Nije prijatno imati kvar na automobilu ni kada ste u vlastitom dvorištu, a pogotovo kad ste stotinama kilometara daleko od svog mjesta.

Godišnji odmor bi trebao biti relaksacija koju čekate cijelu godinu, a bitnu razliku između opuštenog putovanja i noćne more može napraviti samo sat vremena utrošenog na kontrolu automobila prije putovanja.

Da bi vožnja do mora prošla udobno i sigurno, uradite sljedeće korake:

Provjerite nivo ulja i po potrebi ga zamijenite zajedno sa filterom, a takođe nije loše imati jednu litru odgovarajućeg motornog ulja u gepeku, za slučaj da bude potrebe za dosipanjem.

Provjerite nivo antifriza i tečnosti za kočnice (na hladnom motoru). Tokom duže vožnje pod opterećenjem, sa više putnika i punim prtljažnikom, motor se više napreže, pa samim tim više i zagrijava. Ako u sistemu nema dovoljno tečnosti, to može dovesti do pregijavanja i skupog kvara motora.

Kočnice su takođe više opterećene, pa ne dozvolite da vam zbog niskog nivoa ulja snaga kočenja opadne kod spuštanja na morsku obalu.

-Pregledajte stanje guma i prekontrolišite pritisak, obratite pažnju da li na gumama ima izbočenja ili oštećenja, jer se gume tokom duže vožnje više zagrijavaju, pa svako manje oštećenje može dovesti do pucanja pneumatika.

Previsok ili prenizak pritisak može oštetiti gumu, pa provjerite koji je odgovarajući pritisak propisan od strane proizvođača.

Provjerite stanje rezervnog točka, da li je dizalica ispravna kao i ključ.

Kupite sprej za krpljenje gume – nije skup, a bolje je privremeno osposobiti auto za vožnju, nego mijenjati gumu na prometnom putu.

Provjerite osnovnu opremu u automobilu – sajlu za vuču, sijalice, prvu pomoć. Prvo zato što je ova oprema zakonski obavezna, pa da ne bi plaćali kaznu bez potrebe, a drugo, obavezna oprema može pomoći vama i drugim vozačima na putu u slučaju nezgode ili kvara.

Sigurnosnih reflektujućih prsluka bi trebalo biti dovoljno za sve putnike u automobilu, a korisno je imati mali vatrogasni aparat na dohvat ruke.

Provjerite rad klima uređaja i u slučaju da nedovoljno hladi vazduh, uradite servis. Ništa gore od čekanja u koloni sa neispravnom klimom na visokoj temperaturi.

Naspite tečnost za pranje šoferšajbe i provjerite stanje brisača. Ako vas tokom puta zadesi ljetnji pljusak, insekti sa šajbe i prašina će napraviti ljepljivu smjesu koja smanjuje preglednost, pa će sredstvo za pranje vjetrobrana puno pomoći brisačima.

Ubacite malu baterijsku lampu. Svi danas imamo telefone kojima možemo osvijetiliti nešto u slučaju potrebe, ali kompaktna baterijska lampa će dobro doći u slučaju da je potrebno pogledati neko zavučeno mjesto pod haubom. Baterija u telefonu će vam više trebati u slučaju da trebate obaviti hitan poziv.

-U automobilu držite korisničko uputstvo – u slučaju kvara lakše ćete znati šta znači neka upaljena lampica, a i za telefonsku komunikaciju sa servisom je bitno da im možete prenijeti šta se tačno desilo sa vozilom.

Pred polazak operite automobil – čista stakla će poboljšati preglednost, pogotovo kod noćne vožnje, a uredna unutrašnjost znači da vi i saputnici nećete udisati prašinu tokom putovanja.

Nemojte zaboraviti da je vozač jako bitna karika u lancu bezbjednosti putovanja. Zaboravite na Red Bull i kafu, a ako osjetite umor u toku vožnje, nađite bezbjedno mjesto za zaustavljanje i odmorite se, jer samo pola sata sna može napraviti značajnu razliku.

Kako pripremiti klima uređaj za vrućine pogledajte ovdje.

Vladimir Grujić