Ljubitelji automobila na Balkanu nemaju veliki broj manifestacija na kojima mogu da pogledaju čak ni novije modele nižeg cjenovnog ranga, a pogotovo ne da vide supersportske mašine.

Ponuda na zagrebačkom ili beogradskom salonu automobila je dosta skromna, pa ako želite da pogledate vrhunske sportske marke, morate se uputiti u neki od evropskih salona, tipa Ženeva i sl.

Na Zapadu je već godinama popularan koncept Cars&Coffee događaja, na kojima se okupljaju ljubitelji i vlasnici egzotičnih automobila, a unazad tri godine, u Modriči (BiH) se održava event sličnog tipa, pod nazivom Modriča cars.

Ideja je nastala tokom jedne večeri, kada je osnivač Novica Cvijanović uz piće sa društvom predložio da organizuju skup na kojem bi se izložili sportski, luksuzni i generalno unikatni automobili.

Plan je bio da se vlasnicima i posjetiocima ponudi jednodnevni event, na kojem bi mogli da steknu nova poznanstva, razmjene ideje sa ljudima sličnih interesovanja, kao i da se uspostavi saradnja na raznim poljima.

Prvo okupljanje se odvijalo na parkingu benzinske stanice Rox, naredno na stadionu „Dr Milan Jelić“, dok je ove godine skup održan u krugu hotela i destilerije Monogram u selu Skugrić kod Modriče.

Zbog poznate situacije sa pandemijom virusa corona, ove godine je skup održan uz manji broj učesnika i posjetilaca, ali i pored toga lista automobila koja se pojavila je više nego impresivna.

Ljubitelji luksuznih i brzih automobila su bili u prilici da vide sljedeće modele:

Audi RS3, S6, RS6, S7, R8 V10, R8 V10 MTM, R8 V10 Plus, SQ7, Q8

BMW M135i, M4 Performance, M6 Coupe, M6 Gran Coupe, Z4 Convertible, M850i, X5 M, X6 M50d, 650i GranCoupe

Chevrolet Camaro Hennessey

Corvette Z06

Ford Focus ST

Ferrari FF, 2 x 488 GTB

Jaguar XF S

Lamborghini Gallardo, Gallardo Spyder, Aventador

Range Rover Velar

Mercedes C63 AMG, AMG GT, S63 AMG Coupe, AMG GT R, AMG GT43 4-Door, AMG GT63s 4-Door, AMG C43

Nissan GTR, 350z

Porsche Macan Turbo, 2 x Panamera Turbo, 911 Carrera 4S, 911 Turbo S,

2x 911 Carrera S, GT3 RS, 718 Boxster GTS, 981 Boxster S, 997 Targa 4S

Rolls Royce Dawn

Automobili su bili izloženi u krugu destilerije, a učesnici i posjetitelji su mogli da pored automobila, uživaju uz proizvode Red Bull, Moet, Belvedere vodka, Fentimans tonici, Chivas, Broker’s gin, Needle Gin, San Pellegrino, Aqua Panna, Tikveš i Filicori kafu.

Plan je da destilerija i hotel Monogram ostanu trajna lokacija za događaj, a ovim putem organizatorima želim još uspješniji skup za 2021. godinu.

Više slika sa događaja možete pogledati ispod.

Vladimir Grujić