Potrebno je voditi računa da posjedujete svu obaveznu opremu u automobilu, a budući da obavezna oprema nije prečesto u upotrebi, poželjno je s vremena na vrijeme provjeriti u kakvom je stanju.

Pod obaveznom opremom motornog vozila u Bosni i Hercegovini, čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3500 kg i koja nemaju više od osam sjedišta, ne računajući sjedište za vozača (V kategorija), podrazumijeva se:

 1. Rezervni točak sa pripadajućom opremom koji se po potrebi može upotrijebiti. Rezervni točak ne mora imati motorno vozilo ako su točkovi opremljeni nekim bezbjednosnim sistemom za bezbjednu vožnju s izduvanom gumom. Rezervni točak ne mora imati motorno vozilo ako vozilo ima odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje izduvane gume (npr. sprej ili pjena u flaši pod pritiskom, itd.).
 2. Aparat za gašenje požara koji mora biti postavljen na vidljivo mjesto, tako da se u slučaju opasnosti može upotrijebiti; Moraju ga imati motorna vozila opremljena za korišćenje alternativnih goriva (LPG, CNG, …) i vozila za javni prevoz.
 3. Znak za obilježavanje vozila zaustavljenog na kolovozu puta (sigurnosni trougao); Dva sigurnosna trougla mora imati motorno vozilo koje se nalazi na kraju kolone ako se motorna vozila kreću u organizovanoj koloni.
 4. Važeća oprema za pružanje prve pomoći (kutija prve pomoći)
 5. Rezervne sijalice i osigurači; Vozila koja su opremljena svjetlosnim tijelima bez žarne niti (ksenon, neon, LED i sl.), ne moraju imati rezervne sijalice za ta rasvjetna tijela.
 6. Prsluk za vozača sa svjetlosno reflektujućim osobinama (fluorescentni prsluk)
 7. Sigurnosni pojasevi
 8. Uže, sajla ili teleskopska kruta veza za vuču
 9. Zimska oprema (od 15. novembra do 15. aprila) – pod zimskom opremom motornog vozila, podrazumijevaju se:
  a) lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske točkove;
  b) gume minimalne dubine kanala na gaznoj površini 4 mm, s tim da gume na pogonskim točkovima moraju biti zimske ili gume sa oznakama MS, M+S ili M&S

Sve kazne u saobraćaju možete pogledati ovdje

Srećko Kremenović