Sa napretkom auto-industrije, napredovala je dijagnostika, pa se na današnjim automobilima otkrivanje kvarova vrši uz pomoć uz pomoć samodijagnostike, odnosno OBD (On Board Diagnostics).

Uz pomoć dijagnostike se mogu pregledati i obrisati kodovi greške, ugasiti lampica “Check engine”, ali i provjeriti stvarna potrošnja goriva, snaga i obrtni moment, temperatura rashladne tečnosti, napon akumulatora, ubrzanje do 100 km/h i još dosta korisnih informacija.

OBD2 priključak

Svi benzinci mlađi od 2001. godišta i dizeli mlađi od 2004. godišta imaju OBD2 priključak na auto dijagnostiku, koji se najčešće nalazi ispod volana, sa lijeve strane table, ali kod nekih modela može se naći ispod pepeljare, između prednjih sjedišta i sl.

Položaj OBD priključka kod Audija A4 B8

Često se mogu čuti žalbe vozača, da su im mehaničari naplatili popravku za kvar koji se nije desio, pa da bi bili sigurni šta se na autu zaista dogodilo, uz skromnu investiciju i malo prakse, moguće je da svako očita „pozive u pomoć“, odnosno kodove kvarova automobila.

Na tržištu se može naći veliki broj aplikacija koje nude opciju povezivanja sa elektronikom automobila (ECU) i očitavanje raznih parametara i kodova greški.

Naravno da aplikacije za mobilne telefone nemaju iste mogućnosti kao profesionalni dijagnostički uređaji koji mogu koštati i preko 1.000 evra, ali njihove funkcionalnosti mogu pomoći kod prve dijagnoze kvarova ili kao zanimacija entuzijastima.

Dijagnostika – šta nam je sve potrebno?

Napomena: iako su male šanse da sa upotrebom uređaja i aplikacija napravite kvar na automobilu, koristite ih na sopstvenu odgovornost i s tim u vezi portal Moj Volan i autor ne snose nikakvu odgovornost za eventualne probleme koji mogu nastati.

Da se vratimo na našu temu.

Za dijagnostiku nam je potreban konektor na OBD2 priključak, koji se sa sa telefonom spaja putem Bluetooth ili Wi-Fi veze i aplikacija koja očitava kodove.

Ove aplikacije ne zauzimaju više od 50 MB prostora, te vam nije potreban neki posebno jak telefon – testiranje je vršeno na Samsungu J500.

Uređaj koji ima najbolju podršku aplikacija i sa kojim su generalno korisnici zadovoljni je ELM 327, u prepoznatljivoj plavoj boji, koji na Aliexpresu košta par dolara, a na domaćim oglasima se može naći za oko 20 KM.

Kod kupovine gledajte da ne uzimate verziju v2.1, jer je prijavljeno da dosta uređaja ne može da se poveže sa ovim tipom konektora.

Na Android uređajima može se koristiti bilo koji od dva načina spajanja (Bluetooth ili Wi-Fi), dok na iPhone-u radi samo onaj sa WiFi spajanjem.

Što se tiče aplikacija, postoje besplatne i one koje se plaćaju.

Kako je kod nas situacija uvijek takva da je sve nekako ljepše ako je besplatno, pozabavićemo se besplatnim aplikacijama, iako “džabne” verzije imaju znatno manji broj funkcija u odnosu na punu verziju ili imaju dosta funkcija, ali su pretjerano opterećene reklamama.

Za 4-5 dolara možete dobiti aplikaciju bez reklama i sa svim funkcijama, što je tek jedna trećina iznosa koji biste platili u nekom servisu za uslugu dijagnostike.

Spajanje ELM 327 i mobilnog telefona

Nakon što uključite konektor u OBD priključak automobila, potrebno je da okrenute ključ na srednji položaj (date „kontakt“) i na mobilnom uređaju uključite pretraživanje Bluetooth uređaja.

Nakon kratkog vremena, u listi bi trebalo da se pojavi OBD II uređaj, koji zatim izaberete iz te liste i unesete PIN kod za spajanje (ako se traži), koji je kod većine uređaja 1234 ili 0000.

Time je spajanje na telefon završeno i nakon toga uređaj biramo iz menija pojedine aplikacije, a treba naglasiti da uključivanje više aplikacija za OBD odjednom može zablokirati uređaj, pa je u tom slučaju potrebno OBD konektor izvaditi iz priključka automobila, te ga ponovo vratiti.

Kasnije možete startovati motor i pratiti parametre na ekranu telefona.

Testirane su 3 aplikacije koje imaju veliki broj skidanja na Play Store i koje su već poznate na tržištu: Torque Lite, InCarDoc i Car Scanner ELM.

1. Torque Lite

Iako postoji puna verzija sa više funkcija (Torque Pro košta 3,69 USD), Torque Lite ima sasvim dovoljno mogućnosti, kao što su očitavanje grešaka, isčitavanje parametara pritiska goriva, protoka vazduha, temperature rashladne tečnosti itd., a može se podesiti tako da prikazuje vrijednosti u realnom vremenu, kao što je brzina, broj obrtaja, te čak i vrijeme kruga, ako se nalazite na trkačkoj stazi.

Druge opcije:

-Praćenje snage i obrtnog momenta

-Slanje podataka o kvaru na e-mail

-Pritisak turbine, podaci o protoku MAF i MAP senzora

-Mjerenje stvarne brzine uz pomoć GPS-a

Izgled aplikacije je malo zastario i podsjeća na prve verzije Androida, ali prednost je što se lako povezuje na OBD i ima brz odziv.

Postoji mogućnost brisanja kodova greške i time gašenja „Check engine“ lampice, kao i mogućnost pregleda ranijih zabilježenih problema.

Možete dodijeliti određene parametre ekranu, koji se mogu prikazivati u obliku grafikona ili liste, a zatim ih listate.

Zanimljiva opcija je HUD, odnosno prikaz na vjetrobranskom staklu, gdje telefon postavite ispod šajbe, a Torque projektuje podatke na staklo, što je plus za bezbjednost u vožnji.

Ova aplikacija dosta opterećuje bateriju telefona, te ima probleme u povezivanju sa nekim uređajima.

Ocjena 6/10

2. InCarDoc

Uz Torque, ovo je jedna od najpopularnijih aplikacija, pa se često mogu naći u uporednim testovima.

Na gotovo svim ekranima se prikazuju reklame, pa ako ih se želite riješiti, morate platiti 3 dolara za punu verziju.

Ovdje možete pogledati prikaz u realnom vremenu broja obrtaja motora, temperature rashladne tečnosti, očitavanja sa lambda sonde itd.

Što se tiče podataka o greškama, InCarDoc prikazuje sve trenutne greške uz mogućnost brisanja, kao i ranije memorisane, a interesantan podatak je pređena kilometraža od zadnjeg brisanja kodova greške.

Kod mene je aplikacija za taj podatak prikazala 36.164 km, a kako sam sa autom otprilike toliko prešao od kako sam ga kupio, to znači da je prodavac na placu poništio sve greške prije nego što mi je auto prodao.

Na sreću, tokom vlasništva mi se nije palila nikakva lampica, ali ovo može poslužiti kao preventiva kod kupovine polovnog vozila.

Evo kako izgleda prikaz greške kod vozila na plin, kod kojih se često pali lampica “Check engine”:

Postoji još brdo podataka koji se mogu dobiti, a ja bih izdvojio broj šasije, pa je zgodno očitati ga uz pomoć aplikacije i uporediti sa onim u dokumentima i na vozilu.

Ocjena 7/10

3. Car Scanner ELM OBD2

Ova aplikacija ima moderan i pregledan interfejs, pa je lagana za upotrebu, a ima veliki broj funkcija.

Što se tiče praćenja vrijednosti u stvarnom vremenu, moguće je sastaviti vlastitu „instrument tablu“, koja prikazuje vrijednosti koje vas zanimaju.

Takođe, ima opciju da prikaže na jednom ekranu podatke sa svih senzora koji su dostupni na automobilu, pa je lakše praćenje pojedinih parametara.

Tu su uključene i opcije pregleda kodova greške, istorija upisanih greški, kao i mogućnost brisanja.

U opcijama možete da unesete zapreminu motora i cijenu goriva, pa će vam Car Scanner prikazati statistiku potrošnje goriva, iskoristivost itd.

Postoji detaljan pregled mjerenja performansi, 0-60, 0-100 km/h kao i mjerenja temperature vazduha na usisu, vremena od kako je motor startovan, položaj pedale gasa, pritisak u sistemu ubrizgavanja itd.

Prikazan je i stepen otvorenosti EGR ventila, koji se kreće od 0 do 100%, a na testu u praznom hodu je prikazano 70%.

Zanimljiv podatak je i koliko puta je motor dostigao radnu temperaturu od zadnjeg brisanja kodova greške, a radna temperatura koja se mjeri je najmanje 60 stepeni za dizel motore, a 70 stepeni za benzince.

Ova aplikacija je minimalno limitirana u odnosnu na plaćenu verziju, ali je potrebno platiti za punu verziju da bi se riješili reklama.

Ocjena 8/10

Zaključak

Postoje još mnoge aplikacije koje imaju slične funkcionalnosti kao i testirane, ali kod nekih nije bilo moguće spajanje na ELM 327, neke su tražile više memorije, pa možete probati i OBD Doctor, OBD Facile, DashCommand itd.

Upotrebom ovih aplikacija možete provjeriti problem prije nego što krenete u servis, a kod kupovine polovnog automobila vam mogu pomoći u smislu identifikacije auta i njegovih ranijih problema sa motorom itd.

Više o „Check engine“ lampici i kodovima greške možete pročitati ovdje.

Vladimir Grujić