Pranje vozila je aktivnost koja prati svakog vlasnika automobila, bez obzira da li ga perete zato što možete platiti kaznu zbog prljave tablice ili vodite računa o laku i opštem izgledu automobila.

Kod nas sada masovno niču samouslužne auto-praonice, na kojima možete samostalno i povoljno oprati automobil, ali klasične praonice gdje vam radnici operu auto još uvijek imaju svoje klijente.

Pored navedenih, vremenom su se počele pojavljivati praonice koje nude „detailing“ usluge, za koje mnogi misle da se tu radi o običnom pranju vozila, koje više košta zbog „fensi“ naziva.

bmw 8 cabrioŠta je to detailing?

Kao što se iz imena može zaključiti, „detailing“ je termin koji se pojavio u Americi početkom 90-ih godina i označava čišćenje, pranje, poliranje i vraćanje u fabričko stanje enterijera i eksterijera automobila, a koliko je postao popularan govori i činjenica da ova industrija u Americi godišnje obrne 9 milijardi dolara.

Ono što odvaja ovu uslugu od klasičnog pranja automobila je to što detailing ide dalje od onoga što je na površini materijala, a rade ga obučena lica koja koriste sredstva za profesionalnu upotrebu.

Detailing uključuje mnogo aktivnosti, koje se mogu grubo razvrstati kao inspekcija, priprema i korekcija, gdje se klijentu prvo predoči stanje vozila, zatim se na osnovu njegove odluke vrši priprema vozila u smislu temeljnog pranja i čišćenja, a nakon toga se vrši korekcija laka, u smislu uklanjanja sitnih ogrebotina, zamućenja itd.

Što se tiče vanjskog dijela automobila, detailing uključuje detaljno pranje, odmašćivanje, otklanjanje nečistoća iz laka, poliranje i zaštitu, u unutrašnjosti se rade usisavanje, dubinsko pranje, otklanjanje fleka i dezinfekcija elemenata enterijera, a posebno se radi i uređivanje motornog prostora i podvozja.

09 1 Bmw 8 CabrioKoje su prednosti profesionalnog detailinga?

Većina vozača smatra da svako može dobro oprati auto, samo ako posveti dovoljno vremena.

Iako se sada često koriste samouslužne praonice, ipak su sredstva na ovim praonicama slabijeg kvaliteta od onih koje se koriste u profesionalnim radionicama.

Takođe, detailing praonice imaju svoju proceduru po kojoj rade i posvećuju maksimalnu pažnju svakom dijelu automobila, pa im se ne dešava da redovno zaborave oprati desni prag, kao autoru ovog teksta.

detailingKada se automobil detaljno opere i površinski zaštiti, prljavština se teže zadržava, pa je svako kasnije pranje jednostavnije, a brisači takođe imaju lakši posao, jer voda sklizne sa obrađenih staklenih površina.

Čist motorni prostor doprinosi boljem hlađenju motora, jer blok motora i hladnjak predaju toplotu direktno vazduhu, a ne preko sloja zamašćene prašine, dok crijeva namazana silikonskim premazom teže pucaju.

Na čistom motoru je lakše primjetiti eventualno curenje ulja, antifriza i sl., pa pranje motora možete smatrati kao pomoć u otkrivanju kvarova.

detailingČak i ako vas spoljašnji izgled automobila ne zanima, unutrašnji detailing je nešto od čega svako ima koristi, prvenstveno zdravstvene.

Zamislite tu smjesu prašine, ostataka hrane i pića, prljavštine sa obuće, polena itd. koju udišemo svaki dan na sat-dva koje provedemo u automobilu.

Pod automobila je često vlažan, a u autu je toplo, što je idealna sredina za razvoj raznih patogenih mikroorganizama, bakterija, spora i gljivica, koje vremenom mogu dovesti do mnogih plućnih i kožnih bolesti, kako kod odraslih, tako i kod djece.

Kada ste zadnji put dezinfikovali volan svog automobila ili oprali pod ispod sjedišta?

bmw x7 2Postupak detailinga

Što se tiče vanjskog dijela automobila, prvo se uradi detaljno pranje uz pomoć specijalnih deterdženata, zatim odmašćivanje sredstvima bez sadržaja kiseline, u vidu pjene ili tečnosti.

Sljedeći korak je sušenje laka krpama od mikrofibera, nakon čega slijedi dekontaminacija laka, odnosno uklanjanje tvrdokornih čestica prljavštine koje se nalaze u laku (npr. kočiona prašina, katran, smola ili kamenac), upotrebom specijalne gline.

detailingU zavisnosti od stanja laka i izabrane usluge, pristupa se višeslojnom poliranju, koje dovodi lak u fabrički izgled, a završni korak je zaštita laka u vidu voska ili keramičkog premaza.

Pored laka, obrađuju se sve vanjske staklene površine – plastični dijelovi, kao što su lajsne itd, se tretiraju posebnim sredstvima protiv UV zračenja, tako da ne blijede, hromirane površine se poliraju do izgleda ogledala, a takođe se skidaju točkovi i uređuju sa svih strana, uključujući unutrašnju.

Što se tiče unutrašnjosti, sjedišta se demontiraju i vade iz vozila, nakon čega slijedi usisavanje i dubinsko pranje, uklanjanje fleka i zamašćenja, a bolje opremljeni detailing servisi imaju i aparat za parno čišćenje unutrašnjosti.

detailingNakon čišćenja i pranja, plastične površine se zaštićuju, a u slučaju kožnih sjedišta, na njih se nanosi posebna krema koja omekšava kožu i štiti od njenog pucanja.

Detailing motornog prostora

Pranje motora je jedan od postupaka kojeg se ustručavaju i najhrabriji, jer postoji mogućnost da vlaga uđe u elektroniku ili usis vazduha, što može napraviti ozbiljne kvarove.

Ipak, noviji automobili imaju prilično dobru zaštitu elektronskih komponenti, tako da se uz malo opreza i zaštite osjetljivih dijelova, pranje motora može bezbrižno odraditi.

Na sve površine se nanosi odmašćivač, koji se utrlja pomoću četke ili spužve, a zatim se ispira mlazom vode, nakon čega se nanosi zaštita na metalne i plastične dijelove, dok se crijeva i kablovi premazuju sredstvom na bazi silikona.

Navedeni postupak je veoma pojednostavljeno predstavljen u ovom tekstu, jer bi detaljan opis postupka zahtijevao puno prostora, budući da detaileri koriste veliki broj sredstava i alata koji omogućavaju da automobil zablista.

Auto detailing je dugoročno isplativa investicija, budući da omogućava da putnici u vozilu ne udišu nečistoće, štiti lak i olakšava pranje automobila, a pored svega navedenog podiže vrijednost vozila kod prodaje i preporučljivo je raditi ga oko 2 puta godišnje.

Profesionalni detailer će potrošiti i do 8 sati rada na detailingu enterijera, 4 sata za motor i podvozje, dok se na jedan prolazak poliranja utroši 3 sata vremena.

Cijena zavisi od izabranog paketa usluge, veličine automobila i njegovog stepena zaprljanja, a osnovna usluga za auto “Golf” klase počinje od oko 150 eura.

Više o keramičkoj zaštiti laka, možete pročitati ovdje.

Vladimir Grujić