VIN (Vehicle Identification Number) ili kako se kod nas često zove „broj šasije“ je jedinstveni niz od 17 brojeva i slova koji je utisnut na svaki automobil, pa se može posmatrati kao „automobilski otisak prsta“.

Ova oznaka se ne odnosi samo na šasiju, već sadrži kompletnu identifikaciju automobila, koja uključuje motor, tip karoserije, opremu itd.

Sada ćemo pojasniti šta svaka oznaka u broju šasije znači, gdje se on nalazi, kako online provjeriti stvarnu kilometražu, spisak opreme, kao i da li je auto učestvovao u saobraćajnoj nezgodi preko ovog broja.

Gdje se nalazi broj šasije?

Nalazi se na najmanje 3 mjesta na automobilu (ako ne možete da ga nađete, mogu vam pomoći u servisu ili u stanici za tehnički pregled), a najčešće na sljedećim lokacijama:

1. ispod prednjeg vjetrobranskog stakla na vozačevoj strani

2. ispod poklopca motora, kod kućišta prednjih amortizera

3. pločica na okviru prednjih vrata

4. ispod poklopca motora, na pregradnom profilu između motornog i putničkog prostora

5. na prednjem desnom blatobranu

6. utisnut na lim u podu ispred ili ispod suvozačkog sjedišta (obično ispod neke plastike, tepiha)

7. u prostoru za rezervni točak

Na ukradenim vozilima se broj šasije prekucava na vidljivim mjestima, jer bi izmjena na svim mjestima bila preskupa zbog obimnih limarskih radova, pa je kod kupovine pametno provjeriti da li je broj na svim mjestima isti.

Od početka osamdesetih, američko ministarstvo za sigurnost saobraćaja je propisalo format ove oznake i od tada se koristi u čitavom svijetu, ne samo za automobile, već i za motocikle, kamione, autobuse itd., a američki i evropski standard za ovu oznaku se razlikuju u nijansama.

Iako na prvi pogled izgleda kao nepovezan skup znakova, svaki znak ima svoje mjesto i posebno značenje.

Šta sve uključuje broj šasije?

Broj šasije ne sadrži slova Q (q), I (i) i O (o), kako se ne bi pogrešno tumačili kao brojevi 1 i 0, u slučaju da je broj na karoseriji korodirao, oštećen itd.

Prva tri znaka obilježavaju WMI (World Manufacturer Identification), odnosno svjetsku oznaku proizvođača.

U ovoj oznaci, prvo slovo ili broj označava region ili zemlju proizvođača: npr. automobili proizvedeni u Francuskoj počinju sa V, Japan je J, Južna Koreja K, Engleska S, Njemačka W (od Western Germany), a Švedska ili Finska Y.

U sljedećoj tabeli su navedene oznake popularnih marki automobila, za modele koji se proizvode ili prodaju u Evropi.

Ako proizvođač ima fabriku u nekoj drugoj zemlji, oznaka nije ista kao za matičnu fabriku, pa tako Audiji iz mađarske fabrike u Đeru, imaju oznaku TRU, umjesto WAU, koja se koristi za modele proizvedene u Njemačkoj.

AudiWAU
Alfa RomeoZAR
BMWWBA, WBS
CitroenVF7
FiatZFA
FordWF0
HyundaiTMA
MazdaJMZ
Mercedes BenzWDB
OpelW0L
PeugeotVF3
RenaultVF1, VF2
SeatVSS
ŠkodaTMB
ToyotaJT, VNK, SB1
VolkswagenWVW, WVG
VolvoYV1

Sljedećih pet mjesta u broju šasije (pozicije od 4. do 8.) označavaju generalne karakteristike vozila i odnose se na podatke kao što su model, oblik karoserije, vrsta pogona i tip motora.

Tako se u ovom dijelu VIN broja upisuje npr. oznaka W211 za Mercedes E klasu koja se proizvodila od 2003. do 2009., ili 8K za Audi A4 koji se proizvodio od 2008. do 2015. itd.


Broj ili slovo na poziciji 9. je po američkom standardu sigurnosni kod, preko kojeg se uz pomoć dekodera kontroliše da li je broj šasije ispravan, dok je kod evropskih vozila ova pozicija slobodna za unos od strane proizvođača.

Zadnja grupa od osam elemenata (pozicije od 10. do 17.) se naziva identifikator vozila i jedinstvena je za svako vozilo.

Na 10. mjestu nalazi se slovo ili broj koji označava godinu modela.

Ovdje treba obratiti pažnju da se ne radi o godini proizvodnje nekog automobila, nego samo o godini modela (obično auta proizvedena od 9. do 12. mjeseca tekuće godine, imaju oznaku sljedeće modelske godine), pa je moguće da je auto proizveden u 10. mjesecu 2012. godine, a da je modelska godina 2013.

Kako ova oznaka po EU standardu nije obavezna, neki proizvođači na 10. mjesto unose proizvoljnu oznaku, umjesto modelske godine.

Nova abeceda je započela sa slovom A 2010. godine i nastaviće se do 2030. godine.

OznakaGodinaOznakaGodina
Y2000A2010
12001B2011
22002C2012
32003D2013
42004E2014
52005F2015
62006G2016
72007H2017
82008J2018
92009K2019

Slovo ili broj na mjestu 11. označava fabriku u kojoj je automobil proizveden.

Treba napomenuti da po direktivi EU unos oznake fabrike nije obavezan, ali ga većina proizvođača unosi.

Svaki proizvođač automobila ima vlastitu grupu kodova za svoje proizvodne pogone, pa tako npr. imamo:

Audi

A = Ingolstadt

N = Neckarsulm

1 = Đer (Mađarska)

Volkswagen

W = Wolfsburg

E = Emden (Passat)

G = Kaluga (Rusija)

Opel

1 = Rüsselsheim

2 = Bochum itd.

Kako proizvođači imaju puno fabrika, bilo bi nepraktično navoditi ih sve ovdje, ali imate te informacije na internetu, pa guglajte npr. “List of vw group factories”.

Posljednjih šest cifri u broju šasije (pozicije 12. do 17.) su serijski broj određenog automobila, koji svaki primjerak dobija na proizvodnoj liniji (uvijek moraju biti isključivo brojevi, nema slova).

Škoda Karoq

Primjer broja šasije

Uzmimo za primjer jedan VW broj šasije:

WVWZZZ1JZ3W386752

WVW – oznaka za njemački Volkswagen

ZZZ – mjesta koja se ne koriste, slobodan unos

1J – oznaka za Golf 4 ili Boru

Z – pozicija se ne koristi, slobodan unos

3 – modelska godina 2003.

W – fabrika Wolfsburg

386752 serijski broj vozila

Zašto je broj šasije važan?

Kod kupovine automobila, pomoću ovog broja je moguća provjera registracije ili da li se automobil vodi kao ukraden, a pojedine osiguravajuće kuće čuvaju podatke o isplaćenoj šteti za određeni automobil, pa tako možete saznati da li je auto bio učesnik nezgode.

Moderni automobili imaju mnogo verzija pogona, opreme itd, pa je potraga za rezervnim dijelom često otežana, a najsigurniji način da se nađe odgovarajući dio, je da se u elektronski katalog rezervnih dijelova unese VIN, kako bi pronašli odgovarajući dio za tačno taj automobil.

Ovlašteni servisi mogu izvršiti provjeru servisa nekog modela, ako su rađeni u mreži ovlaštenih servisa, ali obično ove podatke daju samo vlasniku vozila, zbog čega neke automobile nije lako provjeriti.

Da li je moguća online provjera istorije automobila i opreme preko broja šasije?

Iako je ranije bilo pokušaja da se podaci o istoriji automobila, saobraćajnim nesrećama, ukradenim vozilima i fabrički ugrađenoj opremi centralizuju, često su bili nekompletni, jer svaka zemlja i svaki proizvođač automobila ima drugačiji sistem u kojem čuva ove podatke.

Zadnje 2 godine zaživio je sistem CarVertical koji prikuplja podatke iz cijelog svijeta, što uključuje baze osiguranja, ovlaštenih servisa, auto-otpada itd.

Proglašen je od strane Evropske komisije u top 5 najboljih novih projekata, a angažovani su bivši radnici velikih proizvođača, kao što su BMW, Volkswagen itd.

Uz pomoć ovog sistema, pored generalnih podatka o vrsti vozila i opremi, moguće je i provjeriti da li je auto bio razbijen, da li se vodi kao ukraden itd., i mnogo drugih detalja.

U bazi imaju podatke za preko 70 miliona automobila, koji su učestvovali u saobraćajnim nezgodama u Evropi.

Nedavno sam za prijatelja provjeravao Golfa koji je u na mobile.de oglasima izgledao perfektno, ali nakon provjere preko ovog sistema smo saznali da je imao saobraćajku u Njemačkoj, a tu su bile i slike:


Na ovaj način se izbjegla kupovina teško havarisanog auta i potencijalno visoki troškovi, a to sve za sitan iznos koliko košta ovaj izvještaj, pa se i vi čuvajte ovog plavog Golfa karavana, broj šasije je WVWZZZAUZKP567830.

Može li ovaj servis da utvrdi stvarnu kilometražu?

Evo jedan primjer iz 8. mjeseca 2020. godine: tražio sam manji gradski automobil iz usluge, a nakon mnogo pregleda, na domaćim oglasima sam našao jedan bijeli Renault Clio iz 2011. godine sa pređenih 180.000 km.

Kako je cijena bila zanimljiva, a auto je izgledao pristojno, ukucao sam broj šasije u Car Vertical i iz izvještaja saznao da je isti auto prije pola godine prodavan na aukciji u Francuskoj (Arval Trading, velika firma koja prodaje auta skinuta sa leasinga), sa znatno većom kilometražom, odnosno sa tačno 221.355 km, što znači da je kilometar sat definitivno vraćen.

Na slikama iz oglasa enterijer je izgledao perfektno, a na slikama iz Car Vertical sistema se vidjelo da je bio prilično pohaban.

Dodatni problem koji sam uočio je, da je na specifikaciji opreme, koja se dobije u okviru Car Vertical izvještaja, navedeno da je auto “Commercial version”, odnosno teretna verzija, a i na slikama se vidjelo da nema zadnja sjedišta.

Isti taj auto je na slikama iz domaćeg oglasa imao zadnja sjedišta, što znači da su naknadno ugrađena i to je bio još jedan od razloga zašto sam ovaj primjerak zaobišao u kupovini.

provjera broja šasije

Zaključak

Iako nije savršen, ovo je za sada jedini pouzdan servis koji može poslužiti kod kupovine polovnog automobila, a treba imati u vidu da podaci o automobilima variraju od države do države, jer neke pokrajine imaju stroge zakone i tretiraju broj šasije kao privatni podatak.

Moje iskustvo je pozitivno i toplo preporučujem provjeru automobila preko ove stranice,  a ako niste zadovoljni podacima koje ste dobili, možete od CarVerticala tražiti i povrat novca.

Ukoliko ste našli zanimljiv auto koji planirate kupiti, njegovu istoriju možete provjeriti preko sistema CarVertical klikom ovdje.

Vladimir Grujić