BMW je predstavio novi BMW serije 1, a treća generacija ovog kompakta je prva koja se nudi sa prednjim pogonom. Bavarci u popustili pred zahtjevima tržišta, jer su kupci tražili više prostora u kabini, a vozna dinamika nije bila uvijek na prvom mjestu, kao što je bitna tradicionalnim kupcima bavarske marke.

Novi BMW serije 1 kraći od odlazećeg modela za 5 milimetara, ali ima više mjesta u kabini, zahvaljujući novom rasporedu komponenti, ali i povećanju širine za 34 mm i visine za 13 mm.

Što se tiče vanjskog izgleda, uočljiva je nova maska koja je veća nego kod prethodnika, ali ipak nije razmjera kao na X5 i X7, već je više na tragu nove serije 3, dok će top model M135i ima posebnu masku inspirisanu trkačkim modelima BMW-a.

BMW Serija 1Dinamičan izgled je upotpunjen novim farovima, koji se sada mogu naručiti i u full LED varijanti.

Bočna silueta je dobro uklopljena sa izborom novih točkova u dimenzijama od 16 do 19 inča, a na zadnjem dijelu se izdvajaju svjetlosne grupe u obliku slova „L“ i dva prava izduvna topa promjera 90 mm za top verziju M135i.

Prtljažnik je sa 380 litara veći nego kod Mercedesa A klase, što je bitna stavka u borbi između njemačkih premium modela.

Kao standard BMW serija 1 dobija 9 inčni ekran info sistema, kojim se upravlja preko iDrive točkića koji se nalazi kod mjenjača, a u ponudi je i 10 inčni ekran kojim se može upravljati pokretima ruke.

Klasični analogni pokazivači su zamijenjeni digitalnom verzijom, pa je tako moguće prebacivati prikaz između putnih informacija i navigacije, koja će vam pomoći kod dolaska na destinaciju tako što će predložiti slobodna parking mjesta u blizini.

Novi automobil dolazi sa ličnim asistentom koji reaguje na glasovne komande, a upravlja se slično kao sa Apple Siri, te je za aktivaciju potrebno izgovoriti „Hej BMW!”.

Može da isprati osnovne komande, kao što su unos odredišta u navigaciju ili podešavanje klima uređaja, a ako mu kažete da ste umorni, aktiviraće rashlađivanje klima uređaja, pojačaće muziku i uključiti unutrašnju rasvjetu kako bi pomogao da se razbudite.

Automobil je moguće otključati pomoću mobilnog telefona, a ova funkcija radi i kada je baterija prazna – za startovanje je samo potrebno da je telefon bude postavljen na bežični punjač.

Zanimljivo da BMW serije 1 dolazi sa asistencijom kod parkiranja, pa ako se nađete u tijesnom prostoru, automobil će vas spasiti muka, jer pamti pokrete upravljača u zadnjih 50 metara i odradi ih unazad, tako da se sam isparkira po istoj liniji po kojoj je parkiran.

Osnovni paket uključuje i asistenciju u gradskoj vožnji koja reaguje na prisustvo biciklista i pješaka, kao i sistem protiv napuštanja saobraćajne trake – Lane Departure Warning.

Ispod lima nove serije 1 krije se mehanika koja ima dosta zajedničkog sa modelima Mini Countryman i BMW 2 Active Tourer, ali inženjeri su proveli 5 godina na usavršavanju pogona, da bi novi model imao vozne osobine kakve se očekuju od jednog BMW-a.

Iz BMW-a obećavaju neviđenu agilnost za automobil sa prednjim pogonom, zahvaljujući novim elektronskim sistemima, koji zadržavaju neutralno ponašanje u krivini, bez karakterističnog klizanja prednjeg kraja.

BMW serije 1 će se isporučivati sa tri dizel i dva benzinska motora, poprečno ugrađena, sa rasponom snage od 116 KS za trocilindarski dizel motor u modelu 116d, koji troši u prosjeku 4,2 litra, do čak 306 KS iz četvorocilindarskog turbo-benzinca u modelu M135i.
Najjači model ubrzava do 100 km/h za samo 4,8 sekundi i postiže elektronski limitiranih 250 km/h.

Od transmisija tu je standardni ručni mjenjač sa 6 brzina, Steptronic mjenjač sa dvostrukim kvačilom i 7 brzina, i Steptronic Sport sa 8 brzina za najjaču varijantu M135i, a moguće je naručiti pogon na sva 4 točka X-drive.

Da bi opravdao prebacivanje serije 1 na prednji pogon, BMW je požurio sa predstavljanjem M paketa dodataka za novu seriju 1, pa je tako već moguće naručiti opcionalne spojlere od karbonskih vlakana, M Performance kočioni sistem, sportske olakšane točkove od 18 i 19 inča i paket detalja za enterijer koji naglašavaju sportsku notu ovog modela.

BMW serije 1 će koštati u prosjeku oko 1.000 eura više od odlazećeg modela i očekuje se na tržištu u toku ove godine.

Vladimir Grujić