U razgovoru o automobilima, često možemo čuti da neki motor „ima lanac“, iz čega se dalje zaključuje da je mehanika tog motora kvalitetnija, te da nema troškova njegove zamjene.

Međutim u zadnje vrijeme se povećao broj kvarova pogonskog lanca, iako bi on po pravilu trebao trajati koliko i motor, tako da on definitivno nije otporan na mehaničke probleme, te je postao praktično potrošni dio motora.

Sada ćemo razmotriti razlike između zupčastog remena i pogonskog lanca, vrijeme zamjene, kao i njihove prednosti i mane.

lanac

Pogonski lanac – princip rada

Kao što smo spominjali u tekstu o velikom servisu, zupčasti remen i pogonski lanac su dijelovi razvodnog sistema automobila, koji je zadužen za sinhronizaciju rada koljenastog i bregastih vratila, odnosno pravovremeno otvaranje i zatvaranje ventila, čim se omogućava rad motora.

Pored navedenih, postoji i razvodni sistem za zupčanicima, ali ovdje ćemo se pozabaviti samo lancem.

Pogon uz pomoć lanca je korišten već u prvim konstrukcijama motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, a zupčasti remen je ušao u upotrebu prije pedesetak godina.

Prema nekim procjenama, oko 2/3 današnjih automobila ima pogon sa remenom, dok 1/3 ima ugrađen lanac.

Iako se može naći i u motorima manje zapremine, lanac se primarno ugrađuje kada je potrebno da se prenese velika snaga, a kod motora u V rasporedu, ugrađuje se više odvojenih lanaca.

lanac

Lanac i lančanici preko kojih se prenosi snaga su u radu bučniji od remena, a pored toga traže kvalitetno podmazivanje, tako da neredovna zamjena motornog ulja može drastično skratiti njegov vijek.

Pravilnu zategnutost osiguravaju zatezači, a plastični klizači i vodilice usmjeravaju lanac i ublažavaju njegove vibracije u toku rada.

Konstruisanje, razvoj, testiranje i proizvodnja lančanog pogona su skuplji i komplikovaniji, ali ako se urade pravilno, u konačnici donose duži radni vijek i niže troškove održavanja, u poređenju sa remenom.

Rok zamjene lanca

Kao što smo već spomenuli, lanac je konstruisan da bude trajni mehanički dio motora, međutim u praksi se pokazalo da to nije baš tako, već su se dešavali slučajevi njegovog otkaza.

Poznat je slučaj sa „zloglasnim“ BMW 1.6 i 2.0-litarskim dizel motorima, oznake N47 koji su se ugrađivali od 2007. do 2011. godine u seriju 1, 3 i 5.

lanac elementiBMW servisnom akcijom su obuhvaćeni modeli sa ugrađenim pomenutim motorima, kod kojih je zbog greške u dizajnu lančanika koljenastog vratila, hidruličnih zatezača i lošim izborom materijala dolazilo do prekomjernog trošenja, buke, a u krajnjim slučajevima i do pucanja lanca i kapitalnog kvara motora.

Poseban problem je položaj lanca, jer ga je BMW ugradio sa zadnje strane, do putničke kabine, što znači da se motor u slučaju zamjene lanca mora izvaditi iz motornog prostora, a umjesto dvorednog (duplex), ugrađen je samo jedan red lanca.

Zašto je ovo urađeno?

Tanjim lancem je smanjena pokretna masa, pa motor proizvodi manje vibracija, mirnije radi, a sa druge strane, ugradnja u zadnjem dijelu motora je omogućila da se on ugradi niže, što poboljšava vozne osobine, te doprinosi manjem stepenu povreda u slučaju udara u pješaka (ima više prostora za deformaciju haube).

Neki vlasnici BMW-a su prijavljivali buku lanca već na pređenih 30.000 km, kod drugih se ovaj problem javio na 60.000 itd., a prema navodima BMW-a, zamjenski lanci su trajniji i ne bi trebalo da prave problem u budućnosti.

lanac komponente

Kod VW motora oznake EA111, benzinaca zapremine 1.0, 1.4 i 1.6 litara, je takođe dolazilo do problema sa lancima na pređenih 60.000 km.

Ako je lanac istrošen, preporučuje se zamjena cijelog seta lanca s pripadajućim zatezačima, klizačima, vodilicama i drugim potrošnim komponentama pogona lanca.

Ako motor ima dva ili čak tri lanca, preporučljivo je zamijeniti sve lance odjednom.

Pogonski lanac – simptomi kvara

Iskustva iz prakse govore da se u većini slučajeva kvar lanca primjeti po zveckanju ili zujanju prilikom paljenja motora, što se dešava jer se lanac istegao, a zatezač ne može da koriguje toliku razliku.

Kada je lanac istegnut, dolazi do pomjerenja faze paljenja, motor je trom, ima loš odziv na gas, povećava se potrošnja, pojavljuju se problemi sa paljenjem itd.

Buka je siguran znak da trebate prekontrolisati stanje lanca i eventualno ga zamijeniti, dok kod zupčastog remena nema nikakvog zvuka – on najčešće samo pukne.

U slučaju da se buka lanca zanemari, može doći do njegovog pucanja, sudara klipova i ventila i havarije motora.

Može se desiti i da labav lanac preskoči, kada takođe dolazi do kapitalnog kvara motora.

Jedan od simptoma istegnutog lanca je paljenje check engine lampice, a kôd greške povezan je s kôdom senzora bregastog vratila ili senzora položaja radilice.

Imaju li motori sa lancem i remen?

U zavisnosti od konstrukcije, lanac pored koljenastog i bregastih vratila pokreće i uljnu pumpu ili pumpu rashladne tečnosti, ali postoje i drugi elementi, kao što su kompresor klime, servo pumpa, alternator itd., za čiji je pogon zadužen klinasti ili kanalni remen (poznat i kao PK remen) i koji se mijenja u skladu sa preporukama proizvođača, navedenim u uputstvu.

Pogonski lanac – kako ga sačuvati

Iako lanac ne zahtijeva posebno održavanje, a sakriven je u unutrašnjosti motora, ipak možemo uticati na njegovo trajanje.

Najvažnija je redovna zamjena motornog ulja i održavanje ispravnog nivoa, jer ono vremenom gubi svoje karakteristike, u njemu se nakupljaju čestice čađi, razne naslage, pa zbog toga dolazi do povećanog trenja između lanca i lančanika i time značajnijeg trošenja i naprezanja.

Plastične vodilice se znaju potrošiti, pa nije loše provjeriti njihovo stanje na kilometražama većim od 120.000 km.

Kako je lanac mehanički i toplotno opterećen i nalazi se u vrlo tijesnom prostoru, ne preporučuje se naglo dodavanje gasa i dinamična vožnja sa velikim brojem obrtaja, dok je motor nezagrijan.

Više o velikom servisu, možete pročitati ovdje.

Vladimir Grujić