Kupovina polovnog automobila kod nas predstavlja pravu avanturu, jer se kupci sa pravom brinu šta će za svoj teško stečeni novac dobiti, imajući u vidu česte glasine o havarisanim automobilima, vraćenoj kilometraži ili o teškim kvarovima motora u prvim mjesecima poslije kupovine.

Ako ste se već odlučili koji model i marku ćete kupiti, auto oglasi su puni zanimljivih ponuda.

Prvo i osnovno pravilo kod kupovine je da ne žurite.

Automobila uvijek ima više nego kupaca, pa ne dozvolite da vam trgovci prodaju priču da će upravo taj auto biti prodan sutra, ako ga vi danas ne kupite.

Bolje je izgubiti više vremena pa kupiti solidan automobil, nego požuriti i kasnije skupo platiti razne kvarove i probleme.

Uopšte ne osjećajte obavezu da kupite automobil nakon probne vožnje, već uzmite vrijeme za dodatne provjere, a pogledajte i druge automobile.

mercedesObavezno potražite stručnu pomoć kada napravite konačnu selekciju, ali da ne bi mehaničara zvali za svaki automobil, sami možete uraditi eliminaciju tako što ćete obratiti pažnju na pojedine detalje.

Iako će mnogima ovi savjeti biti odavno poznati, nije loše imati ih sve na jednom mjestu.

Vanjski izgled

Automobil bi trebalo da je potpuno čist – prljav auto znači da se tu mogu sakriti manjkavosti u vidu hrđe ili ogrebotina na laku, tako da bi uvijek trebalo da gledate svježe opran automobil.

Pogledajte gume na vratima (kedere), prozorima i blatobrane – ako negdje primjetite tragove laka to znači da je nešto popravljano, a nikad ne znate šta se ispod zamaskirane površine može kriti.

Iako noviji automobili imaju solidnu zaštitu od korozije, pregledajte pragove na tragove korozije, donji dio vrata i rubove blatobrana jer je moguće da je lak na ovim mjestima oštećen od kamenčića, kao i da li su se pojavili mjehurići ispod površine laka.

Pogledajte zazore na spojevima karoserije, npr. između poklopca motora i prednjih blatobrana – trebali bi da budu jednake širine čitavom dužinom spoja i identični sa obe strane automobila.

Normalno je da automobil star par godina doživi manja oštećenja u vidu udubljenja na laku, sitnih ogrebotina od vrata na parkingu i sl., pa besprekoran lak na automobilu starijem od 5 godina može značiti da je naknadno lakiran.

Pri jačoj svjetlosti uporedite nijanse laka na panelima, npr. blatobranima i poklopcu motora, koje bi trebalo da su jednake, u suprotnom to je znak da su rađeni veći lakirerski radovi.

Zbog ovoga, obavezno gledajte automobil u toku sunčanog dana.

Naravno, nije isto ako je dio karoserije prelakiran zbog ogrebotina i sitnih oštećenja i kada su urađeni obimni limarski radovi zbog teške saobraćajke. Preko interneta se za 20 USD mogu naručiti uređaji koji mjere debljinu laka – prvo se izabere referentna tačka, npr. na krovu, a zatim se mjeri debljina na drugim dijelovima karoserije.

Ukoliko postoji značajna razlika u debljini sloja, to znači da se ispod laka krije dodatni sloj špric-kita.

Napuklo staklo fara ili maglenki može da napravi problem, jer tako postoji mogućnost da u unutrašnjost uđe voda, što neminovno znači zamjenu koja je prilično skupa, posebno kod ksenonskih farova.

Ako automobil ima naknadno ugrađene spojlere, sportske amortizere ili izduv, to je dovoljan znak da dodatno obratite pažnju na njegovu tehničku ispravnost.

Vrlo je moguće da je prethodni vlasnik tog primjerka volio “sportsku” vožnju, a ako su ove prerade urađene nestručno, nakon nekog vremena  dolazi do oštećenja elemenata podvozja i povećane potrošnje goriva.

Na vozilu bi trebalo da su montirane originalne felge, a njihovo stanje takođe dosta govori o upotrebi vozila – ukoliko na njima ima oštećenja od rupa i ivičnjaka, to govori i da je čitav ovjes bio na udaru.

Pogledajte amortizere iznad točkova (ovdje će vam dobro doći ručna baterija) – ukoliko je primjetno curenje ulja, uskoro će trebati i njih zamijeniti.

Poželjno je da su pneumatici jednakih dimenzija i istog proizvođača, a njihova gazna površina jednako potrošena – nejednako istrošene gume ukazuju na poremećenu geometriju ovjesa, što može značiti da je auto nekad imao veću nezgodu ili je trap oštećen od brze vožnje po lošem putu (mada često na placevima gume zamijene pa se ovo ne može uočiti).

bmw 8 cabrioProvjerite kočione diskove – većina novijih automobila ima aluminijumske točkove kroz koje je moguće provući prst, pa pređite prstom preko površine (obavezno hladnog!) diska. Površina bi trebala da bude glatka i bez izraženih neravnina – ako su neravni, uskoro će biti potrebno ravnanje ili zamjena, što najčešće u paketu sa pločicama može koštati par stotina KM.

Oznake na gumamaObično stakla iz prve ugradnje imaju na sebi logo proizvođača automobila, a u dnu oznake stakla je cifra okružena tačkicama koja označava zadnju cifru godine proizvodnje stakla (….6 za 2006. godinu).

Ukrasne lajsne oko stakala bi trebalo da su pravilne i bez deformacija, jer se u slučaju havarije jako teško vraćaju u originalno stanje.

Ispod haube

Izvucite mjerač ulja – nivo bi trebao da bude blizu maksimuma, a ulje od svijetlo braon do crne boje, zavisno da li se radi u benzinskom ili dizel motoru. Svaki svijetli trag na ulju u vidu emulzije znači prisustvo vode/antifriza, što je znak da dihtung glave motora propušta antifriz – skupa popravka.

Čak i ako je ulje zamijenjeno nedavno, ovaj defekt se može otkriti ako odvrnete čep za ulje na motoru, a na njemu ne bi smjelo da bude ikakvih svijetlih naslaga, niti u unutrašnjosti motora.

Dok je auto hladan, odvrnite čep posude za rashladnu tečnost – antifriz bi trebao biti čist, jasne boje i bez ikakvih primjesa, a crijeva za razvod rashladne tečnosti mekana i fleksibilna. Tamna boja tečnosti može značiti da motor miješa ulje i vodu, a potražite i tragove curenja ulja ili antifriza u okolini motora i hladnjaka.

Akumulator bi trebao biti suv, kontakti bez tragova oksidacije, a često je tu i naljepnica sa rokom garancije, pa provjerite da li je vrijeme za njegovu zamjenu.

Ulje za kočnice bi trebalo da je na optimalnom nivou i čisto, a pogledajte i usisnu i izduvnu granu – ne bi trebalo da imaju ikakve pukotine, loše zaptivanje koje uzrokuje da izlaze izduvni gasovi i slično.

Kod paljenja i gašenja motora, ne smije da dolazi do prevelikog kretanja samog motora, par centimetara je u redu, a ako se motor mnogo trese kod paljenja, to znači da su nosači motora neispravni.

Probna vožnja

Čak i ako automobil nije registrovan, pa ne možete da ga testirate na putu, kratka probna vožnja na parkingu ili placu vam može puno toga reći.

Kod startovanja motora automobil ne bi smio da ispušta crni ili sivi dim, što može biti znak da sagorijeva motorno ulje ili da postoji problem sa diznama (kod dizel motora).

Motor bi trebalo da radi ravnomjerno od starta do gašenja, bez ikakakvih zvukova, oscilacija, promjena obrtaja na leru.

Isključite ventilaciju i klima-uređaj i utišajte radio, zatim u vožnji osluškujte ogibljenje – lupanje, kuckanje, škripa – sve osim apsolutne tišine nije dobro.

Pokušajte kratko oštro ubrzati – svako kašnjenje u ubrzavanju, buka, vibracije i sl. može značiti probleme sa motorom, turbinom i sl.

Ubrzajte na 50 km/h, pa zakočite bez držanja volana – automobil bi trebao da se brzo zaustavi u pravoj liniji. Svako skretanje sa pravca znači da će biti potrebno centriranje trapa, nove gume ili servis elemenata ogibljenja i kočnica.

Napravite pun krug sa maksimalno okrenutim volanom – auto ne bi trebao da pravi nikakav zvuk niti vibracije na volanu. Ukoliko su čuje zvuk iz prednjih točkova, to može značiti da su kinetički zglobovi ili ležajevi u lošem stanju, a trzanje ili vibriranje volana znače neispravnu servo pumpu.

Obavezno napravite pun krug na lijevo i na desno.

Mjenjač bi trebalo da bude lagan za upotrebu, a mijenjanje brzina glatko, bez zapinjanja i bešumno – svako struganje, „krčanje“ je znak neispravnog mjenjača. Ukoliko se radi o automatiku, isprobajte ga u svim modovima vožnje, i hladnog i zagrijanog, jer ponekad automatici rade ispravno kada su hladni, a sa porastom radne temperature počinju problemi, trzanje kod promjene brzine i sl.

Ukoliko se u toku vožnje, kod promjene pravca kretanja – prva brzina pa rikverc, čuje zvuk lupanja, moguće je da je potrebna zamjena nosača motora ili elemenata kardana kod vozila sa zadnjom vučom.

Nakon vožnje, sačekajte neko vrijeme da se izduv ohladi, pa prevucite prstom preko unutrašnjosti auspuha – ako je na izduvu masnoća, to znači da motor sagorijeva ulje.

Unutrašnjost

Iako se istrošenost pedala, volana i sjedišta često spominje kao pokazatelj pređene kilometraže, ovi dijelovi su u novijim automobilama kvalitetnije napravljeni, a prodavci takođe obraćaju pažnju na ove detalje pa ih mogu jednostavno i jeftino zamijeniti.

Nedavno je testirana Škoda Oktavija sa pređenih 300.000 kilometara, na kojoj se unutrašnjost uopšte nije potrošila, test možete pogledati ovdje.

Kompletan enterijer se lako može prebaciti iz drugog automobila, a ručica mjenjača i volan se jednostavno presvuku u novu kožu.

Automobili su u zadnje vrijeme sve bezbjedniji, a bezbijednost je održiva samo ako su svi elemeniti u lancu ispravni, pa tako provjerite stanje air-bagova, da slučajno nema signalne lampice da postoji neki problem, jer je zamjena skupa.

Provjerite funkciju sjedišta, pogotovo ako su u pitanju električna – podešavanje u svim pravcima mora biti ispravno i bez neželjenih zvukova, a pored toga isprobajte električne podizače stakala, električno preklapanje retrovizora, daljinsko zaključavanje i krovni otvor, ukoliko ih automobil ima.

Provjerite pod ispod patosnica i u blizini papučica, jer se curenje fluida ili kondenzata iz klima uređaja manifestuje vlagom u unutrašnjosti.

Sigurnosni pojas bi trebalo da je bez oštećenja i da se lako odmotava, a ukoliko ide teže, postoji mogućnost da je nekad aktiviran sistem za zatezanje pojaseva usljed nezgode.

Kada date kontakt, trebalo bi da se upale sve kontrolne lampice, a posebno obratite pažnju na žutu lampicu “Check engine”. Moguće je da auto ima neki kvar na motoru ili menjaču, a da vješti trgovci pokušaju da ga maskiraju tako što će skinuti tablu i fizički deaktivirati lampicu.

Bio sam svjedok konkretnog slučaja na automobilu uvezenom iz daleke Kanade – auto je trošio 19 litara goriva, a nijedna lampica nije odavala neki problem. Na kraju se ispostavilo da je zupčasti remen bio pogrešno postavljen, a kontakt signalne lampice presječen kako bi se problem sakrio.

Klima uređaj ćete provjeriti tako što ćete nakon 2 minuta rada motora, temperaturu postaviti na najnižu, a ventilator na najveću brzinu – iz ventilacionih otvora bi trebao da izlazi vazduh orijetnaciono upola hladniji od vanjskog i bez neprijatnih mirisa.

U slučaju da je vazduh slabo rashlađen ili da se osjeti smrad iz ventilacije, auto će trebati na servis klime ili dopunjavanje sistema gasom.

Obratite pažnju na prtljažnik – ako se havarija zadnjeg dijela automobila ne popravi profesionalno, postoji mogućnost da voda uđe u gepek, pa pogledajte detaljno pod i prostor ispod rezervnog točka – trebalo si da je apsolutno suv i bez tragova korozije.

Provjerite svu vanjsku signalizaciju, pozicije, duga i kratka svjetla, pokazivače pravca, rad brisača i sistema za pranje vjetrobrana i farova.

Kilometraža

Jako osjetljiva tema, jer moderni automobili imaju digitalne brojače kilometara kod kojih je manipulacija česta, a univerzalnog pristupa nema.

Uz saglasnost vlasnika, možete tražiti informacije o urađenim servisima od ovlaštenog servisera – uz svaki servis obavljen u mreži ovlaštenih servisera je upisana i kilometraža, pa ćete imati bar približnu informaciju o pređenim kilometrima u vremenu dok je automobil još bio pod garancijom.

Ako je u prve dvije godine prešao 100.000 km, a sada sa 5 godina starosti ima samo 120.000 km na satu, jasno da nešto ne odgovara u toj računici.

Ali i sa ovim podatkom se može manipulisati, jer vlasnik može da “skine” kilometražu prije svakog odlaska na servis, koji onda evidentira manji broj u svojoj evidenciji. Tako naizgled sve može da izgleda uredno, a ustvari je automobil prešao puno više.

Noviji automobili za svaku signaliziranu grešku upisuju kilometražu na kojoj se javila, a serviseri mogu da pročitaju ove podatke iz memorije automobila, zavisno od modela.

Najrealnije bi bilo reći da opšte stanje automobila treba biti u skladu sa iskazanom kilometražom. Ukoliko su neki elementi enterijera i karoserije značajno pohabaniji ili noviji od kilometraže, to može biti pokazatelj da nešto nije uredno sa pređenim kilometrima.

Zadnje 2 godine zaživio je sistem CarVertical koji prikuplja podatke iz osiguravajućih kuća, auto-otpada, servisa itd. Svi podaci se vežu za određeni broj šasije, pa ako ste našli primjerak koji vam uredno izgleda, možete ga provjeriti preko ovog sistema.

Dobićete izvještaj i da li je negdje prijavljena krađa auta sa tim brojem šasije, koja je fabrička oprema i još mnogo drugih informacija koje vam mogu pomoći u odluci, a možete mu pristupiti klikom ovdje.

Svaki polovan automobil ima svoje mane, a ukoliko neki dio na automobilu nije ispravan, to svakako ne znači da od njega trebate odustati, već da trebate pregovarati oko sniženja cijene ili planirati dodatna sredstva za ove popravke.

Kada nađete primjerak koji vam odgovara cijenom i tehničkim stanjem, konačnu odluku o kupovini donesite nakon što ga detaljno pregleda i dijagnostički ispita mehaničar u kojeg imate povjerenja i naravno nakon provjere legalnosti automobila.

Šta znače oznake na staklima možete pročitati ovdje.

Vladimir Grujić