Na našim prostorima je vječito rivalstvo u kompaktnoj klasi između Opela i VW-a, još otkad su se prvi Kadet i Golf pojavili.

Vremenom je VW imao više uspjeha, što je nastavljeno i danas, jer je u 2019. godini u Evropi prodano 135.000 komada Astre, dok je Golf u istom periodu prodan u 410.000 primjeraka, ali Astra i dalje ima svoje poklonike.

Od septembra 2015. godine se prodaje aktuelna generacija Astre, pod oznakom Astra K, koja je nagrađena titulom Evropskog automobila godine 2016. godine.

Opel Astra K 1.6 CDTI

Opel je nastavio redoslijed slova od Opel Kadeta, pa je tako zadnji Kadet bio oznake E, a prva Astra je pod oznakom F i tako redom do aktuelne.

Ukupno je prodano 12 miliona Astri, pa je jasno da je ovaj automobil jako bitan proizvođaču, jer kompaktna klasa još uvijek odlijeva opštoj ofanzivi SUV modela.

Astra je interesantan model koji uvijek dobro kotira kod nas kada se razmatra kupovina polovnog porodičnog automobila, pa ćemo sada pogledati prednosti i mane ovog modela.

Opel Astra 1.6 CDTI dizajn i unutrašnjost

Astra K je pet centimetara kraća od prethodne, a vanjski izgled se nije pretjerao mijenjao, pa je tako redizajnirana maska hladnjaka, branici i svjetla.

Testirani primjerak je bio u atraktivnoj metalik braon boji, a uprkos manjim vanjskim dimenzijama, unutrašnjost je prostranija.

Kod izrade se posebno vodilo računa o smanjenju težine (od 120 do 200 kilograma, zavisno od verzije), a samo je karoserija lakša za 20% od prethodnika, dok su dodatne uštede postignute redizajnom ovjesa i upotrebom naprednih vrsta čelika.

Opel Astra K 1.6 CDTI

Enterijer je pretrpio veće promjene, što je najvidljivije na instrument tabli, koja nije više pretrpana mnogobrojnim prekidačima, već su funkcije većinom prebačene na centralni displej, a ostatak kabine je praktičan i ergonomičan, ali ima i mrtve uglove zbog širokog C stuba.

Enterijer prethodnog modela – Astra J

Materijali su mekani i prijatni na dodir, a jedina zamjerka se može uputiti ručkama za zatvaranje vrata, koje su jednostavno izrađene od premekane plastike i proizvode ružan zvuk škripanja prilikom upotrebe.

Opel Astra K 1.6 CDTI

Za putnike na zadnjoj klupi sada je 4 cm više mjesta za koljena, što je postignuto stanjivanjem prednjih sjedišta, ali bez uticaja na komfor, jer su u izradi istih učestvovali i najbolji njemački doktori za leđa.

Za prevoz stvari, tu je prtljažnik pravilnog oblika i zapremine 370 litara, što je u prosjeku klase.

Opel Astra 1.6 CDTI motor i vožnja

U ponudi su motori: 1.0, 1.4 i 1.6 litarski benzinci, a što se tiče dizela isporučivao se četvorocilindarski 1.6 CDTI sa 95, 110 i 136 KS, uz najjaču BiTurbo verziju sa 160 KS.

Na testu je bila verzija sa 110 KS, koja ubrzava 1.300 kg tešku Astru do 100 km/h za 11 sekundi i maksimalnih 195 km/h.

Od 2019. godine, sa facelift verzijom, ovaj motor je zamijenjen 1.5 litarskim trocilindrašem sa 105 ili 122 KS.

Motor radi tiho i uglađeno, solidno povlači, jer ima 300 Nm obrtnog momenta, ali osjeti se manji pad snage iznad 2.500 obrtaja.

Potrošnja se kreće oko 5 litara na otvorenom, u gradskoj vožnji oko 6 litara, a uz laganu vožnju, potrošnja se može spustiti za još oko pola litra.

Ovaj motor ima problem sa razvodnim lancem.

Kod svih verzija 1.6 CDTI motora javlja se problem istegnutog lanca, što se može desiti već na 50.000 km, a uzrok je nekvalitetan materijal istog.

Postoji više nivoa ovog problema, prvo se lanac čuje kratko nakon paljenja, jer je u tom trenutku hidrulični zatezač bez pritiska ulja, pa se lanac par sekundi slobodno kreće u motoru i udara u unutrašnje dijelove, nakon čega ga zatezač pritegne i zvuk se više ne čuje.

Takođe, dolazi do trošenja vodilica, usljed čega motor stalno ima grub zvuk, jer lanac struže direktno o metal, što na kraju dovodi do njegovog pucanja i kapitalnog kvara motora.

Zamjena lanca zahtijeva vađenje motora, te ugradnju novog zatezača, vodilica, brtve, semeringa koljenastog vratila itd., uz zamjenu ulja i antifriza.

Update 24.11.2020: Nakon objave prve verzije članka, vlasnik mi se javio sa informacijom da se i kod njegovog auta javio problem sa lancem, na 59.000 km, a lanac i pumpa za ulje su zamijenjeni u ovlaštenom servisu (u okviru garancije) u roku 3 dana.

Vlasnik napominje da nije bilo nikakvih simptoma pri paljenju auta itd., u smislu da je lanac progresivno propadao, već da se u toku normalne vožnje odjednom počeo jako čuti, grubim zvukom najsličnije motornoj testeri.

Nakon ugradnje zamjenskog seta, zvuk se kratko čuje prilikom jutarnjeg paljenja, što su u servisu potvrdili kao normalno ponašanje.

Opel Astra K 1.6 CDTI

Opel nikada nije zvanično riješio ovaj problem, jer je motor razvio General Motors Powertrain Torino, razvojni centar koji je ostao u vlasništvu GM i više ništa nema sa Opelom, koji je u međuvremenu prodan PSA grupi.

Jedina nada je da su dijelovi iz naknadne ugradnje kvalitetniji, jer je po iskustvima vlasnika sa stranih foruma, bilo nekih koji su zamjenu lanca radili dva puta.

Jedan od problema je i cilindar kvačila, koji je kod Astri mijenjan u servisnoj akciji, pa kod kupovine valja obratiti pažnju na ispravnu funkciju istog.

Opel Astra K 1.6 CDTI

Prednje ogibljenje prenosi vrlo malo vibracija sa neravnina na putnoj podlozi, dok je zadnje nešto bučnije (nema multilink, već je klasična polukruta osovina), a upravljanje je agilno i precizno.

Mjenjač sa 6 brzina zaslužuje posebne pohvale jer je vrlo kratkih hodova, primjerno precizan i tih, a disk kočnice na svim točkovima (naprijed ventilirani) sigurno zaustavljaju automobil.

Prostranost i udobnost među najboljim u klasi

Kvalitetna izrada

Mala potrošnja goriva

Motor ima problem sa lancem

Pojedini elementi enterijera slabijeg kvaliteta

Preglednost nazad bi mogla biti bolja

Opel Astra K 1.6 CDTI

Zaključak

Opel Astra 1.6 CDTI je komforan, agilan i kvalitetan automobil, ali kod kupovine se treba okrenuti nekim drugim motornim opcijama, u slučaju da problem lanca nije kvalitetno riješen.

Cijene polovnih se kreću od oko 17.000 KM za verzije sa 1.6 CDTI motorom, a primjerci nešto novijeg godišta su oko 20.000 KM.

Ukoliko ste našli zanimljiv primjerak koji planirate kupiti, preporučujem da ga provjerite preko broja šasije uz pomoć servisa CarVertical klikom ovdje.

Vladimir Grujić