Sa najavom novog Golfa za 2019. godinu, vrijeme je da pogledamo kvalitete aktuelnog modela Golf 7 i šta može ponuditi kao polovan.Volkswagen sa Golfom uvijek igra na sigurno, kako po pitanju dizajna tako i po pitanju tehnoloških rješenja koja ugrađuje, a prethodnih godina je bio najprodavaniji automobil u Evropi.
Ovaj automobil važi kao kvalitetan i pouzdan automobil, da dobrim odnosom uloženo-dobijeno, pa je kod nas čest izbor kupaca.
Golf 7„Golf je uspostavio čitav segment“ reći će ljubitelji Golfa na prvi pomen. Da li ste ikad čuli za telefon IBM Simon? To je bio prvi telefon sa ekranom osjetljivim na dodir i prvi „smartfon”, iako se taj izraz nije koristio 1992. godine kada se ovaj model pojavio na tržištu.Zašto se onda kod testiranja telefona ne spominje “Simon klasa” uređaja, a IBM ne prodaje milione telefona na osnovu toga što su bili prvi?Čini se da u IT industriji ne važe pravila kao u automobilskoj, jer se tamo stare zasluge brzo zaboravljaju.Drugi proizvođači su vremenom predstavili modele koji nisu ništa lošiji, ali Volkswagen još uvijek uspijeva da održi reputaciju Golfa kao vladara kompakt klase, tako što nudi koktel svih provjerenih vrijednosti koji pogađa najširu evropsku publiku.Golf 7Golf sedme generacije je jako dobar automobil i realno mu se nema šta puno prigovoriti.Predstavljen na sajmu automobila u Parizu 2012. godine, koristi MQB platformu na kojoj su bazirani i modeli Audi A3, Seat Leon i Škoda Octavia.U poređenju sa prethodnikom, Golf 7 je 15 cm duži i 1,3 cm širi uz praktično istu visinu. Cilj je bilo smanjenje potrošnje goriva, pa je tako Golf 7 u odnosu na Golf šeste generacije za 100 kg lakši, zavisno od verzije, a koeficijent otpora vazduhu je smanjen za 10%.Uz manje izmjene krajem 2016. godine, Golf je zadržao svoj dizajn, odnosno evoluciju linija sa prethodnog modela, tako da i danas izgleda dobro.Golf 7Nema tu nikakvih dizajnerskih igrarija – moderno i dinamično, ali to je još uvijek praktičan višenamjenski automobil.Zadnje svjetlosne grupe su nešto uže nego na “šestici”, što je trend primjetan i kod Passata, dok su prednje urađene znatno dinamičnije, a bok krase čiste linije i velike staklene površine.U unutrašnjosti takođe nema iznenađenja – ovdje će se svako snaći. Centralna konzola je blago zakrenuta prema vozaču, što je glavna promjena u odnosu na „šesticu“. Nekima bi odgovaralo malo više topline, jer je ovdje sve njemački precizno i hladno – jednostavnost upotrebe i ergonomija su na prvom mjestu. U toku vožnje ovog automobila sa pređenih 80.000 kilometara nema neželjenih zvukova, što potvrđuje preciznost izrade unutrašnjih panela.
Golf 7Iako su sjedišta solidno profilisana i obučena u izdržljivi štof na kojem nema tragova pređenih kilometara, možda i previše naginju ka tvrdoći, ali na tako nešto smo već navikli od najvećeg njemačkog proizvođača.VW je štedio na plastici vrata, pa su tako prednja vrata dobila mekanu plastiku prijatnu na dodir, dok je na zadnja vrata ugrađena za nijansu tvrđa varijanta, a u njima ima dovoljno prostora za ostavljanje flaša i drugih sitnica.Ponuda prostora u kabini je pristojna, komande su jednostavne za korištenje, a solidna prostranost zadnje klupe je plaćena nešto skromnijim gepekom od 380 litara. Njegova zapremina se se može povećati preklapanjem zadnjih sjedišta, a postoji i dodatna pregrada ispod prtljažnika tzv. duplo dno, gdje se nalazi i rezervni točak normalnih dimenzija.
Golf 7Često čujemo da kod Golfa osnovna oprema uključuje 4 točka i volan, a da su sve ostalo doplate. Ipak nije sve tako crno – i osnovni model Trendline koji je bio na testu ima skoro sve što modernom vozaču treba: automatsku klimu, podizače prozora, servo volan, centralno daljinsko zaključavanje, start-stop sistem.Ipak za automobil koji je nov koštao oko 45.000 KM bi bilo poželjno da su tu ksenonski farovi, komande na volanu i parking senzori, ali to je VW rezervisao za više pakete opreme.Golf 7Kada je riječ o pogonu, Golf 7 se može pohvaliti sa činjenicom da je jedini automobil na svijetu u koji se ugrađuje 5 vrsta pogona: pored klasičnih dizel i benzinskih verzija, tu je verzija na zemni plin (CNG), plug-in hibrid i potpuno električni e-Golf.Čak 9 opcija motora je ugrađivano u Golf 7, sa radnom zapreminom od 1.0 do 2.0 litra i snagom od 85 do 310 konjskih snaga. Među motorima nema izrazitog negativca – sve su to manje više mašine provjerene konstrukcije, a na vama je da izaberete odgovarajuću za vaše potrebe.Na testu je bila verzija sa popularnim dizel motorom 1.6 TDI i ručnim šestobrzinskim mjenjačem.Golf 7Sa 105 KS i 250 Nm obrtnog momenta ubrzava 1.200 kg težak automobil od 0 do 100 km/h za 10,7 sekundi i dostiže maksimalnih 192 km/h. Koliko god da je dizel tehnologija napredovala, ovaj motor ne može da sakrije svoj karakter, pa se javlja tipičnim brundanjem, već iznad 2.000 obrtaja. Iako je na papiru slab, motor sasvim pristojno izvršava svoj zadatak, a nešto slabije performanse od dvolitarske verzije ćete osjetiti na benzinskoj stanici, jer će 1.6 TDI na pređenih 100 km potrošiti između 4,5 i 6 litara dizela.Motor i transmisija su dobro upareni, mada bi mjenjač mogao biti i precizniji. U vožnji je auto stabilan i udoban, iako se ogibljenje povremeno tvrdo odazove na naše poznate rupe na putevima.

Golf 7 mane i problemi

Nijedan auto nije bez mane, pa je tako i kod ovog automobila bilo fabričkih grešaka.Kod vozila sa ugrađenim DSG mjenjačem valja biti na oprezu jer je VW pozvao na vanredni servis čak 2,6 miliona vozila proizvedenih 2012. i 2013. godine, servisnom akcijom oznake TSB 34F6 (pogledajte na Google-u).Razlog je bilo sintetičko ulje u mjenjaču koje je stvaralo naslage u sklopu, pa je dolazilo da potpunog otkaza mjenjača. Sintetičko ulje je zamijenjeno sa mineralnim, pa se broj žalbi na ovaj mjenjač smanjio, ali njegovo stanje jako zavisi od održavanja konkretnog primjerka. VW preporučuje zamjenu ulja na svakih 60.000 kilometara.Bolje opremljeni modeli su imali ugrađen poluautonomni tempomat koji održava automatsko rastojanje ispred vozila i samostalno koči u slučaju potrebe.Pojedini vlasnici su se žalili na preosjetljivost radara, jer je tako sistem prepoznao običnu praznu vrećicu kao prepreku na putu i aktivirao kočnice na maksimum, što je dovodilo vozače u opasnost od lančanog sudara.Bilo je i žalbi na elektromehaničku ručnu kočnicu, jer njena auto-hold funkcija nije uvijek radila ispravno, što je često bilo uzrokovano prljavštinom u mehanizmu.Golf 7
Kod prvih modela su bili česti problemi sa curenjem amortizera, a VW je ove primjedbe uglavnom rješavao u garanciji.
Primjerci iz aprila 2015. godine su imali problem sa prednjim kućištima ležaja, pa je VW pozvao vlasnike ovih automobila na zamjenu.Automobili proizvedeni između maja i oktobra 2016. godine su imali grešku na vazdušnim jastucima, što je dovodilo do toga da se u slučaju nezgode ne aktiviraju. Kod kupovine provjeriti da li je na konkretnom primjerku provedena servisna akcija.

Troškovi održavanja

Filter ulja23,00 KM
Filter goriva35,00 KM
Filter klime27,00 KM
Filter vazduha29,00 KM
Prednji disk komad124,00 KM
Prednje pločice par185,00 KM
Oznaka motornog uljaVW 504/507
Motorno ulje litar15,00 KM
Dimenzije guma205/55/R16
Cijena guma po komadu120,00 KM
Troškovi registracije sa popustom 50%450 KM

*navedene su cijene kvalitetnijih zamjenskih dijelova

Komentar vlasnika

Tokom 3 godine vlasništva nije imao ozbiljnijih problema sa automobilom. Došlo je do kvara ventila koji reguliše cirkulaciju vazduha u kabini, pa je automobil stalno ubacivao topao vazduh i usred ljeta, a VW servis je ovaj kvar popravio u garanciji. Ranije je vozio Škodu Octaviu 2, koja je po njegovom mišljenju nešto slabije izrade, ali kao njenu prednost navodi dosta veći prtljažnik, koji mu je potreban zbog porodičnih putovanja.
Kvalitet izradeŠtedljiv motorProstrana kabina
Visoka cijena
Skromna opremaVisoki troškovi kod kvarova turbo-punjača, DPF-a i EGR-a

Zaključak

Golf 7 u svojoj sedmoj generaciji nudi sve vrijednosti po kojima je poznat, tako da će sigurno još dugo biti uži izbor kod kupovine polovnjaka. Sa dolaskom nove generacije ove godine, za očekivati je da će cijene „sedmica“ pasti, a široka paleta motorizacije i paketa opreme omogućava da svako izabere Golfa po svojoj mjeri. Trenutno se cijene kreću od oko 20.000 KM za popularne dizel modele, a svakako prije kupovine treba probati i mnogobrojne konkurente kao što su Škoda Octavia, Peugeot 308, Opel Astra ili Mercedes A klasa.

Kako provjeriti kilometražu i stanje auta?

Budući da su česte prevare sa kilometražom, te da se prodaju auta koja su bila oštećena u nezgodi, aktuelna mjera zaštite je provjera preko servisa Car Vertical, koji prikuplja podatke iz cijelog svijeta, od servisa, auto-otpada, osiguranja itd.Za upotrebu ovog servisa je potreban samo broj šasije, a iz izvještaja se dobijaju podaci o nezgodama, kilometraži, itd. i toplo ga preporučujem.Ukoliko ste našli zanimljiv primjerak, provjeru njegove kilometraže i stanja možete izvršiti preko broja šasije, klikom na ovaj link.Navedeni podaci su informativnog karaktera, te ne predstavljaju preporuku za kupovinu, već je potrebno svaki primjerak detaljno pregledati uz pomoć stručne osobe.Test Peugeot 308 možete pogledati ovdjeTest Megane 3 1.5 dCi možete pogledati ovdjeVladimir Grujić