Mobilnih aplikacija za navigaciju ima mnogo i svaka ispunjava svoju zadaću manje ili više uspješno, ali postoje i one koje se izdvajaju po inovativnim idejama.

Kako je u danas najbitniji resurs vrijeme, svako želi da svoje putovanje završi sigurno i brzo, a da bi to bilo realizovano, potrebne su aktuelne informacije.

Kod nas su popularne Viber grupe ili Facebook stranice, na kojima možete pročitati „dojave“ o stanju na putevima, kao što su lokacije policijskih patrola, stacionarne kamere, pokretni radari, čija je svrha da vozači razmijene informacije koje im mogu biti od pomoći na putu.

Postoji mnogo manjkavosti ovakvom pristupu informacijama, jer su često informacije nisu ažurne, nisu pravilno usmjerene, jer nekome ništa ne znači informacija da je patrola u dijelu grada kojim nikada ne prolazi, a sa druge strane, zbog brda poruka koje pristižu, onaj kome je ova informacija važna je možda neće vidjeti.

Budući da informacije u grupe pušta veliki broj korisnika, dosta njih se odluči da objavljuje i sadržaj koji je možda njima zanimljiv ili zabavan, ali koji jednostavno ne koristi vozačima u toku vožnje.

Postoji li način da vozači dobiju prave informacije, na tačno određenom dijelu puta koji ih zanima?

Postoji dobar način i zove se mobilna aplikacija Waze iza koje stoji moćni Google.

Kakva je to aplikacija?

Waze je aplikacija za navigaciju koja je integrisana u društvenu mrežu, na način da vozači u realnom vremenu razmjenjuju putne informacije i zasniva se na vozačkoj solidarnosti.

Korištenjem aplikacije, vozači obavještavaju jedni druge ne samo o patrolama i kamerama, nego i o saobraćajnim nezgodama, gužvama, radovima, odronima, zatvorenim cestama itd.

Na većini fabričkih navigacija u automobilima se javlja problem zastarjelosti mapa, a Waze je i tu u samom vrhu, jer omogućava da i korisnici uređuju mape, tako da je tačnost vrhunska.

Naravno, da bi ovo funkcionisalo, potrebno je da aplikacija ima stalnu internet vezu, ali u praksi nije preveliki potrošač protoka i za oko sat vremena vožnje joj treba oko 5 MB mobilnog interneta.

Kako izgleda korištenje aplikacije Waze?

Interfejs aplikacije je dosta sličan klasičnim navigacijama: nakon što unesete destinaciju dobićete na izbor putanje kojima možete doći do svoje destinacije, zavisno od toga da li želite da koristite autoput, najkraću, najbržu rutu, a sve to uvažavajući gužve i zastoje.

Prikaz karte kada nailazite na patrolu

U toku vožnje, aplikacija vas obavještava o ograničenju brzine na dionici kojom se krećete, policijskim patrolama, zastojima, odnosno svim informacijama koje prijavljuju drugi korisnici ove aplikacije.

Kako bi vožnja ostala sigurna, Waze će vas glasovno navoditi, pa ne morate i gledati u ekran, a kod novijih automobila opremljenih Android Auto, Apple Car Play i Bluetooth vezom, može se direktno spojiti na ove sisteme.

Kako prijaviti patrolu, zastoj i slično?

Prijava je jednostavna i svodi se na tri klika po ekranu: prvo pritisnete dugme pošalji poruku, iz liste izaberete o čemu se radi (patrola, saobraćajna nesreća), zatim odaberete dodatne opcije (sakrivena patrola, punkt ili sl.) i zatim kliknete na pošalji.

Ova informacija se odmah prikazuje ostalim korisnicima aplikacije koji prolaze tim mjestom, pa tako umjesto da kada naiđete na policijsku patrolu naglo kočite i nakon toga „blicate“ vozačima koji dolaze u susret, ovako jednostavno prijavite lokaciju i nastavite vožnju.

Zanimljivo da kada naiđete na mjesto gdje je neko prijavio patrolu, aplikacija će vas pitati: „Da li su još tu?“, i vi možete odabrati opciju da ili ne, pa se na ovaj način informacije održavaju aktuelnim.

Pored ovoga, aplikacija bilježi i vašu lokaciju i brzinu i šalje ove informacije na servere, tako da je lakša optimizacija rute (šalje vas na put na kojem ima manje korisnika i samim tim vozila).

Može li aplikacija da radi bez interneta?

Ne postoji „zvanični“ način kako aplikacija radi bez interneta, ali ako želite da je koristite tako, možete, dok imate pristup internetu, pronaći rutu i kliknuti na dugme „Go“, a zatim kada krenete na put, isključite pristup internetu.

Na ovaj način će putanja ostati u memoriji telefona i može se koristiti kao klasična navigacija i bez pristupa internetu, ali nećete moći dobijati informacije od drugih vozača i nećete moći mijenjati rutu.

U slučaju da prolazite dionicom sa slabim signalom (tunel i sl.), Waze će pretpostaviti da ste nastavili kretanje zadanom rutom, te će nastaviti prijem informacija nakon što ga ponovo dobijete

Aplikacija ima još mnogo opcija, kao što su planer putovanja, asistent za traženje restorana, cijene goriva na pumpama itd., te preporučujem da je skinete i aktivno koristite, jer što nas više dodaje sadržaj, biće nam sigurnija vožnja i smanjićemo mogućnost da platimo kaznu.

Linkovi za skidanje aplikacije:

Za Android telefone: Google Play Store

Za iPhone telefone: App Store

Vladimir Grujić