Kod nas se sve više grade kružni tokovi, međutim dosta vozača je zaboravilo pravila vožnje u kružnom toku, budući da su mnogi polagali testove davno, a u vožnji su se rijetko susretali sa istim.

Nepoznavanje pravila vožnje u kružnom toku svakodnevno stvara opasne situacije, pa je red da se malo podsjetimo.

Kako se uključiti i isključiti iz kružnog toka? Ko ima prednost, vozila u unutrašnjoj ili u vanjskoj traci?

Nećemo se sada baviti metodologijom izgradnje kružnih tokova, mega-rotorima iz zapadnih zemalja, već klasičnim kružnim tokovima kakvi se grade kod nas i u okruženju.
Većinom su kod nas kružni tokovi označeni znakom “ukrštanje sa putem sa pravom prvenstva”, odnosno ovaj obrnuti trougao.

Kružni tokovi mogu imati jednu ili više saobraćajnih traka.

Kod kružnih tokova sa jednom saobraćajnom trakom, situacija je prilično jednostavna: vozila koja se nalaze u kružnom toku imaju prednost u odnosu na vozila koja se uključuju u kružni tok.

Kod isključivanja sa kružnog toka potrebno je uključiti pokazivač pravca, tako da i ostali vozači znaju našu namjeru.

Kod kružnih tokova sa više saobraćajnih traka, takođe važi pravilo da vozila koja se kreću kružnim tokom imaju prednost u odnosu na ona koja se uključuju, a kretanje vozila unutar kružnog toka zavisi od vertikalne i horizontalne signalizacije, odnosno znakova.

U slučaju kada čekate na uključenje u kružni tok, morate obratiti pažnju na automobile koji se kreću unutar kružnog toka, jer oni imaju prednost, bez obzira da li se kreću trakom u koju planirate uključenje.

Nebrojeno mnogo puta se dešava da se neko krene prostrojavati iz unutrašnje trake u vanjsku, kako bi se isključio iz kružnog toka, a u tom trenutku se neko uključi u vanjsku traku i blokira ga.

Dakle, obratite pažnju na namjeru vozača da se isključi, propustite ga, pa se onda uključite u kružni tok.


Kružni tok može imati na ulasku znak za prestrojavanje, gdje bi trebali odmah da izaberete traku kojom ćete se kretati, ako planirate da se isključite na određenom izlazu, međutim kod nas većina kružnih tokova nije ovako regulisana.

Pojedini vozači spominju pravilo da se treba kretati vanjskom trakom ako se izlazi na prvom ili drugom izlazu, a unutrašnjom ako se izlazi na trećem ili četvrtom, međutim ako ne postoji saobraćajni znak za prestrojavanje, nije kažnjivo kretati se vanjskom trakom i do četvrtog izlaza (iako time blokirate vozila koja bi da se uključe u kružni tok).

Ovo “pravilo” je praktično nemoguće primijeniti na npr. beogradskoj Slaviji, gdje imate 7 izlaza, uz tramvaje, autobuse i uvijek veliku gužvu.

Kruzni tok

Jako je bitno naglasiti osnovno pravilo koje se kod nas redovno krši, od strane vozača koji se isključuju iz unutrašnje trake kružnog toka:

Vozila koja se kreću u spoljašnjoj traci kružnog toka imaju prednost u odnosu na vozila koja se kreću u unutrašnjoj traci.

Zamislite kružni tok kao standardni put sa dvije trake.

Možete li iz lijeve trake da skrenete desno i presiječete desnu traku, a da ne propustite vozila koja se kreću tom istom desnom trakom?

Naravno da ne možete! Isto pravilo važi i za kružni tok!

Iz tog razloga vozači iz unutrašnje trake moraju da propuste sva auta iz spoljašnje trake, pa tek onda da uz uključen pokazivač pravca izađu iz kružnog toka.

Dakle – prednost uvijek ima vozilo koje nastavlja vožnju trakom u kojoj se nalazi!

Šta kada je u vanjskoj traci puno vozila pa isključenje nije odmah moguće?

Postoje dvije opcije:

  1. napraviti još jedan pun krug
  2. sačekati u unutrašnjoj traci dok prestrojavanje ne bude moguće

Izbor jedne od ovih opcija je na vozaču, ali imajući u vidu praktična iskustva, za brži protok saobraćaja ipak je bolje sačekati da druga vozila prođu ili savjesnog vozača koji će nas propustiti.

U slučaju da ne propustite vozila iz vanjske trake, može da se desi nesreća kao što je ova:

Ko plaća štetu u slučaju saobraćajke pod uticajem alkohola, možete pročitati ovdje

Vladimir Grujić