Opel Zafira 2.0 CDTi 2017 je predstavnik segmenta koji je osjetio najveći udar opšte ofanzive krosovera i SUV klase.

Iako se vremenom njihov tržišni udio smanjio, klasa monovolumena i dalje ima poklonike jer pruža praktičnost koju SUV i dalje ne postiže.

Trenutna verzija Zafire je predstavljena 2011. godine na Delta 2 platformi kao i aktuelna Astra i Cascada, a 2016. godine je redizajnirana kako bi se uklopila u ostatak Opel game, što je uključivalo nove prednje i zadnje branike, nešto manje farove i osvježenje enterijera.

Opel Zafira
Opel Zafira u trećoj generaciji je duži i širi automobil od prethodne dvije generacije i nudi prostor za 7 putnika (opcionalno) upakovan u atraktivnu spoljašnost, i direktno gađa konkurenciju u vidu Forda S-Max, Citroena C4 Grand Picasso ili Renaulta Scenic.

Iako je dizajnerima teško napraviti dinamičnu siluetu u ovoj klasi, ne može se osporiti da Zafira izleda lijepo sa svih strana.

Naprijed su atraktivna LED svjetla i široka maska, vjetrobran se pod oštrim uglom nastavlja na krov, a bočne linije dopunjavaju atraktivni aluminijumski točkovi.

Opel Zafira
Sva vrata se široko otvaraju, ulazak u kabinu je jednostavan, pogotovo na zadnju klupu. Što se tiče vozačke pozicije, ona je povišena i pregledna, a opšta ergonomija je vrlo dobra.

Iako je Zafira široka 2,1 metar od retrovizora do retrovizora, a haubu sa mjesta vozača ne možete vidjeti, zbog velikih staklenih površina, parking senzora i opcionalne kamere za vožnju unazad, manevrisanje u gradu ne predstavlja preveliki problem.

Opel Zafira 2.0 CDTi 2017
Instrument tabla je izrađena od visoko kvalitetne mekane plastike, sa aluminijumskim umecima, iako je u donjem dijelu nešto zrnastija i manje rafinirana.

Posebnu pohvalu zaslužuje kožni profilisani volan, koji perfektno odgovara karakteru Zafire, a na njemu se nalaze funkcije tempomata i audio sistema.

Opel Zafira
Instrumenti ispred vozača su čitki, iako nešto manjeg prečnika, a između obrtomjera i pokazivača je multifunkcionalni displej na kojem se prikazuju sve putne informacije.

Opel Zafira XAko se može naći zamjerka u kabini, to bi bile nekvalitetne polugice iza volana, jer su napravljene od tvrde plastike i dosta labave.

Centralnu konzolu krasi ekran osjetljiv na dodir, sasvim pristojne rezolucije i odziva, pomoću kojeg se upravlja svim bitnijim funkcijama, kao i navigacijom. Posebno je pohvalno da su tu opcije Apple CarPlay i Android Auto, pa spajanjem na USB možete puštati vlastitu muziku sa telefona.

Opel Zafira
Opel ovdje nije slijedio opšti trend da sve komande stavi na ekran, nego je komande klimatizacije ostavio kao zasebne prekidače, a ispod njih zgodan pretinac za npr. mobilni telefon.

Ovaj model se prvenstveno kupuje zbog svoje ponude prostora, a njega ima na pretek.

Sjedišta su generalno udobna, iako bi sjedeća površina mogla biti nešto duža, lako se podešavaju u svim smjerovima, a grijanje je moguće u tri stepena.

Drugi red čine tri odvojena sjedišta, gdje se svako može individualno pomjerati, kako uzdužno, tako i po nagibu naslona. Srednje sjedište je nešto uže od bočnih, pa može biti malo gužve u predjelu ramena, ako se na drugoj klupi voze krupniji putnici.

Opel Zafira
Odlična stvar je što kada se preklopi srednje sjedište, njegove bočne stranice se mogu podići, koje tada služe kao naslon za ruke putnika koji se voze na bočnim sjedištima.

Treći red sjedišta je opcija na Opel Zafiri, a realno je upotrebljiv za djecu ili odrasle osobe sitnije građe na kratkim relacijama.

Opel Zafira
U zavisnosti od položaja sjedišta, prtljažnik se kreće od 710 do 152 litre u slučaju kada je treći red u upotrebi, a kada su sva sjedišta preklopljena dobija se ogromnih 1.860 litara.

Opel Zafira
Što se tiče prostora za odlaganje, pregrade u vratima su pristojne veličine, ali pretinac ispred suvozača je zaista premalen, kada se pogleda koliko je masivna instrument tabla.

Opel Zafira
Od motora u ponudi za Zafiru su 1.4 benzinac sa 120 i 140 ks, 1.6 litarski EcoTec benzinac sa 160 i 200 konjskih snaga, a dizel verzije su opremljene 1.6 litarskim EcoFlex sa 120 i 134 konjske snage i većim dizelašem koji iz 2.0 litara radne zapremine isporučuje 130 ili 170 konjskih snaga.

Pogon je isključivo na prednje točkove, a od mjenjača u ponudi su šestobrzinski ručni i automatski mjenjač sa 6 brzina i opcijom ručne promjene brzina.

Na testu je bila verzija sa 2.0 litarskim Euro 6 dizelašem od 170 konjskih snaga i 400 Nm obrtnog momenta i automatskim mjenjačem, sa pređenih 34.000 km.

Motor izuzetno dobro povlači karoseriju u svim režimima rada, što je vidljivo iz činjenice da mu je maksimalni obrtni moment dostupan već od 1.750 o/min.

Opel Zafira
Ipak, na višim obrtajima je prilično bučan, što posebno dolazi do izražaja jer je Opel Zafira 2.0 CDTi generalno tih i dobro izolovan automobil.

Ubrzanje do 100 km/h traje 9,3 sekunde, a najveća brzina je 208 km/h. Što se tiče potrošnje prema katalogu je 5,2 litara, ali u svakodnevnoj gradskoj vožnji ovaj 1.760 kg težak MPV troši gotovo 9 litara dizela.

Mjenjač glatko mijenja stepene prenosa, na kick-down reaguje prilično hitro, a opcija manuelne promjene razumno brzo izvršava komande, iako sportski način vožnje nije predviđen za ovaj porodični automobil.

Opel Zafira
Opel Zafira posjeduje kombinaciju ovjesa sa Astre i Insignije, pa je u vožnji vrlo udobna, iako se zadnji kraj ponekad grubo javi na poprečnim neravninama, što bi se moglo ublažiti instalacijom točkova nešto manjeg prečnika.

U krivinama dosta dobro skriva svoju masu, pa se blago naginje, predvidiva je i sigurna za uobičajenu vožnju.

Problemi sa Opel Zafirom 2.0 CDTi

Od kako je predstavljen 2011. godine, Opel je objavio 4 servisna opoziva za ovaj model:

Zafire proizvedene u aprilu 2016. godine su imale kvar na letvi volana, zbog čega je u nekim slučajevima dolazilo do gubljenja mogućnosti upravljanja.

Modeli proizvedeni između jula 2016. i februara 2017. godine su imali loše pritegnute nosače sigurnosnih pojaseva u drugom i trećem redu sjedišta.

Opel Zafire proizvedene između avgusta i decembra 2016. godine su imale grešku na prednjim bočnim vazdušnim jastucima, koji se nisu otvarali pravovremeno, pa je ova servisna akcija uključivala njihovu zamjenu.

Svi modeli proizvedeni od novembra 2011. do maja 2018. godine su imali slabe šine na krovnim nosačima, zbog čega su one zamijenjene.

Troškovi održavanja

Filter ulja31,00 KM
Filter goriva51,00 KM
Filter klime31,00 KM
Filter vazduha45,00 KM
Prednji diskovi par249,00 KM
Oznaka motornog uljaDexos 2
Motorno ulje litar15,00 KM
Veličina guma225/50R17
Gume cijena po komadu150 KM
Troškovi registracije sa popustom 50%500 KM

Iskustvo vlasnika

Automobil koristi porodica sa troje djece, hvale prostranost i udobnost, kao i praktičnost u gradu. Montaža dječijih sjedišta je jednostavna, a zbog širokih vrata i niskog poda, djeca mogu jednostavno da uđu na zadnja sjedišta.

U toku vlasništva nisu imali kvarove, osim što se povremeno javi lampica DPF-a, što je i razumljivo jer se auto većinom vozi u gradu, ali to se rješava kratkom vožnjom na autoputu pri višim obrtajima.

Jedina realna zamjerka im je da bi potrošnja goriva u gradskoj vožnji mogla biti nešto niža.

-Prostrana unutrašnjost

-Praktičnost i preglednost

-Snažan motor

-Motor bučan pri višim obrtajima

-Potrošnja goriva u gradu

-Pojedini elementi enterijera slabog kvaliteta

Zaključak

Opel Zafira 2.0 CDTi je praktičan i komforan porodični automobil, koji nema velikih mana. Motor i mjenjač rade u harmoniji, vožnja je udobna, a prostora u kabini ima više nego dovoljno.

Cijene polovnih modela od 2012. godišta se kreću od oko 18.000 KM, pa do 35.000 za novije i bolje opremljene modele.

Pored Zafire pogledajte i konkurentne modele, jer je npr. Ford S-Max nešto dinamičniji, a C4 Picasso možda i praktičniji.

Navedeni podaci su informativnog karaktera, te ne predstavljaju preporuku za kupovinu, već je potrebno svaki primjerak detaljno pregledati uz pomoć stručne osobe.
Vladimir Grujić