Audi Q5 prve generacije je predstavljen 2008. godine i proizvodio se do 2016. godine, kada je zamijenjen novim modelom.

Platforma koju koristi je MLB, odnosno ista koju koriste A4 i A5 iz te godine, što znači uzdužno postavljene motore i diferencijal postavljen bliže sredini auta, za optimalni raspored težine.

Može se reći da je često bio izbor kupaca koji su htjeli Q7, ali su se odlučili za manji model, kako zbog lakšeg manevrisanja u gradu, tako i zbog niže cijene i troškova održavanja.

Audi Q5Audi Q5 karoserija i unutrašnjost

Ovaj model fabričke oznake 8R pripada premium srednjem SUV segmentu, što znači da se ipak ne radi o „ušminkanom“ VW Tiguanu, već da je u pitanju značajno drugačiji automobil.

Kada je premijerno predstavljen, voditelji emisije Top Gear su konstatovali da je Audi kupio kopir-aparat, jer je uzeo Q7, podesio veličinu na 75% i dobio Q5.

Ovo nije tako daleko od istine, jer je vanjski izgled skladan i dinamičan kao i kod Q7 (koliko se to može reći za ovu sve popularniju klasu automobila), a hrabrih dizajnerskih poteza nema, pa djeluje moderno i danas.

Audi Q5Testirani primjerak je imao dodatke u smislu drugačije maske hladnjaka i sportskog zadnjeg branika sa 4 izduvne cijevi, kao na modelu SQ5, pa djeluje još atraktivnije.

Audi Q5U unutrašnjosti takođe nema neprijatnih iznenađenja, jer Q5 koristi istu temu kao i ostali modeli Audija iz ovih godina proizvodnje.

Mjesta ima dovoljno i za više vozače, materijali su kvalitetni, sve je na dohvat ruke, a prozračnost kabini daje veliki panoramski krov.

Audi Q5Pohvalno je što u svim vratima imate zaista velike pretince, u koje bez problema staje flaša od litar i po, a nakon pređenih 246.000 kilometara nema prevelikih znakova istrošenosti u kabini, osim na hromiranim lajsnama oko ručice mjenjača.

Sjedišta u testiranom primjerku su opcionalna S-line, u kombinaciji kože i tkanine – naslon je fenomenalan i dobro drži tijelo, dok bi sjedalni dio mogao biti koji centimetar širi.

Audi Q5

Što se tiče zadnje klupe, bilo bi lijepo da je tu još koji centimetar prostora, pogotovo po visini, ali pohvale zaslužuje prtljažnik zapremine 540 litara, čija se vrata podižu visoko, pa imate potpun pristup.

Audi Q5

Audi Q5 3.0 TDI motor i vožnja

Na domaćim oglasima benzinaca praktično i nema, što se može objasniti činjenicom da je 90% novih Q5 prodano sa dizel motorom ispod haube.

Time se izbor pogona svodi na dizel verzije od 2.0 i 3.0 litara, a na testu je bila jača verzija sa V6 TDI motorom od 3.000 kubika, 240 KS i 500 Nm obrtnog momenta.

Iako je manji dizel češći u ponudi, 3.0 motor pretvara Q5 u pravog drumskog trkača, jer ubrzanje do 100 km/h traje samo 6,5 sekundi, a maksimalna brzina je visokih 225 km/h.

Audi Q5Što se tiče 2.0 verzija, one su se isporučivale sa 143 KS i 170 KS, a redizajnirana verzija iz 2014. godine je pojačana na 190 KS, dok je od 6. mjeseca 2012. godine u ponudi i 2.0 TDI sa šestostepenim manuelnim mjenjačem i pogonom na samo prednje točkove.

Ono po čemu se Q5 razlikuje od Tiguana je Quattro pogon na sve točkove sa Torsen diferencijalom, dok je kod Tiguana u pitanju Haldex spojnica.

Razlika ova dva sistema zaslužuje poseban tekst, ali ukratko recimo da je Haldex sistem namijenjen automobilima sa prednjim pogonom, koji tek u slučaju proklizavanja šalje snagu na zadnje točkove, dok je Torsen stalno aktivan i može prebaciti i do 75% snage na pojedinu osovinu (Haldex do 50%), zbog čega je više cijenjen u svijetu SUV vozila.

Uz ovaj motor, pored ručnog šestostepenog, ugrađivao se i sedmostepeni automatik pod nazivom S-tronic, što kod Audija znači DSG, odnosno robotizovani mjenjač sa dva kvačila.

Audi Q5U praksi ova kombinacija daje prilično eksplozivne performanse, mjenjač žustro prebacuje brzine, a motor sa velikim obrtnim momentom zakucava u sportska sjedišta iz bilo kojeg područja obrtaja.

Što se tiče potrošnje, ona se kreće od oko 8 litara na otvorenom putu do 12 litara u oštrijoj gradskoj vožnji, a motor je uzorno zvučno izolovan i može se značajnije čuti tek iznad 3.000 obrtaja.

Da bi SUV dobro ležao u krivinama, neminovno je da mora imati nešto tvrđi ovjes, što je slučaj i kod Q5, ali vožnja nije toliko neprijatna niti bučna.

Kratko međuosovinsko rastojanje dolazi do izražaja kada se prelazi preko poprečnih neravnina na kolovozu, jer se zadnji kraj javlja nešto glasnije, a klirens od 20 cm osigurava dobru preglednost u gradu, u čemu pomaže i kamera za vožnju unazad.

Nisam imao priliku da probam Q5 na višim putnim brzinama, ali po mišljenju vlasnika, ovaj model je dovoljno udoban za duža putovanja.

Naginjanje u krivini je jedva primjetno i podnošljivo za gotovo 1.900 kg težak SUV na 17 colnim točkovima.

Audi Q5 2010 problemi i kvarovi

Premium klasa donosi i premium cijenu kada je riječ o troškovima održavanja, ali srećom Q5 nije poznat kao nepouzdan model, čak i kad se uzmu u obzir primjerci iz prvih godina proizvodnje, gdje se obično pokažu „dječije bolesti“.

Kvarovi sa EGR ventilom su se javljali kod primjeraka iz 2011. i 2012. godine, bilo je i problema sa vodovima kočnica, a kod pojedinih primjeraka iz 2014. godine je dijagostifikovan kvar servo pojačivača kočnica, što je sve riješeno servisnom akcijom.

Na 30.000 Q-petica je odrađena zamjena panoramskog krova, jer je na niskim temperaturama (ispod -20 C) dolazilo do njegovog pucanja.

Kod 2.0 TDI motora sa preko 200.000 km treba provjeriti uljnu pumpu, a ako motor radi neujednačeno i teže startuje, postoji mogućnost da su dizne u lošem stanju, pa ih takođe treba prekontrolisati.

Što se tiče 3.0 TDI motora, generalno nema značajnijih problema, a jedino kod primjeraka iz 2008. godine treba posebnu pažnju obratiti na lanac pogonskog sistema, koji se može istegnuti, pa se kod startovanja kratko čuje zveckanje.

Ova greška je kasnije ispravljena, pa od 2009. godišta nema problema sa izdržljivošću lanca, a što se tiče mjenjača, za automatik je bitno da se ulje mijenja na svakih 60.000 km, dok je kod ručnog mjenjača važno stanje plivajućeg zamajca – prilikom startovanja ne bi smjelo da bude nikakvog zvuka, lupanja i sl.

Veliki servis za 2.0 TDI motore se radi na pređenih 210.000 km.

Audi Q5 iskustvo vlasnika

U posjedu je ovog modela već 4 godine i za to vrijeme je prešao oko 100.000 km. Hvali ležanje u krivinama i moćan motor sa kojim se lako pretiče, ponudu prostora i veliki prtljažnik, dok smatra da bi kožna sjedišta bila jednostavnija za održavanje.

Letva volana se pokvarila prije 3 godine i njena reparacija je plaćena 400 KM, a aktuelni problem je modul elektronike na volanu, zbog kojeg se javlja lampica ESP, pa je u procesu traženja zamjenskog dijela jer nov košta čak 780,00 KM u ovlaštenom servisu.

-kvalitetna i prostrana kabina

-agilan pogon

-dobro drži cijenu

-tvrd ovjes

-visoki troškovi održavanja

-visoka potrošnja goriva

Zaključak

U poređenju sa konkurencijom, Audi Q5 ima slabije prodajne rezultate za prošlu godinu (Mercedes GLK 110.000, BMW X3 82.000 komada, Audi Q5 65.000), ali je kod nas češće viđen na cestama kao polovnjak.

Ovaj segment SUV vozila srednje veličine je sve popularniji, jer nudi preglednost, praktičnost i atraktivan dizajn zapakovan u kompaktnu formu koja olakšava svakodnevnu upotrebu.

Premium SUV klasa nikada nije bila jeftina, pa za Q5 računajte da ćete izdvojiti između 23.000 KM za modele sa 2.0 TDI motorom iz 2009. godine, pa do 55.000 KM za 2015. godište, sa oko 100.000 pređenih kilometara.

Ukoliko ste našli zanimljiv primjerak koji planirate kupiti, njegovu istoriju možete provjeriti preko sistema CarVertical klikom ovdje.

Vladimir Grujić