Iako je poenta testova koje radim, da iz ugla vlasnika vozila čitalac dobije najbolji mogući pogled na iskustvo vlasništva određenog automobila, kako bi dobio bolju odluku pri kupovini, drago mi je što povremeno imam priliku da probam automobile koji su mnogima od nas nedostižni.

Na ovaj način, možemo da naučimo ponešto novo iz svijeta automobilske tehnike, ali i da budemo svjedoci inženjerske briljantnosti i upornosti na usavršavanju patenta starog 136 godina, kojeg zovemo automobil.

U ovom tekstu ću se posebno pozabaviti tehničkim rješenjima koji su primjenjeni na ovom modelu, ali osjećajem u vožnji, koji je je ukratko – očaravajući.

Hajde da vidimo šta nam to nudi Mercedes AMG GTS.

Mercedes AMG GT je drugi po redu model koji razvijen kao samostalni AMG model, budući da je prvi bio AMG SLS, a AMG GT je predstavljen u oktobru 2014. godine na salonu automobila u Parizu.

Radi se sportskom kupeu sa dva sjedišta sa centralno-naprijed postavljenim V8 bi-turbo motorom i zadnjim pogonom.

Proizvodi se u više verzija, koje se razlikuju u snazi motora i opremi: isporučivao se kao AMG GT sa 462 KS, AMG GTS sa 510 KS, AMG GTC sa 557 KS te GTR i GTR Pro sa 585 KS.

Facelift verzija iz 2017. godine ima manja kozmetička poboljšanja i povećanu snagu motora, a isporučivao se i kao kabriolet.

Na testu je bio primjerak oznake GTS iz 2015. godine, sa 510 KS i 650 Nm obrtnog momenta, koji uz pomoć sedmostepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila ubrzava 0-100 km/h za 3,8 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 307 km/h.

AMG GTS izgled

Ovaj automobil je napravljen na bazi ranijeg modela AMG SLS, ali sa 70 cm kraćim međuosovinskim razmakom, te ga odlikuje fluidna sportska silueta, sa dugačkim poklopcem motora i kratkim prevjesima.

Agresivan i nizak prednji kraj se preko duuugačke haube nastavlja na kompaktnu putničku kabinu, a budući da je motor postavljen naprijed-centralno, putnici sjede na mjestima na kojima se obično nalaze zadnja sjedišta, odmah ispred zadnjih točkova.

Zadnji kraj krase dva široka stop svjetla u LED tehnici, te četvorougaoni izduvi na obema stranama, koji prenose grmljavinu moćnog osmaka, o čemu će biti riječi nešto kasnije.

Da ne bi bilo zabune kakav se pogon krije ispod haube, na bočnim otvorima ponosno blista znak “V8 Biturbo”.

Atraktivne aluminijumske felge promjera 19 inča naprijed i 20 inča nazad, dodatno naglašavaju sportski izgled kupea.

AMG GTS enterijer

U unutrašnjosti možemo naći samo vrhunske materijale, ugodne na dodir i ergonomski postavljene komande, iako je prostora relativno malo – putnici niži od 180 cm bi trebali da se osjećaju ugodno, dok za nas koji smo bliži dvometarskoj visini, mjesta nedostaje u visini, te bi duže vožnje mogle biti neugodne.

Sama organizacija kabine podsjeća na Mercedes modele iz tog vremenskog perioda, grafike na ekranima su poznate iz drugih modela ove firme, volan je opšiven kožom, malog prečnika i ugodno leži u rukama, dok aluminijumske polugice mjenjača upotpunjuju premium osjećaj vožnje.

Posebna priča je poprilično široka i visoka centralna konzola, na kojoj se nalaze sve glavne komande info sistema i kratka ručica automatskog mjenjača, a kako je AMG GTS vozački orijetisana mašina, na prioritetnim mjestima su prekidači za podešavanje tvrdoće amortizera, prebacivanje mjenjača u manuelni modus, isključivanje kontrole stabilnosti, te kontrola zvuka izduvnog sistema.

Dakle, moguće je po želji imati tih zvuk, a kada se klapna otvori, osmak se javlja u svojoj punoj snazi.

Pokazivač brzine ide do 360 km/h!

Mercedes AMG GTS tehnika

Hajde da pričamo o sili tehnike ugrađenoj u ovaj automobil.

Prvo da naglasim da je AMG GTS izrađen gotovo kompletno od aluminijuma, tačnije 93% komponenti je od ovog metala, dok je npr. poklopac motora od magnezijumske legure.

To je svelo težinu na prihvatljivih 1645 kg, što je oko 50 kg manje u poređenju sa SLS modelom.

Zahvaljujući “transaxle” rasporedu, odnosno motor je ugrađen naprijed-centralno, a mjenjač i diferencijal su ugrađeni nazad i spojeni kardanskim vratilom od karbonskih vlakana, težina je raspoređena u gotovo idealnih 47% naprijed i 53% na zadnjoj osovini.

Konstrukcija ovjesa je izvedena sa dvostrukim poprečnim ramenima naprijed i nazad, uz mogućnost elektronskog podešavanja tvrdoće amortizera.

Elementi aluminijumskog podvozja su izrađeni procesom kovanja, što nije česta pojava u automobilskoj industriji, ali kada ciljate na brzine preko 300 km/h, nema puno prostora za kompromis.

Naime, većina ovih dijelova se u masovnoj proizvodnji radi livenjem, koje je dosta jeftinije, ali u procesu livenja može doći do pojave šupljina, nečistoća, sitnih pukotina u metalu, struktura metala nije tako homogena itd.

Zato je za AMG GT je izabrano samo najbolje i najskuplje, pa tako pomenuti kovani dijelovi imaju znatno manju površinsku poroznost, veću čvrstoću i generalno su otporniji na zamor materijala, što garantuje sigurne hiljade kilometara.

Dragulj koji se krije ispod haube je 4.0-litarski V8 motor, fabričke oznake M178, sa dva turbo punjača u tzv. “hot inside V” izvedbi, što znači da su turbine postavljene između dva reda cilindara, čime se skraćuje “put” vazduha do motora, odnosno postiže agilniji odziv na gas.

Kovani klipovi, aluminijumski blok motora, 4 ventila po cilindru, glava motora od legure cirkonijuma i aluminijuma, 3 pogonska lanca, zaduženi su za simfoniju od preko 500 KS.

Poznata turbo-rupa, od koje pate svi turbo-motori, kod ovog motora je minimizovana, upravo zbog ovakvog položaja turbina, jer su izduvni kanali između motora i turbo-punjača izuzetno kratki, zbog čega je obrtni moment praktično konstantan od 1.900-6.000 obrtaja.

Zanimljivost je i podmazivanje motora, koji ima tzv. suvi karter.

Za one manje upućene u problematiku, uobičajeni motori u našim automobilima imaju na dnu motora posudu za motorno ulje, tzv. karter iz kojeg se ulje uz pomoć pumpe distribuiše u motor.

Budući da prilikom vožnje na stazi, zbog velikih brzina u krivinama nastaje jaka centrifugalna sila koja “gura” ulje iz kartera u jednu stranu, postoje momenti kada pumpa zbog toga ostaje bez ulja, a time motor nema konstantno podmazivanje.

Suvi karter je rješenje iz trkačkih automobila kod kojeg je ulje izdvojeno u posebnu posudu sa pregradama, a do motora se distribuiše uz pomoć jakih pumpi.

Dodatna prednost je što se motor može ugraditi niže, u konkretnom slučaju kod modela GTS, za tačno 5,5 cm, što doprinosi spuštanju težišta i time boljoj voznoj dinamici.

Bitno je naglasiti, da se slična verzija ovog motora može naći u Aston Martin Vantage V8 modelu, a kako se u AMG-u motori sklapaju ručno, po sistemu jedan čovjek – jedan motor, na testnom primjerku je potpisan radnik Sandro Baier.

Svaka čast na dobro obavljenom poslu, Sandro!

Utisak u vožnji

Nakon što se prebacite preko praga širokog oko 30 cm, zagrle vas sportska sjedišta opšivena kožom i pomalo “bunkerski” pogled preko profilisane haube.

Pritiskom na dugme, budi se glasni motor, a budući da je prvi start bio u prostranoj garaži, zvuk grmljavine je bio još upečatljiviji.

Auto ove snage i cijene približne solidnom dvosobnom stanu zahtijeva dozu opreza, te sam prvih par kilometara iskoristio za upoznavanje sa mjenjačem i motorom u opuštenoj vožnji gradskim ulicama.

AMG GTS se bez problema može voziti i laganim tempom, ali iako ni u jednom trenutku ne skriva sportski karakter, nije “nervozan” i donekle omogućava svakodnevnu upotrebljivost.

Podvozje jeste tvrđe u poređenju sa limuzinama, ali nije nepodnošljivo neudobno, te u granicama svojih mogućnosti upija neravnine.

Ulice kojima se vozim svaki dan su mi odjednom postale novo iskustvo, jer gume širine 265 mm naprijed i 295 mm nazad nepogrešivo otkrivaju kolotrage i poprečne neravnine.

Nakon kratkog upoznavanja, došlo je vrijeme da malo izađem iz grada i vidim kako to izgleda kada se zatraži nešto više od ove mašine.

AMG GTS ima opcije za program vožnje, a to su Comfort, Sport, Sport+ i Race.

Zbog sigurnosti mene i drugih učesnika u saobraćaju, nisam gasio kontrolu stabilnosti, te sam na jednom pravcu, kada se ukazala čistina, dao pun gas i čvrsto uhvatio volan.

AMG GTS se naglo probudio te uz zaglušujuću zvučnu kulisu povukao nevjerovatnom silom, put kao da se suzio, a već nakon nekoliko trenutaka sam krajem oka primijetio da se krećem debelo iznad dozvoljene brzine.

Suvozač (kojem je ovo takođe bilo prvo iskustvo u AMG GTS) i ja smo se u nevjerici pogledali, jer je snaga kojom auto ubrzava apsolutno nevjerovatna.

Međuubrzanja, od 100 km/h na 130 km/h se dešavaju gotovo trenutno, i imate osjećaj kao da ste upravo startali sa semafora.

Pogotovo je upečatljiv prenos snage na podlogu, jer svi koji su imali iskustva sa jačim automobilima sa zadnjim pogonom, znaju da se često dešava uvijanje šasije, osjećaj pomjeranja zadnjeg kraja, ali sa GTS-om tu nema nikakvih problema, jednostavno sve što zadate pedalom gasa se u momentu prenosi na asfalt, za šta je zaslužan elektronski kontrolisan zatvarač diferencijala.

Mjenjač radi perfektno i promjene stepena prenosa su munjevite, a kočnice ogromnog prečnika sigurno zaustavljaju ovaj sportski automobil.

Nakon nekog vremena žustrije vožnje, shvatio sam da su potencijali ovog automobila daleko veći nego što se mogu iskoristiti na našim putevima, pa sam se zapitao, šta on sve može na trkaćoj stazi.

Vremena koja postiže GTS na stazi Nurburgring su u rangu sa McLarenima, Lamborghinijima i drugim automobilima supersportske klase, tako da pretpostavljam da je vožnja GTS-om po “zelenom paklu” vrhunsko uživanje.

Potrošnja goriva?

Za vrijeme kratkog testa, bord kompjuter je pokazao broj od 16,5 litara, što nije previše, a vlasnik kaže da uz korištenje “Race” opcije i oštrije vožnje, ide na oko 19-20 litara.

AMG GTS je atraktivan automobil, koji privlači jako puno pažnje, pa je fotografisan, klinci su pokazivali prstom na njega, prolaznici su se okretali, a nekoliko vozača je dobilo poriv da pokaže da su brži na cesti, pretičući me, te sam im se rado sklonio. No comment.

 

Zaključak

AMG GTS je nesumnjivo jako zanimljiv sportski automobil, čije je pravo stanište trkaća staza, gdje može da pokaže sav svoj raskošan potencijal.

Naravno da se može koristiti i svaki dan kao uobičajeni automobil, sa klimom i muzikom, ali jednostavno je namijenjen za vikende po krivudavim putevima i uživanje u dinamičnoj vožnji.

Ono što mogu garantovati je da nakon stresnog dana provjereno vraća osmijeh na lice, a iako je izuzetno skup (polovni primjerci na stranim sajtovima se kreću od oko 80.000 eura), opravdava cijenu tehnologijom i snagom.

Vladimir Grujić