Audi A4 je jedan od najpoželjnijih polovnjaka na domaćem tržištu, pa da pogledamo šta to nudi ovaj model srednje klase, interne fabričke oznake B8.

Praktičnost i pozdanost upakovana sa modernom tehnikom i elegantnim dizajnom pokazala se kao prava mjera, pa ne čude visoke cijene ovog modela na oglasima.

Audi A4 B8 je predstavljen na Frankfurtskom sajmu automobila u septembru 2007. godine, a karavanska verzija na Ženevskom sajmu automobila u martu 2008. godine.

Audi A4 B8 6Audi je sa ovim modelom unaprijedio raspored težine u omjeru 55/45% naprijed/nazad u zavisnosti od opreme i pogona.

Po prvi put na Audijevoj MLB platformi diferencijal je postavljen ispred kućišta kvačila, što je omogućilo da se prednja osovina pomjeri prema naprijed za 15 cm u odnosu na prethodnika i time poboljša dinamika vožnje u krivinama.

Trendovi su nalagali da se ovaj model osvježi nakon nekoliko godina provedenih na tržištu, pa je uslijedio redizajn krajem 2011. godine, kada je Audi A4 B8 dobio moderniji prednji kraj uz novu masku i farove, nešto šira stop svjetla i novi poklopac gepeka.

U unutrašnjosti su promijenjeni volan i MMI sistem, dok su pojedini prekidači dobili dašak luksuza sa hromiranim detaljima.

Audi A4 B8 7Spolja Audi A4 uspješno skriva svoje dimenzije i djeluje elegantno i sportski, iako je od npr. Audija A6 iz 2002. godine kraći za samo 9 cm. Čak i deceniju nakon predstavljanja još uvijek djeluje svježe, a redizajn je produžio životni vijek modela taman dovoljno do sljedeće generacije predstavljene krajem 2015. godine.

Enterijer je izrađen od kvalitetnih materijala, orijentisan prema vozaču i ergonomski dizajniran.

Audi A4 B8 3

Kućište instrumenata je urađeno od nešto lošije plastike, koja na dodir podsjeća na jeftine kineske uređaje, ali to je izgleda cijene upotrebe reciklirane plastike u automobilskoj industriji.

Sjedišta su udobna i za duža putovanja, a iako model B8 ima za 13 cm duže međuosovinsko rastojanje od modela B7, zadnja klupa je i dalje dovoljna tek za dvije osobe nešto nižeg rasta, a tu je i izražen transmisioni tunel na podu (Passat je znatno prostraniji).

Testirani model je imao osnovnu automatsku klimu, što znači da nema kontole klimatizacije za zadnja sjedišta, a ovaj dodatak se dobija uz dvozonsku klimu.

Prtljažnik zapremine 480 litara ima pravilan oblik i nizak utovarni prag, a kome to nije dosta može potražiti karavansku verziju, koja je bila izbor većine evropskih kupaca Audija A4 dok se prodavao kao nov.

U vožnji se osjeti da je Audi na posebnom mjestu u VW grupaciji – šum vjetra i guma je skoro u potpunosti izolovan, dok se zvuk motora čuje znatno manje nego kada je isti ugrađen u modele Škode ili VW-a. Ogibljenje upija neravnine bez lupanja, a stabilnost u krivinama je primjerna.

Pohvalna je preglednost i položaj za upravljačem, koji je nakon redizajna elektro-mehanički umjesto ranije ugrađivanog hidrauličnog sistema.

Bezbijednost ovog modela Audija je potvrđena i na Euro NCAP testu, gdje je dobio maksimalnih 5 zvjezdica.

Od mnogobrojnih verzija motora najinteresantniji su 1.8 i 2.0 litarski TFSI benzinci i 2.0 TDI.

Što se tiče benzinaca, prve verzije su imale problem sa prekomjernom potrošnjom ulja što je naknadno riješeno, a generalno važe za pouzdane motore.

Kod nas su prilično rijetki u oglasima, a jedino što im se može uzeti kao zamjerka je visoka cijena instalacije plinskog uređaja, zbog komplikovane konstrukcije motora.

Dizel motori 2.0 TDI u verzijama od 120 do 190 konjskih snaga su najčešći izbor naših vozača, a na testu je bila najslabija verzija od 120 KS i prednjim pogonom.

Sa ubrzanjem od 10,5 sekundi do 100 i maksimalnih 205 km/h, testirani model ne obara brzinske rekorde, ali je dovoljan za gradsku vožnju i opušteno kretanje auto-putem.

Potrošnja se kreće od oko 5 litara na otvorenom putu uz poštovanje ograničenja brzine, do 7,5 litara gradske vožnje sa uključenim klima uređajem.

Prvi TDI modeli iz 2008. godine su imali problema sa Siemens diznama, ali od 2010. godišta su praktično sve fabričke greške ispravljene.

Audi A4 B8 2
Mjenjač je ručni šestobrzinski, a ugrađivali su se Multitronic automatski mjenjači koji ne utiču previše na potrošnju, a velika su prednost u gradskoj vožnji. Ipak, u statistikama kvarova je zabilježeno dosta loših iskustava sa ovim mjenjačima, pa valja biti oprezan kod kupovine.

Sa pređenih skoro 190.000 kilometara na automobilu se ne vide znaci istrošenosti, nema korozije niti zabrinjavajućih zvukova iz ovjesa koji bi nagovještavali skupe popravke.

Standardna boljka modernih dizela su sistemi za prečišćavanje izduvnih gasova, pa i kod ovog modela mogu stvarati probleme.

Kod pojedinih primjeraka koji su većinu svog radnog vijeka proveli u gradskoj vožnji, prijavljivani su kvarovi na pomenutim sistemima, kada zbog konstantno niske radne temperature dolazi do nakupljanja naslaga čađi u DPF-u i EGR ventilu.

Zamjena ovih dijelova je izuzetno skupa, pa kod kupovine obavezno treba provjeriti u kakvom su stanju.

Regeneracija se uključuje na svakih oko 500 kilometara i prepoznaje se po radu ventilatora nakon što se motor ugasi.

Veliki servis se radi na 210.000 kilometara (za modele sa 2.0 TDI motorom redizajn) i uključuje vodenu pumpu, španere, remenje itd.

Svi modeli Audija A4 B8 dolaze sa servo volanom, električnim podizačima, električnom ručnom kočnicom, vazdušnim jastucima, aluminijumskim točkovima i automatskim klima uređajem.

Kod prvih modela ugrađivao se audio-navigacioni sistem MMI sa monohromatskim crvenim ekranom, koji je u poređenju sa današnjim sistemima prilično zastario, pa je ipak zbog praktičnosti upotrebe navigacionih karti, koje pokrivaju i naš region, bolje potražiti model sa ekranom u boji.

Ipak, ovaj ekran je znatno lošiji, kada se uporedi sa onim u npr. Mercedes C klasi sličnog godišta.


Testirani primjerak je uz navigaciju imao i ugrađen opcionalni Bang&Olufsen paket zvučnika, koji podiže kvalitet zvuka na premium nivo.

Redizajnirani model je dobio i noviju verziju ksenon farova sa LED dnevnim svjetlima, koji doprinose boljoj vidljivosti i atraktivnijem izgledu automobila.

Kako je Audi član VW grupe, cijene dijelova su slične “bratskim” modelima iz koncerna.

Troškovi održavanja

Filter ulja18,00 KM
Filter goriva45,00 KM
Filter klime38,00 KM
Filter vazduha32,00 KM
Prednji disk komad180 KM
Prednje pločice par145 KM
Oznaka motornog uljaVW 504/507
Motorno ulje litar15,00 KM
Dimenzije guma225/55/R16
Cijena guma po komadu150,00 KM
Troškovi registracije sa popustom 50%500 KM

*navedene su cijene kvalitetnijih zamjenskih dijelova

Komentar vlasnika

Prethodno je vozio Mercedes E klase W211, koji je u odnosu na ovaj Audi prostraniji, ali je Audi ipak jednostavniji za vožnju po gradu i parkiranje. Iako djeluje nizak, nema problema sa ivičnjacima i ležećim policajcima, a tokom 3 godine vlasništva nije imao nikakvih kvarova. Generalno je zadovoljan automobilom.

Update 14.11.2021: Testirani automobil je u vlasništvu 5 godina i jedina popravka je bila zamjena selena na prednjem trapu, što je urađeno više preventivno.

Auto trenutno ima 248.000 km na satu, na 203.000 je urađena zamjena remena i vodene pumpe (SKF set), motor radi bez greške, potrošnja goriva u granicama normale, nema potrošnje ulja itd.


Kvalitet izrade

Pouzdanost

Osjećaj u vožnji


Prostor na zadnjoj klupi

Skupe popravke EGR ventila i DPF-a

Cijena

Zaključak

Audi A4 B8 u redizajniroj verziji je komforan i kvalitetan automobil koji drži visoku cijenu na tržištu polovnih automobila. Redizajn je riješio sve “dječije bolesti” prvih modela, pa je bolje potražiti modele mlađeg godišta, ukoliko budžet to dozvoljava.

Prema izvještajima njemačkog TUV-a, Audi A4 B8 je ispred svih konkurenata u srednjoj klasi po pouzdanosti.

Cijene u oglasima se kreću od 25.000 do 40.000 KM za sličan model, godišta od 2012. do 2015, dok se model prije redizajna može naći već za 17.000 KM.

Verzije sa quattro pogonom i automatskim mjenjačem su oko 10% skuplje od onih sa ručnim mjenjačem i prednjim pogonom.

Konkurencija su mu BMW 320d i Mercedes C 200d koji su takođe kvalitetni automobili, pa kod kupovine treba odmjeriti sve prednosti i mane, te obavezno probati više modela.

Kako provjeriti kilometražu i stanje auta?

Budući da su česte prevare sa kilometražom, te da se prodaju auta koja su bila oštećena u nezgodi, sada je aktuelna provjera preko servisa Car Vertical, koji prikuplja podatke iz cijelog svijeta, od servisa, auto-otpada, osiguranja itd.

Za upotrebu ovog servisa potreban vam je samo broj šasije, a iz izvještaja se dobija mnogo korisnih podataka, kao što je kilometraža, servisi, da li je auto učestvovao u nezgodi itd. i toplo ga preporučujem.

Ukoliko ste našli interesantan primjerak, njegovu provjeru preko broja šasije možete izvršiti preko sistema CarVertical, klikom ovdje.

Navedeni podaci su informativnog karaktera, te ne predstavljaju preporuku za kupovinu, već je potrebno svaki primjerak detaljno pregledati uz pomoć stručne osobe.

Top 10 zanimljivosti o Audiju možete pročitati ovdje.

Vladimir Grujić