Druga generacija Mercedesa B klase je predstavljena 2011. godine i predstavlja evoluciju prethodnika, unaprijeđen je dizajn, prostranost i kvalitet unutrašnjosti.

Iako po mnogima, sa povišenom karoserijom i prednjim pogonom, ovo nije „pravi Mercedes“, prodajni rezultati govore drugačije, jer su prve dvije generacije prodate u čak 1,5 milion primjeraka, što znači da je Mercedes sa ovim premium kompaktnim monovolumenom ipak našao odgovarajuću publiku.

Mercedes B180 CDI 2013Kako je kao nov bio dosta skup, u skladu sa svojom premium značkom, mnogi su čekali da mu cijena kao polovnom padne, pa da razmotre kupovinu jednog ovakvog primjerka.

Mercedes B klasa B180 CDI W246 karoserija i unutrašnjost

Silueta ostala praktično ista, ali sa novim dizajnom svakako djeluje dinamičnije od prethodnika i u skladu je sa ostatkom Mercedes game.

Njemački proizvođač je odustao od „sendvič“ arhitekture, koja je korištena u starijem modelu kao priprema za elektro verzije (koje bi imale baterije u podu), pa je oslobođen veći prostor u dnu kabine, a linija krova je spuštena za 5 cm.

Na ovaj način auto je dobio izgled koji je bliži kompaktnoj klasi, nego monovolumenima – tradicionalna maska i veliki farovi su postavljeni nisko, vjetrobransko staklo je zakošeno, a bok krasi izlomljena linija koja se diže do velikih zadnjih svetala, koja se spajaju sa C stubom.

Mercedes B180 CDI 2013Ulazak u putničku kabinu je jednostavan, zahvaljujući velikim vratima, a ponuda prostora u svim pravcima je raskošna – ovdje ni dvometraši neće osjećati klaustrofobiju.

Ako se za vanjski izgled kaže da je evolucija, unutrašnjost je – revolucija.

Mercedes je potpuno iznova uredio enterijer, koji je sada mnogo luksuzniji i privlačniji mlađim kupcima.

Mercedes B180 CDI 2013Opšti utisak je na nivou nedavno testirane C klase približnog godišta, jer su svuda kvalitetni materijali mekani na dodir, skladne linije i odlična ergonomija.

Posebno bih pohvalio sjedišta, podesiva po svim pravcima, jer su jedna od udobnijih koje sam probao u zadnje vrijeme, a položaj za volanom je ugodan i komforan.

Mercedes B180 CDI 2013Ono što se neće svima svidjeti je da prednju haubu ne vidite sa pozicije vozača, zadnji stub je dosta širok, a retrovizori skromne površine, pa preglednost nije baš idealna, ali veliku pomoć kod vožnje unazad dobijate od kamere koja projektuje prikaz pomoću displeja na centralnoj konzoli.

Navedeni displej je za današnje standarde nešto manje dijagonale i rezolucije, ali sasvim korektno služi svojoj svrsi, odnosno upravljanju funkcijama audio sistema i navigacije.

Mercedes B180 CDI 2013Moderni automobili idu u pravcu grupisanja funkcija ka malom broju prekidača, ali u ovoj generaciji Mercedesa B klase zadržala se arhitektura sa mnogo prekidača, pogotovo za funkcije radio uređaja.

Kontrole klimatizacije su postavljene nisko, što i nije toliki problem u slučaju testiranog primjerka koji je bio opremljen automatskim mjenjačem sa kontrolom na volanu, ali kod verzije sa ručnim mjenjačem bi svakako bilo bolje da su postavljene na nešto višem položaju.

Mercedes B180 CDI 2013Što se tiče kvaliteta enterijera, nakon 7 godina i 165.000 pređenih kilometara, tragovi trošenja su vidljivi samo na prekidačima za podizače prozora, uz po koju ogrebotinu od vjenčanog prstena na volanu.

Na zadnjoj klupi se može posebno vidjeti razlika u odnosu na prethodni model, jer je centralni tunel za oko 10 cm viši u odnosu na W245 generaciju, ali prostora za putnike ima u izobilju.

Uprkos trendovima, Mercedes je prednost dao prostoru na zadnjoj klupi, pa je prtljažnik smanjen sa 545 na 486 litara, a praktično je što ima tzv. „duplo dno“, pa obaveznu opremu i ostale sitnice možete staviti u donji nivo.

Mercedes B 180 CDI motor i vožnja

Zvučim kao neki penzioner, ali nekada se iz Mercedesove oznake moglo saznati bar koja je kubikaža ugrađenog motora.

Ako je oznaka 200, to je 2.000 kubika, 250 je 2.500 itd., ali danas to nije tako jednostavno.

B 180 CDI iz 2013. godine koji je bio na testu ima Mercedesov motor od 1.8 litara i 109 KS (260 Nm), oznaka OM 651 (Euro 5), koji se ugrađivao od 2011. do kraja 2013. godine.

Ovaj motor je nastao na bazi klasičnog 2.2-litarskog Mercedesovog motora, a zapremina je smanjena tako što je skraćen hod klipa, a blok motora, glava itd. su ostali isti.

Zamijenjen je Renault motorom od 1.5 litara (oznaka OM 607) i takođe 109 KS (250 Nm), a oznaka modela je ostala B180 CDI (Renault motor je Euro 6).

B 200 CDI ima 1.8 litarski bi-turbo motor sa 136 KS, dok B 220 CDI pogoni najveći motor od 2.2 litra i 170 KS.

Najslabiji dizel je B160 CDI koji ima 1.5 litarski motor sa 90 KS.

Nakon redizajna u 2015. godini, B 200 CDI dobija 2.2 litarski motor (?!), ali snaga je i dalje 136 KS, tako da je ovdje potrebno malo detektivskih vještina da bi se sve upratilo.

U vožnji auto nije spektakularno brz, primjetno je bolje zvučno izolovan nego prethodnik, ali fino povlači, najviše zahvaljujući automatskom mjenjaču sa 7 brzina, koji sam nedavno testirao u C klasi, gdje je se takođe odlično pokazao.

Ugrađuje se i ručni mjenjač sa 6 brzina, ali mislim da karakteru ovog automobila odgovara baš ovaj automatik, pogotovo što postoji i selekcija opcija vožnje, Economic, Manual i Sport, a ugrađen je na pola prodatih B klasa ove generacije.

Kada je izabrana opcija Sport, mjenjač prebacuje brzine na višem broju obrtaja, mada u gradskoj vožnji djeluje pomalo prenaglašeno, pa je za ugodnu vožnju ipak bolje držati se ekonomičnog modusa rada, a treba naglasiti da se prodavala i verzija sa pogonom na sva 4 točka.

Ubrzanje do 100 km/h traje 10,7 sekundi, a brzinski maksimum je 190 km/h.

Putni računar je za zadnjih 10.000 pređenih kilometara pokazao prosječnu potrošnju od tačno 7 litara, uz aktivan start-stop sistem, ali može se spustiti na oko 5,5 na otvorenom putu.

Kod prelaska preko neravnina nema pretjeranih vibracija, a uprkos kratkom međuosovinskom rastojanju i pomalo krutom ovjesu, Mercedes B klasa se dobro nosi sa lošim putevima.

Volan je sa električnim pojačanjem, pa mu nedostaje malo „osjećaja“, krug okretanja je povelikih 11 metara za jedan gradski automobil, ali je dovoljno precizan za svakodnevnu vožnju (podesiv po visini i dubini).

Mercedes B180 CDI kvarovi i problemi

Druga generacija B klase se pokazala kao kvalitetan automobil bez slabe tačke. Na prethodniku su se znali javiti problemi sa korozijom, ali toga kod W246 nema ni u tragovima.

Prvi poziv u servis je urađen 2017. godine, kada je zbog greške na airbagovima, moglo doći do njihovog slučajnog aktiviranja.

U istoj godini je izveden i opoziv zbog servo pojačivača kočnica na vozilima sa dizel OM 651 motorom, koji bi otkazivao, pa bi pedala kočnice nakon nekoliko uzastopnih kočenja postajala tvrda, zbog čega je 250.000 vozila servisirano u ovlaštenim auto-kućama.

Bilo je i problema sa vodovima goriva i elektropokretačem, a na dizel motoru OM 651 se dešavalo da se zatezač lanca olabavi i ispadne, zbog čega bi dolazilo do kvara motora, ali je i ovo zamijenjeno u velikoj servisnoj akciji.

Mercedes B180 CDI iskustvo vlasnika

Prethodno je vozila Renault Scenic, za koji tvrdi da je nešto udobniji nego B klasa. Hvali nisku potrošnju goriva, ponudu prostora i kvalitet kabine, ali navodi da su rezervni dijelovi skuplji nego za Scenic (mala hromirana lajsna branika košta 55 KM) i da se klima uređaj teško podešava na ugodnu temperaturu.

Za vrijeme vlasništva nije bilo nikakvih kvarova.


-Kvalitet i prostranost kabine

-Štedljivi motori


-Ovjes bi mogao biti udobniji

Zaključak

Ako tražite kompaktni porodični automobil u premium segmentu, B klasa je nesumnjivo jedan od top modela koji trebate razmotriti.

Novi model B klase koji je izašao prošle godine je već prodan u 74.000 primjeraka (rast od 20% u odnosu na prethodnu godinu), dok je BMW prodao 56.000 komada svoje serije 2 Sports Tourer, koji je realno jedini konkurent, što znači da kupci u ovoj klasi ipak više vjeruju Mercedesu.

Cijene se kreću od oko 16.000 KM za modele iz prvih godina proizvodnje, a primjerak sličan testiranom košta oko 20.000 KM.

Ukoliko ste našli zanimljiv primjerak koji planirate kupiti, njegovu istoriju možete provjeriti preko sistema CarVertical klikom ovdje.

Vladimir Grujić