U decembru 2006., predsjednik General Motorsa za Evropu najavio je da će Opel napraviti veliki iskorak sa modelom u srednjoj klasi, a radikalni zaokret pratiće i promjena imena, odnosno definitivno će se odustati od imena Vectra.

Krajem jula 2008. godine debitovala je prva generacija ovog modela, kodne oznake G09, koja je imala zapažen tržišni uspjeh, sa preko 900.000 prodatih primjeraka.

Odustalo se od „ćoškastog“ dizajna Vectre, pa je tako Insingnia dobila elegantne i sportske linije, a vješanje je mekše trimovano.

Opel Insignia BRedizajn je uslijedio 2013. godine, a tada su promijenjeni farovi, stop-svjetla i branici, a u unutrašnjosti je unaprijeđen multimedijalni sistem.

Insignia A se po pitanju pouzdanosti nalazila na začelju liste njemačkog ADAC-a, a kao najveći problemi su navedeni gubitak ulja i problemi sa ovjesom.

Od 2017. godine na tržištu je nova generacija, oznake Z18, koja donosi evoluciju u dizajnu, kao i najnovije sisteme za bezbjednost i pomoć u vožnji.

Opel Insignia B karoserija i unutrašnjost

Iako je Opel sada u vlasništvu PSA grupacije, Insignia B je razvijena pod upravom General Motorsa.

Mnogima se nije svidio dizajn nove Insignie, jer su se izgubile mnoge linije koje su krasile prethodnika, kao što je dinamična linija vrata, ali Opel je morao da prilagodi izgled koji bi bio privlačan širom svijeta, jer se ovaj model prodaje u Americi pod nazivom Buick Regal, a u Australiji i Novom Zelandu kao Holden Commodore.

Opel Insignia B

Auto je skladnog i modernog izgleda, elegantne linije su naglašene hromiranim okvirima vrata, a karoserija je upotrebom aluminijuma olakšana za 200 kg u odnosu na stari model.

Mora se priznati da je izgubio nešto svog identiteta i da sada dosta liči na npr. nove Mazde itd, a vanjske dimenzije su impresivne: samo 2 cm je kraća od E klase i 4 cm duža od Škode Superb, pa je krug okretanja povelikih 11,6 metara, što smeta u gradskoj vožnji.

Opel Insignia B

Iako na prvi pogled izgleda kao limuzina, 4,9-metarska krstarica ima praktična peta vrata i prtljažnik zapremine 490 litara, a ovaj tip karoserije se sada kod Opela zove Grand Sport, dok je karavan Sports Tourer.

Međuosovinski razmak je povećan za 9,2 cm, a sjedi se 3 cm niže nego u starom modelu, pa u Insigniji ima prostora kako naprijed, tako i na zadnjoj klupi (za osobe do 185 cm, višima će smetati opadajuća linija krova).

Opel Insignia B

Ispred vozača je kombinacija digitalnih i analognih pokazivača, a pohvalno je što je većina prekidača uklonjena i funkcijama se upravlja preko velikog centralnog ekrana.

Opel se hvali “AGR” sjedištima, a kod oznake AGR radi se o inicijativi njemačkih medicinskih udruženja (Aktion Gesunder Rücken – Akcija za zdrava leđa), koja daju sertifikat, kojim se potvrđuje da sjedišta omogućavaju pravilan kontakt tijela, odnosno da ne uzrokuju bolove u leđima.

Sjedišta su vrlo komforna, a pohvalna je ekstenzija za koljena.

Gornji dio table je izveden iz mekane plastike, koja na rubovima ima imitaciju prošivene kože, a posebno je zanimljiva opcija Head-Up displeja, odnosno projektovanja glavnih podataka, brzine itd. na vjetrobransko staklo, što funkcioniše vrlo dobro i po sunčanom danu.

Opel Insignia B

Prekidači na stubu volana nisu na nivou kvaliteta plastike kao u ostatku automobila, a pojedina rješenja nisu baš ergonomski najsretnija, pa je tako prekidač za pokretanje (auto je bio opremljen keyless-entry sistemom) sakriven iza volana.

Opel Insignia B motor i vožnja

Sa 2.0 CDTI motorom sam se već upoznao u toku testa Opel Zafire i bio sam oduševljen kako dobro povlači poprilično težak MPV, a u 250 kg lakšoj Insigniji se tek osjeća njegova snaga.

Pogotovo što je u Zafiri mjenjač sa 6, a u Insigniji sa čak 8 stepeni prenosa, tako da se 400 Nm obrtnog momenta još efikasnije koristi.

Opel Insignia B

Motor radi bez vibracija, ubrzava bez naprezanja i buke, a jedina zamjerka mjenjaču je da obrtaje drži prenisko u “comfort” modusu rada, pa mu treba neko vrijeme da prebaci brzinu na niže u slučaju da vozač tako nešto traži.

Ubrzanje do 100 km/h je 8,7 sekundi, maksimalna brzina je 226 km/h, a Insignia u ovoj verziji pogona troši između 6 i 8 litara dizela.

Opel Insignia B

Što se tiče dizela, u Insigniu se ugrađuju još i 1.6 CDTI sa 110 i 136 KS (od 2020. godine je zamijenjen sa 1.5 verzijom sa 122KS) i najjača verzija 2.0 CDTI bi-turbo sa 210 KS.

Od benzinaca tu su 1.5 turbo sa 140 i 165 KS, 1.6 turbo sa 200 KS i najjači 2.0 4X4 GSi sa 230 ili 260 KS.

Volan je lijepo obilkovan i sigurno leži u rukama, upravljanje je ugodno, ali mana Insignije B u gradskoj vožnji je pomenuti nešto veći krug okretanja.

Iznenađujuće je dobra udobnost uprkos točkovima od 18 inča i niskoprofilnim gumama – nema podrhtavanja na poprečnim neravninama, niti buke kod prelaska preko rupa na domaćim putevima.


Moderan i lijep dizajn

Prostrana kabina

Jak i štedljiv motor


Veliki krug okretanja

Zaključak

Opel Insignia B je dinamična i prostrana limuzina, koja omogućava prelaženje velikih kilometraža bez umora vozača i putnika.

Od opreme se nude i razne asistencije u vožnji, LED Matrix svjetla, Apple Carplay/Android Auto integracija, navigacija itd.

Za cijenu od 38.000 KM za osnovni model sa 1.6 dizel motorom i pristojnom opremom stvarno se dobije puno auta, a uz doplate i jači 2.0 motor cijena ide na oko 55.000 KM.

Značajno je jeftinija od Škode Superb, a ukoliko vam se sviđa dizajn, zakažite probnu vožnju i sami se uvjerite u kvalitete Insignije.

Vladimir Grujić