Jaguar XF je model koji je nasljednik limuzine S type, a njegovim predstavljanjem, Jaguar je pokušao da uđe na teren E klase, Audija A6 i BMW serije 5, ali i da preuzme kojeg kupca Mercedesu CLS.

Prva generacija se proizvodila od 2008. do 2015. godine, kada nastupa aktuelna generacija, fabričke oznake X260.

U 2019. godini, u Evropi je prodano 118.000 E klasa, 108.000 BMW petica i 71.000 Audija A6, dok se za Jaguar XF odlučilo tek 10.525 kupaca.

Nijemci još uvijek imaju veliku prednost u ovoj klasi, ali Jaguar je za ljude koji traže neku drugačiju vrstu automobila, prefinjeniju i udobniju.

Prvo malo o ovom manje zastupljenom brendu kod nas.

Britanska kompanija je osnovana 1922. godine kao Swallow Sidecar i prvo je proizvodila dijelove za motocikle, nakon čega se preorijentisala na automobile, a od 1945. nosi ime Jaguar.

Jaguarov slogan „Grace, Space, Pace“ (gracioznost, prostranost, brzina) je odlikovao sve modele, a imali su dosta uspjeha na sportskim takmičenjima, uključujući pobjedu u Le Manu 1951. i 1953. godine.

Bili su poznati po rednom šestaku sa dva bregasta vratila, a motor oznake OHC XK je ugrađivan od 1969. do čak 1992. godine.

Firma je bila nezavisna do 1966. godine, kada je spojena u British Motor Holding sa drugim britanskim kompanijama, a nakon mnogih turbulencija kupio ih je Ford 1990. godine.

Jaguar je, uz Aston Martin, Volvo i Land Rover bio dio premijum grupacije Forda, ali za vrijeme vlasništva, Jaguar je svake godine bio u finansijskim gubicima.

Sredinom 2008. godine, Ford je prodao firme Jaguar i Land Rover indijskoj kompaniji Tata Motors za oko 1,7 milijardi dolara, Indijci su ih objedinili i one sada fukcionišu kao jedinstvena Jaguar Land Rover kompanija.

Vremenom su iz proizvodnje izbacivane Fordove komponente, tako da su današnji Jaguari 100% na vlastitim platformama.

Jaguar XF dizajn i unutrašnjost

XF je poveliki automobil, ali veličinu uspješno krije skladnim linijama i elegantnim kupe dizajnom.

Pogotovo u crnoj boji i sa velikim točkovima od 20 cola skreće pažnju na sebe, a iako mu neki zamjeraju da je previše “suzdržan”, plijeni dinamičnom siluetom.

Na sportski prednji kraj sa masivnom rešetkom i LED farovima nastaljaju se bočne linije sa opcionalnim R Sport detaljima, a pohvalno je da XF ima dvije prave izduvne cijevi, postavljene bliže centralnoj liniji vozila.

Kada se smjestite u vozačko sjedište, uvidjećete da je u Jaguaru sve postavljeno u skladu sa modernim trendovima, ali opet na malo drugačiji način.

Instrument tabla je luksuzna, sa gornje strane obložena kožom, ekrani su čitki i pregledni, a Jaguar se odlučio da ipak određene funkcije klimatizacije itd. ostavi kao odvojene prekidače.

Ovo rješenje je još uvijek bolje, umjesto da su baš sve funkcije na ekranima osjetljivim na dodir.

Centralni ekran, pored visoke rezolucije i odličnog kvaliteta grafike odlikuje i mat površina, zbog čega otisci prstiju nisu toliko primjetni, što je za svaku pohvalu.

Vrata imaju “soft-close” sistem, odnosno dovoljno ih je samo privući, a auto ih sam zatvori.

Sjedišta su vrlo udobna, imaju 10 opcija za podešavanje položaja, instalirano je grijanje i hlađenje, a zanimljivo da je moguće npr. hladiti sjedište, a grijati naslon itd.

Interesantan detalj je da se bočne blende ventilacije zatvaranju prilikom gašenja motora, a okruglo kolo mjenjača se takođe povlači u tablu, pa ona dobija potpuno “čist” izgled.

Ugrađen je i panoramski krov, pa i pored tamnih materijala, kabina dobija dozu prozračnosti, a krov je sa unutrašnje strane takođe obložen tzv. “prevrnutom” kožom.

Uz obilje pravog drveta, kože i aluminijuma, kabina pokazuje da je pravo mjesto za relaksiranu vožnju, a jedino što se može zamjeriti je nešto skromnija ponuda prostora na zadnjoj klupi i tvrđa plastika u donjoj polovini instrument table.

Jaguar XF motor i vožnja

Kada na umu imate tradiciju ovog brenda, sportsko nasljeđe i brojne titule u sportu, očekuje se da se tu nađe neki veliki benzinski V8 motor, ali pod haubom je iznenađenje.

Tu je 2.0 turbo dizelaš.

Mnogima će ovo zasmetati, ali da mi vidimo kako to zapravo izgleda u praksi.

Prvo da naglasimo da je ovo Jaguarov vlastiti motor iz linije Ingenium, dakle nije Fordov agregat, a sa 2 turbine iz 2 litra radne zapremine izvlači 240 KS i 500 Nm obrtnog momenta dostupnog već na 1.500 obrtaja.

Uparen je sa ZF mjenjačem sa 8 brzina, koji brzine mijenja munjevito, a postoji mnogo opcija za podešavanja dinamike vožnje.

Moguće je podesiti npr. mjenjač u sportski način rada, a vješanje u komfor, a snaga se prenosi na sva 4 točka.

Automobil je fantastično zvučno izolovan i do vozača dopire tek blago zujanje motora, tako da nema ni govora o nekakvom “štektavom” dizelašu.

Jaguar XF sa ovom kombinacijom pogona do 100 km/h stiže za 7 sekundi i maksimalnih 246 km/h, a troši između 6 i 8 litara dizela, dok na visokim putnim brzinama može potrošiti i 10 litara na 100 km.

Pored 2.0 dizela, ugrađuje se i trolitreni dizelaš sa 300 KS i 700 Nm momenta, a isporučuje se i benzinac od 2.0 litra sa 250 ili 300 KS.

Sa 3.0 dizelom se dobija 0,5 sekundi kraće ubrzanje u odnosu na 2.0 verziju i 4 km/h dodatne maksimalne brzine, pa je iz ovoga jasno da 2.0 motor i nije tako loša odluka (uz 3.0 motor se ne može dobiti 4WD pogon).

Uprkos pomenutim točkovima od 20 cola i gumama dimenzija 255 35 R20, udobnost je na zaista visokom nivou.

Kod novijih auta je neobično vidjeti pod haubom kabl koji ide u amortizer, a zahvaljujući elektronskom podešavanju tvrdoće, moguće je postići i dobro ležanje u krivinama i vrhunsku udobnost.

Volan je manjeg prečnika, obložen kožom i sa zadebljanjima za bolje držanje, a na njemu se pored funkcija audio sistema (opcionalno Meridian ozvučenje) nalaze i polugice za prebacivanje brzina, koje su izrađene od aluminijuma, pa je osjećaj kod prebacivanja puno bolji od plastičnih, koje se mogu vidjeti kod većine proizvođača.

Iako je druženje sa ovim Jaguarom bilo kratko i svelo se na gradsku vožnju, pa nisam imao priliku da ga probam po krivinama i visokim putnim brzinama, vlasnik hvali udobnost i zvučnu izolaciju na dužim relacijama.

Jaguar XF iskustvo vlasnika

Odlučio se za kupovinu Jaguara XF jer nudi bolji osjećaj u vožnji od njemačkih rivala, a sa autom je prešao 19.000 km za godinu dana.

Jako je zadovoljan udobnošću i niskom potrošnjom goriva, a utisak kvare povremeni problemi sa elektronikom, jer se npr. dešava da komanda za grijanje sjedišta izbaci grešku da grijanje sjedišta nije omogućeno, ali se “resetuje” nakon što se auto ugasi, pa ponovo upali.

Osvježavanje softvera traži dvije posjete servisu, jer se prvi put podaci očitaju iz automobila, a zatim se nakon 10 dana ubacuje novi softver, što je nezgodno ako ne stanujete u Sarajevu.


Udobna kabina

Atraktivan dizajn

Niska potrošnja goriva


Nedovoljno razvijena servisna mreža

Veliki pad vrijednosti

Pojedini elementi enterijera od tvrde plastike

Zaključak

Jaguar XF je luksuzna i elegantna limuzina koju biraju kupci koji traže nešto drugačije od već poznatih njemačkih modela.

Na strani Nijemaca su pouzdanost, manji pad vrijednosti i mogućnost kupovine većih motora, ali Jaguar zaista nudi drugačiji osjećaj u vožnji, bez stresa i uz puno luksuza.

Luksuz i imidž poznate svjetske marke nisu jeftini, testirani primjerak sa mnogo dodatne opreme je koštao tačno 138.512 KM, dok se osnovne verzije sa manuelnim mjenjačem mogu dobiti već za oko 80.000 KM.

Iako je JLR radio na poboljšanju pozdanosti, prema istraživanju američke firme JD Power, za 2018. godinu Jaguar i Land Rover su zauzeli posljednja dva mjesta na listi pouzdanosti, što svakako šteti prodaji.

Uprkos impresivnom nastupu Jaguara XF, zbog Brexita, pada prodaje u Kini, generalno smanjenom potražnjom za limuzinama zbog SUV ekspanzije i ekološkim problemima sa dizelašima (84% prodaje Jaguar Land Rovera su dizelaši), sve su manje šanse da će se XF nastaviti proizvoditi u ovom obliku.

Iako je ranije Ford pokušavao da razvije prodajni spektar sa Jaguarom X Type, JLR nije uspio da isto učini sa XE i XF modelima, pa će se vjerovatno fokusirati na terenske modele.

Jaguar sada prodaje 4 puta više automobila u odnosu na prvu godinu kada ih je preuzeo Tata Motors, a najvećim dijelom su za uspjeh zaslužni F-Pace i E-Pace.

Budući da je elektrifikacija u punom zamahu, a čisto električni SUV I-Pace se prilično solidno prodaje, dugoročni plan za Jaguar je da postane čisto električni brend.

Vladimir Grujić