Točkovi su, uz gume, jedan od najopterećenijih dijelova automobila, jer dolaze u kontakt sa visokim temperaturama zbog kočenja, kočionom prašinom, vodom i udarnim rupama na putu, tako da imaju težak zadatak da učine vožnju udobnom i sigurnom.

Većina automobila danas ima točkove od aluminijumske legure, koji su laganiji i atraktivniji od nekadašnjih čeličnih naplataka, ali su istovremeno osjetljiviji na sve navedene uticaje.

Oštećenja felgi se mogu podijeliti na dvije kategorije:

  • hemijska oštećenja lakiranih površina od visoke temperature i abrazivne kočione prašine i
  • mehanička oštećenja nastala udarom u rupu, grebanjem od ivičnjak i sl.

Kod oštrog kočenja diskovi se zagrijavaju, a pločice se troše i oslobađaju sitne čestice koje se lijepe za felgu. Iako se većina ove prašine može očistiti detaljnim pranjem, nakon nekog vremena se određena količina čestica utisne u lak i tu više pranje ne pomaže.

Estetska oštećenja iz ove grupe se nešto lakše saniraju, tako što se u specijalizovanim radionicama prvo izvrši detaljno pranje, a zatim se kompletni točkovi očiste do metala posebnom mašinom za pjeskarenje.

Zatim se vrši popravak manjih ogrebotina brušenjem, a proces se završava poliranjem felge i nanošenjem više slojeva baze i laka.

Kada su naše „bajne“ ulice prekrivene vodom, udarne rupe se teže primjećuju.

Veliki broj vozača je imao neugodno iskustvo udara točkovima u rupu skrivenu u lokvi vode, što zna dovesti do oštećenja aluminijumskog točka, pogotovo kod niskoprofilnih guma, jer nema dovoljne debljine gume koja bi amortizovala udar.

Čak i ako je relativno sitno, ovo oštećenje može dovesti do toga da se auto trese pri višim brzinama, pa ga svakako treba što prije popraviti, jer zbog toga trpe ležajevi, amortizeri, kugle i drugi elementi ovjesa.

Oznake na gumamaNekada vozači pomisle da im se auto trese ili vuče u jednu stranu zbog iskrivljenog točka, ali uzrok može biti to što točak nije balansiran, pa prije nego što pođete u radionicu za ravnanje felgi, kod vulkanizera provjerite balans točkova.

Aluminijumski točkovi su fabrički proračunati tako da budu čvrsti i otporni kod svih uslova vožnje, i dobijaju se preciznim livenjem, tako da je bitno da se nakon popravke zadrže sve fabričke karakteristike.

Budući da je zamjena točka skupa, iskrivljen ili napukao točak se može popraviti u zavisnosti od stepena oštećenja.

Ako je točak značajno deformisan, npr. u saobraćajci ili na preko ¼ obima, popravka je upitna jer bi veća intervencija izmijenila strukturu točka i time ugrozila njegovu sigurnost.

Točkovi se ispravljaju na posebnim mašinama, gdje se iskrivljeni dio felge prvo zagrije plamenikom, kako bi se aluminijum omekanio i da ne bi došlo do pucanja kod postupka ispravljanja.

U sljedećem koraku se uz pomoć prese vraća u originalni položaj, a mjernim instrumentom se prati pravilnost kruga točka.

Trošak popravke zavisi od stepena oštećenja, a obično cijena ove usluge iznosi oko 50 KM.


Čak i ako se točak uredno „ispegla“ ili zavari, uvijek ostaje pitanje može li se takav točak pravilno izbalansirati, tako da se u toku vožnje ne trese.

Kod ravnanja neravnina na tokarskom stroju valja biti oprezan, jer ako se skine preveliki sloj materijala, ona se uskoro može iskriviti na istom mjestu.

Što se tiče čeličnih točkova, oni se takođe mogu ravnati, iako nisu fleksibilni kao aluminijumski, ali budući da su znatno niže cijene, kod njih se ovaj postupak i ne isplati.

Više o oznakama na gumama možete pogledati ovdje.

Vladimir Grujić