VIN (Vehicle Identification Number) ili kako se kod nas često zove „broj šasije“ je jedinstveni niz od 17 brojeva i slova koji je utisnut na svaki automobil, pa se može posmatrati kao „automobilski otisak prsta“.

Ova oznaka se ne odnosi samo na šasiju, već sadrži kompletnu identifikaciju automobila, koja uključuje motor, tip karoserije, opremu itd.

Nalazi se na najmanje 3 mjesta na automobilu (što će vam reći u ovlaštenom servisu), a najčešće na sljedećim lokacijama:

1. ispod prednjeg vjetrobranskog stakla na vozačevoj strani

2. ispod poklopca motora, kod kućišta prednjih amortizera

3. pločica na okviru prednjih vrata

4. ispod poklopca motora, na pregradnom profilu između motornog i putničkog prostora

5. na prednjem desnom blatobranu

6. utisnut na lim u podu ispred ili ispod suvozačkog sjedišta (obično ispod neke plastike)

7. u prostoru za rezervni točak

Na ukradenim vozilima se broj šasije prekucava na vidljivim mjestima, jer bi izmjena na svim mjestima bila preskupa zbog obimnih limarskih radova, pa je kod kupovine pametno provjeriti da li je broj na svim mjestima isti.

Od početka osamdesetih, američko ministarstvo za sigurnost saobraćaja je propisalo format ove oznake i od tada se koristi u čitavom svijetu, ne samo za automobile, već i za motocikle, kamione, autobuse itd.

Iako na prvi pogled izgleda kao nepovezan skup znakova, svaki znak ima svoje mjesto i posebno značenje.

Broj šasije ne sadrži slova Q (q), I (i) i O (o), kako se ne bi pogrešno tumačili kao brojevi 1 i 0.

Šta sve uključuje broj šasije?

Prva tri znaka obilježavaju WMI (World Manufacturer Identification), odnosno svjetsku oznaku proizvođača, koja uključuje lokaciju, odnosno region proizvođača.

U ovoj oznaci, prvo slovo ili broj označava region ili zemlju proizvođača: npr. automobili proizvedeni u Francuskoj počinju sa V, Japan je J, Južna Koreja K, Engleska S, Njemačka W (od Western Germany), a Švedska ili Finska Y.

U sljedećoj tabeli su navedene oznake popularnih marki automobila, za modele koji se proizvode ili prodaju u Evropi.

Ako proizvođač ima fabriku u nekoj drugoj zemlji, oznaka se mijenja, pa tako Audiji iz mađarske fabrike u Đeru, imaju oznaku TRU, umjesto WAU, koja se koristi za modele proizvedene u Njemačkoj.

AudiWAU
Alfa RomeoZAR
BMWWBA, WBS
CitroenVF7
FiatZFA
FordWF0
HyundaiTMA
MazdaJMZ
Mercedes BenzWDB
OpelW0L
PeugeotVF3
RenaultVF1, VF2
SeatVSS
ŠkodaTMB
ToyotaJT, VNK, SB1
VolkswagenWVW, WVG
VolvoYV1

Sljedećih šest brojeva u broju šasije (pozicije od 4. do 9.) označavaju generalne karakteristike vozila.

Oznake od 4. do 8. mjesta se odnose na podatke kao što su model, oblik karoserije, vrsta pogona i tip motora.

Tako se u ovom dijelu VIN broja upisuje npr. oznaka W211 za Mercedes E klasu koja se proizvodila od 2003. do 2009., ili 8K za Audi A4 koji se proizvodio od 2008. do 2015. itd.


Broj ili slovo na poziciji 9. je sigurnosni kod, preko kojeg se uz pomoć dekodera kontroliše da li je broj šasije ispravan.

Zadnja grupa od osam elemenata (pozicije od 10. do 17.) se naziva identifikator vozila i jedinstvena je za svako vozilo.

Na 10. mjestu nalazi se slovo ili broj koji označava godinu modela.

Ovdje treba obratiti pažnju da se ne radi o godini proizvodnje nekog automobila, nego samo o godini modela (obično auta proizvedena od 9. do 12. mjeseca tekuće godine, imaju oznaku sljedeće modelske godine).

Nova abeceda je započela sa slovom A 2010. godine i nastaviće se do 2030. godine.

OznakaGodinaOznakaGodina
Y2000A2010
12001B2011
22002C2012
32003D2013
42004E2014
52005F2015
62006G2016
72007H2017
82008J2018
92009K2019

Slovo ili broj na mjestu 11. označava fabriku za proizvodnju u kojem je automobil proizveden.

Svaki proizvođač automobila ima vlastitu grupu kodova za svoje proizvodne pogone, pa tako npr. imamo:

Audi

A = Ingolstadt

N = Neckarsulm

1 = Đer (Mađarska)

Volkswagen

W = Wolfsburg

E = Emden (Passat)

G = Kaluga (Rusija)

Opel

1 = Rüsselsheim

2 = Bochum itd.

Kako proizvođači imaju puno fabrika, bilo bi nepraktično navoditi ih sve ovdje, ali imate te informacije na internetu, pa guglajte npr. “List of vw group factories”.

Posljednjih šest cifri u broju šasije (pozicije 12. do 17.) su serijski broj određenog automobila, koji svaki primjerak dobija na proizvodnoj liniji (uvijek moraju biti isključivo brojevi, nema slova).

Škoda Karoq

Zašto je broj šasije važan?

Kod kupovine automobila, pomoću ovog broja je moguća provjera registracije ili da li se automobil vodi kao ukraden, a pojedine osiguravajuće kuće čuvaju podatke o isplaćenoj šteti za određeni automobil, pa tako možete saznati da li je auto bio učesnik nezgode.

Većina servisera sada koriste elektronske kataloge rezervnih dijelova, koji traže da se unese VIN, kako bi pronašli odgovarajući dio za neki automobil.

Ovlašteni servisi mogu izvršiti provjeru servisa nekog modela, ako su rađeni u mreži ovlaštenih servisa, ali obično ove podatke daju samo vlasniku vozila, zbog čega neke automobile nije lako provjeriti.

Da li je moguća online provjera istorije automobila i opreme preko broja šasije?

Iako je ranije bilo pokušaja da se podaci o istoriji automobila, saobraćajnim nesrećama, ukradenim vozilima i fabrički ugrađenoj opremi centralizuju, često su bili nekompletni, jer svaka zemlja i svaki proizvođač automobila ima drugačiji sistem u kojem čuva ove podatke.

Zadnje 2 godine zaživio je sistem CarVertical koji prikuplja podatke iz cijelog svijeta, što uključuje baze osiguranja, ovlaštenih servisa, auto-otpada itd.

Proglašen je od strane Evropske komisije u top 5 najboljih novih projekata, a angažovani su bivši radnici velikih proizvođača, kao što su BMW, Volkswagen itd.

Uz pomoć ovog sistema, pored generalnih podatka o vrsti vozila i opremi, moguće je i provjeriti da li je auto bio razbijen, da li se vodi kao ukraden itd., a kod pojedinih primjeraka može se saznati i pređena kilometraža.

U bazi imaju podatke za preko 70 miliona automobila, koji su učestvovali u saobraćajnim nezgodama u Evropi.

Nedavno sam za prijatelja provjeravao Golfa koji je u oglasima izgledao perfektno, ali nakon provjere preko ovog sistema smo saznali da je imao saobraćajku u Njemačkoj, a tu su bile i slike:


Na ovaj način su se izbjegli skupi troškovi, za sitan iznos koliko košta ovaj izvještaj, pa se i vi čuvajte ovog Golfa karavana, broj šasije je WVWZZZAUZKP567830.

Iako nije savršen, ovo je za sada jedini pouzdan servis koji može poslužiti kod kupovine polovnog automobila, a treba imati u vidu da podaci o automobilima variraju od države do države, jer neke pokrajine imaju stroge zakone i tretiraju broj šasije kao privatni podatak.

Ukoliko ste našli zanimljiv primjerak koji planirate kupiti, njegovu istoriju možete provjeriti preko sistema CarVertical klikom ovdje.

Vladimir Grujić