Mercedes B-klasa 180 CDI je odličan gradski i porodični automobil. Nastao je na bazi A klase, prvi primjerci su stigli na tržište 2005. godine, a proizvodio se do 2011. godine (oznaka W245), kada je zamijenjen novijom generacijom (W246).

Veliki broj prodatih primjeraka uprkos povisokoj cijeni, govore da je Mercedes pogodio sa ovim kompaktnim modelom.

Iako su na našim prostorima popularne Mercedesove limuzine, sve više se mogu sresti i manji modeli, pa je tako i B klasa postala vremenom čest gost na cestama.

Sa svojom „sendvič“ podnom konstrukcijom, povišenom karoserijom i dobrom opremom, Mercedes B klasa ulazi u uži izbor kod kupovine kompaktnih automobila.

Na prvi pogled ovaj model liči na MPV vozilo, ali nesumnjivo se odmah može reći da se radi o Mercedesu, jer su upotrijebljeni elementi dizajna sa drugih modela ovog proizvođača.

Mercedes B klasa B 180 CDIŠiroka prednja maska sa trokrakom zvijezdom, hromiranim lajsnama i skladnim farovima se nastavlja na zakošeni poklopac motora, a visina ovog modela od 1,6 metara je vješto zamaskirana dinamičnim bočnim linijama.

Vrata se otvaraju široko i pristup putničkoj kabini je odličan, što takođe važi za vrata gepeka od 545 litara.

Mercedes B klasa je opremljen sistemom „Easy Vario“, pa je moguće lako izvaditi sva sjedišta osim vozačevog, što ga čini praktičnim za prevoz većih stvari, jer ukupna zapremina može dostići i 2.245 litara.

Mercedes B klasa B 180 CDIUnutrašnjost je izrađena od kvalitetnih materijala, možda će neki reći da je malo preozbiljna, ali se u Mercedesu čvrsto drže svog imidža.

Prepoznatljiv je četvorokraki volan iza kojeg je ručica sa kontrolama kako pokazivača pravca, tako i svjetala i brisača, što traži određeno privikavanje.

Mercedes B klasa B 180 CDIIspred vozača su pokazivač brzine i obrtomjer, koji svojom grafikom podsjećaju na stare Mercedesove modele, npr. W124, ali su to primjetili i u Mercedesu, pa su na novoj generaciji koja se isporučuje od 2012. godine znatno modernizovani.

Mercedes B klasa B 180 CDINa centralnoj konzoli se nalaze komande i ekran audio-navigacionog sistema, komande klima uređaja i drugi prekidači za razne funkcije automobila.

Svi prekidači su visokog kvaliteta i na njima, kao ni na volanu i mjenjaču, nema tragova korištenja, sve je na dohvat ruke, a jedina zamjerka je niska rezolucija ekrana u poređenju sa modernijim automobilima.

Prednja sjedišta su prijatno mekana i udobna, povišen položaj sjedenja omogućava odličnu preglednost u vožnji, a pomažu i velike staklene površine.

Kako je već spomenuta „sendvič“ konstrukcija, to znači da nema izraženog transmisionog tunela, pa je pod gotovo ravan u zadnjem dijelu, što omogućava veći stepen komfora za putnike na zadnjim sjedištima, a takođe dopinosi bezbjednosti, jer se u slučaju frontalnog sudara motor i mjenjač „podvlače“ ispod auta, zbog čega je Mercedes B klase dobio maksimalnih 5 zvjezdica na testu sigurnosti.

U standardnu opremu su uključeni ABS, ASR, ESP, sistem pomoći kod kočenja, vazdušni jastuci za vozača i suvozača kao i bočni jastuci, zatezači pojaseva i aktivni nasloni za glavu.

Mercedes B klasa B 180 CDI

Problemi Mercedes B klasa 180 CDI

Što se tiče karoserije, kod modela iz početnih godina proizvodnje je primjećena pojava korozije na blatobranima, pragovima, vratima i haubi, pa kod kupovine obavezno provjerite ova mjesta, ali kod testiranog modela korozije nije bilo ni u tragovima.

Pojedini primjerci su opremljeni elektropomičnim krovnim otvorom, odnosno tzv. šiberom, kod kojeg se dešavalo da poslije nekog vremena počne propuštati vodu.

Ukoliko šiber propušta, to se može primjetiti po flekama od vode sa unutrašnje strane krova, pa je možda najbolje da izbjegnete modele opremljene krovnim otvorom, jer je zamjena ovih gumica i lamela poprilično skupa (gotovo 2.000 KM).

Ogibljenje odlično upija neravnine na kolovozu, a dešava se da zbog lošeg stanja naših puteva dođe do pucanja prednjih opruga, pa kod kupovine obratite pažnju na njihovo stanje.

Što se tiče fabričkih servisnih akcija, one se uglavnom odnose na modele iz ranijih godina proizvodnje, pa su tako do 2008. godine riješeni problemi sa elektronikom motora, automatskim mjenjačem i EGR ventilom.

Motori Mercedes B klasa 180 CDI

Što se tiče motorizacije, Mercedes B klasa je isporučivana sa četvorocilidarskim benzinskim motorima (raspona snage od 95 do 193 KS) i dvije verzije turbo-dizelaša zapremine 2.0 litra od 109 KS (oznaka B 180 CDI) ili 140 konjskih snaga (oznaka B 200 CDI), uz isključivo prednji pogon, te manuelni mjenjač sa šest stepeni prenosa i automatik, koji se rijetko može vidjeti u oglasima.

Treba napomenuti da dizelaši imaju EGR ventil (čije je čišćenje zahtjevno jer je postavljen na teško dostupnom mjestu) i DPF, te da su isključivo Mercedesov proizvod, a saradnja sa Renault-om na polju malih motora za A i B klasu je započeta sa novijom generacijom modela od 2012. godine.

Na testu je bio slabiji dizelaš sa 109 KS i 250 Nm obrtnog momenta, sa ručnim šestostepenim mjenjačem iz 2011. godine.

Iako je izolacija kabine uzorna, dizelaš se na višim obrtajima prilično grubo javlja, ali solidno vuče 1.360 kg tešku karoseriju do 100 km/h za 11,3 sekunde.

Maksimalna brzina ovog modela je 183 km/h, ali realno je da mu najviše prijaju putne brzine do 120 km/h.

Potrošnja goriva je oko 7 litara u gradskoj vožnji, a na otvorenom putu lako pada ispod 5 litara na pređenih 100 kilometara.

Što se tiče motora, na njemu nema tragova curenja ulja ili drugih promjena, ne dimi i ravnomjerno razvija snagu, čak i sa pređenih 233.000 kilometara.

Troškovi održavanja

Filter ulja27,00 KM
Filter goriva194,00 KM
Filter klime45,00 KM
Filter vazduha26,00 KM
Prednji diskovi par180,00 KM
Oznaka motornog uljaMB 229.51
Motorno ulje litar15,00 KM
Veličina guma205/55R16
Gume cijena po komadu150 KM
Troškovi registracije sa popustom 50%500 KM

Dizel motori koriste lanac za pogon, pa tako nema klasičnog velikog servisa, ali se zato mikro remen i njegov nosač mijenjaju na svakih 120.000 km.

Iskustvo vlasnika Mercedes B klasa B 180 CDI

Prethodno je vozila A klasu, sa kojim je takođe bila zadovoljna, ali je zbog proširenja porodice bio potreban veći automobil. Hvali nisku potrošnju, prostranost i preglednost, a za 2,5 godine vlasništva nije bilo nikakvih kvarova.


Prostrana karoserija

Udobna vožnja

Snažni i štedljivi motori


Korozija kod ranih modela

Visoka cijena bolje opremljenih primjeraka

Zaključak

Mercedes B 180 CDI je kvalitetan automobil koji nema značajnijih mana. Sa inovativnom konstrukcijom, modernom tehnikom i prostranom karoserijom, zadovoljiće i zahtjevne vozače.

Trenutno se cijena kreće od 8.000 KM za starije modele sa većom kilometražom, do 17.000 KM za novije modele u boljem stanju.

Ukoliko ste našli povoljan primjerak, možete provjeriti njegovu istoriju preko broja šasije, pomoću najveće nezavisne baze podataka CarVertical, klikom ovdje.

Ostale testove možete pogledati ovdje.

Vladimir Grujić