Nisu svi prodavci polovnih automobila u Njemačkoj vrijedni vašeg povjerenja: istraživanje otkriva da mnoga oštećena vozila stižu na tržište iz drugih zemalja.

Mnogi ljudi pretpostavljaju da su polovni automobili iz Njemačke dobro održavani i da nemaju skrivene mane i nedostatke.

Međutim, kada je srpski influencer Đorđe Aleksić sa Jutjub kanala Aleksić Moto pokušao da kupi polovni BMW X6 u Dizeldorfu, ubrzo je otkrio da je automobil imao tešku nesreću.

Mnoga vozila koja se prodaju u Njemačkoj su oštećena u drugim zemljama i kupci bi trebalo da budu oprezni kako bi izbegli prevarante, otkriva istraživanje.

Kako BMW može imati dva VIN broja?

Aleksić je objavio video u kojem objašnjava kako je na popularnom njemačkom sajtu mobile.de pronašao lijep BMW X6.

Kontaktirao je prodavca, dobio VIN broj automobila i provjerio ga na carVertical – jednom od mogućih načina da provjerite istoriju automobila.

Prema izvještaju, sve je izgledalo u redu i X6 je imao pravu kilometražu i samo manja oštećenja.

Jutjuber se odvezao 2.000 km do Njemačke da bi kupio željeni auto i zamalo da bude prevaren: kako se ispostavilo, prodavac je Aleksiću dao VIN kod iz drugog automobila.

Kada je provjerio pravi VIN za X6 iz oglasa, izvještaj je otkrio tešku nesreću u prošlosti. Po svemu sudeći, BMW je oštećen u Rumuniji, a vlasnik je pokušao da sakrije ovu činjenicu.

„Auto je izgledalo savršeno iznutra i spolja, ali nikad ne možete znati koliko je dobro popravljen. Važno je uvek provjeriti da li se VIN na automobilu poklapa sa onim u dokumentima. U suprotnom možete kupiti kompletnu olupinu“, kaže Aleksić posle neuspješnog posla.

Neki automobili prodati u Njemačkoj vozili su se u drugim zemljama

Istraživanje carVerticala otkrilo je da ova bizarna situacija kada se automobil prodaje u Nemačkoj, ali je pre nekoliko godina imao oštećenja u drugim zemljama, nije tako neuobičajena koliko zvuči.

U 2022. godini, 230.695 automobila je provjereno na carVertical-u koji su poslednju registraciju imali u Njemačkoj.

Ono što je još interesantnije – od tog broja, 9.997 vozila imalo je neku aktivnost u drugim zemljama. To znači da je 4,3% automobila prodatih u Njemačkoj možda korišćeno u inostranstvu, čak i ako njihovi prodavci to nekako „zaborave“ da napomenu.

Prema CarVertical-u, 16,6% automobila na prodaju u Nemačkoj primjećeno je u Italiji, 12,7% – u Francuskoj, i 10,6% – u SAD. Iako udio automobila zabeleženih u Rumuniji, odakle je X6 bio izvorno, nije visok (5,1%), rizik i dalje postoji.

Iako tržište polovnih automobila u Njemačkoj ima dobru reputaciju širom Evrope, potpuno povjerenje u trgovce može izazvati ozbiljne probleme. Pošto se 75% polovnih vozila u Srbiji uvozi iz inostranstva, često imaju vraćenu kilometražu, skrivena oštećenja i druge nedostatke.

Prevare na tržištu polovnih automobila češće su u istočnoj Evropi. Međutim, kupci takođe treba da preduzmu mjere predostrožnosti kada kupuju vozila u zapadnim zemljama. U suprotnom, lako je dobiti automobil u lošem stanju, a zatim platiti mnogo novca za neočekivane popravke.

„Mnogi vjeruju da samo dobro održavani automobili dolaze iz Njemačke, Švajcarske i drugih zemalja zapadne Evrope. Iako su pojedini kupci svjesni mogućnosti prevare, uobičajeno je da povjeruju u bilo šta što prodavac kaže o automobilu ako dolazi iz inostranstva“, objašnjava Aleksić.

Provjera istorije automobila nije dovoljna. Pošto neki prodavci koriste lažne VIN-ove, kupci moraju pažljivo da provere da li je VIN koji su dobili pravi. Lažiranje VIN-a je protivzakonito, a ako prevarant ode tako daleko, taj automobil treba izbeći po svaku cijenu.