni ovim mjenjačima.Od servisnih grešaka izdvajaju se problemi sa curenjem hladnjaka klima uređaja i bukom iz zadnjeg ovjesa, uzrokovanu lošim vijcima kojima je pričvršćen za šasiju.Modeli proizvedeni između januara i maja 2014. godine su imali probleme sa injektorima goriva koji su bili podložni curenju, a Peugeot je pozvao sve primjerke proizvedene između oktobra 2013. i aprila 2017. na servisnu akciju gdje je zamijenjen elektropokretač koji se pregrijavao.Modeli proizvedeni u novembru 2017. su imali neispravnu centralnu jedinicu, koja nije otvarala vazdušne jastuke u slučaju nesreće, pa su naknadnom akcijom u servisima ove jedinice zamijenjene.

Troškovi održavanja

Filter ulja25,00 KM
Filter goriva66,00 KM
Filter klime26,00 KM
Filter vazduha26,00 KM
Prednji disk komad119,00 KM
Prednje pločice par139,00 KM
Oznaka motornog uljaPSA B71 2290
Motorno ulje litar15,00 KM
Dimenzije guma205/55/R16
Cijena guma po komadu120,00 KM
Troškovi registracije sa popustom 50%450 KM

*navedene su cijene kvalitetnijih zamjenskih dijelova

Iskustva vlasnika

Prethodno je vozio Ford Mondeo, koji je služio solidno, ali nakon 5 godina aktivne upotrebe su se počeli  dešavati kvarovi, tako da se odlučio za kupovinu mlađeg automobila. Sa 308 nije imao velikih kvarova, ali elektronika zna biti nepredvidiva, jer se povremeno dešava da se kontrolne lampice same od sebe pale i gase.
Kao glavni nedostatak navodi tromost motora i tijesnu zadnju klupu, a hvali upotrebljivost u gradu, nisku potrošnju goriva i funkcije centralnog ekrana.
Kvalitetna unutrašnjost
Niska potrošnja gorivaVeliki prtljažnik
Skromna zadnja klupa
Slaba ubrzanjaErgonomija za niže vozače

Zaključak

Postoji puno stvari koje su dobre kod ovog modela i Peugeot je odnosu na prethodnika je napravljen značajan napredak i smanjio razliku između lidera klase. Cijene kreću od oko 15.000 KM, a izbor modela u ovoj klasi je veći nego ikad, pa valja probati i Renault Megane, Ford Focus ili VW Golf.

Kako provjeriti kilometražu i stanje auta?

Budući da su česte prevare sa kilometražom, te da se prodaju auta koja su bila oštećena u nezgodi, aktuelna mjera zaštite je provjera preko servisa Car Vertical, koji prikuplja podatke iz cijelog svijeta, od servisa, auto-otpada, osiguranja itd.Za upotrebu ovog servisa je potreban samo broj šasije, a iz izvještaja se dobijaju podaci o nezgodama, kilometraži, itd. i toplo ga preporučujem.Ukoliko ste našli interesantan primjerak, njegovu istoriju možete provjeriti preko broja šasije, klikom na ovaj link.Navedeni podaci su informativnog karaktera, te ne predstavljaju preporuku za kupovinu, već je potrebno svaki primjerak detaljno pregledati uz pomoć stručne osobe.Test Golfa 7 1.6 TDI možete pročitati ovdje.Test Megane 3 1.5 dCi možete pročitati ovdjeVladimir Grujić