Prevara sa kilometražom je jedna od najčešćih prevara na tržištu polovnih automobila. Ova prevara nelegalno povećava cijenu polovnih vozila i kvari iskustvo posjedovanja automobila.

Kao što je pokazalo nedavno istraživanje kompanije carVertical, kupci vrhunskih njemačkih vozila imaju najveće šanse da kupe automobil sa modifikovanim podacima kilometraže.

TOP 10 modela automobila sa najčešćim vraćanjem kilometraže: BMW M5 na vrhu liste

Da bi utvrdila listu automobila sa najčešće vraćanom kilometražom, IT kompanija carVertical analizirala je više od 700.000 izvještaja o istoriji polovnih automobila, generisanih između novembra 2020. i novembra 2021.

Analizirano je 18 različitih tržišta, uključujući Poljsku, Rumuniju, Mađarsku, Francusku, Sloveniju, Slovačku, Češku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Ukrajinu, Bugarsku, Srbiju, Nemačku, Hrvatsku, Rusiju, Sjedinjene Američke Države i Italiju.

Kako pokazuju podaci o kilometraži, BMW M5 je automobil sa najčešće vraćenim kilometrima, sa nešto više od trećine testiranih modela za koje postoji mogućnost vraćene kilometraže.

Međutim, ove statistike same po sebi ne pokazuju dovoljno razmjere problema sa BMW automobilima sa vraćenim kilometražom – kako je nedavno istakao Matas Buzelis, stručnjak za automobile u carVertical-u, BMW automobili dominiraju na listi:

„Polovinu TOP 10 liste zauzimaju automobili ovog proizvođača, što je u korelaciji sa potražnjom polovnih BMW vozila na različitim tržištima. Podaci takođe pokazuju da je veća vjerovatnoća da će se kilometraža mijenjati na skupljim automobilima, o čemu se mora voditi računa pri traženju polovnih vozila. U takvoj situaciji, korisno je provjeriti kilometražu.”

Drugo i treće mesto na listi zauzimaju BMW serije 7 i Subaru Outback sa 33,4 i 31,8 posto automobila, respektivno, sa mogućim vraćanjem kilometraže.

11 1 Bmw 8 Cabrio

Audi A8 je peti automobil sa najčešće vraćanom kilometražom, dok je njegov sportski brat, A7, zauzeo deseto mjesto u anketi o smanjenoj kilometraži, sa nešto više od četvrtine (25,8%) takvih vozila.

Modeli automobila sa najčešće vraćanom kilometražom prema godini proizvodnje: kilometraža se najčešće vraća najstarijim automobilima.

Kako istraživanja pokazuju, veoma je važno provjeriti kilometražu automobila prilikom kupovine polovnih automobila, posebno kod starijih vozila.

Najpopularniji modeli sa vraćenom kilometražom proizvedeni su između 2006. i 2016. godine. Međutim, stručnjak za automobile Matas Buzelis ističe da postoji korelacija između vjerovatnoće prevare i klase automobila:

„Spisku automobila sa najčešćim vraćanjem kilometraže čine uglavnom vrhunska vozila, ali ima i modela srednje klase, ali sa manjim učešćem u ukupnom broju modela sa vraćenom kilometražom. Subaru, Ford i Folksvagen pripadaju istoj starosnoj grupi kao vozila više klase. Čini se da kilometražu najčešće mijenjaju automobili stari između 5 i 15 godina“.

Opel Astra K 1.6 CDTI

Ford Mustang je najnoviji model na ovoj listi. Budući vlasnici šeste generacije moćnog Mustanga trebalo bi da budu posebno oprezni kada onlajn provjeravaju podatke o prethodnoj kilometraži.

Vlasnici BMW M5 iz 2006. godine, serije 5 iz 2007. godine i X5 takođe treba da istraže da li njihov automobil ima autentičnu kilometražu.

Matas Buzelis objašnjava da promena brojača kilometara na novijim modelima automobila može biti malo teža.

Noviji automobili takođe neće vraćati kilometražu tako često jer nisu bili u upotrebi tako dugo:

„Nema smisla menjati kilometražu na automobilu koji ima, recimo, 50.000 ili 80.000 kilometara, ali vrijedi provjeriti da li su ta očitavanja kilometraže tačna ili ne.“

Modeli automobila sa najčešće vraćanom kilometražom prema vrsti goriva: kilometraža se češće vraća na dizelašima

Većinu automobila kojima je korigovana kilometraža pokreću dizel motori.

Kako ističe stručnjak za automobile Buzelis, to je oduvijek bio slučaj:

„Dizel automobili su konstruisani da se voze na velike udaljenosti, što znači da takva vozila imaju veće šanse da budu meta prevare sa kilometražom. Međutim, stvari bi se mogle promijeniti u budućnosti kako prodaja dizel automobila pada.”

„Ako pogledamo brojeve, jasno se vidi da obično 80 ili 90 posto automobila sa vraćenom kilometražom ima dizel motor. Na primjer, Folksvagen Phaeton – od 10 modela sa vraćenom kilometražom, devet je opremljeno dizel motorima, a samo jedan pokreće benzinski motor.”

Automobili BMW serije 6 imaju skoro isti odnos benzina i dizela sa vraćenom kilometražom, ali to je zato što su benzinske verzije mnogo popularnije.

02 1 Bmw 8 Cabrio

Zaključak: Prevara sa kilometražom značajno naduvava cijenu polovnih automobila i kvari iskustvo posjedovanja automobila.

carVertical je analizirao vrijednost automobila sa vraćenom kilometražom i otkrio da je 16,1% testiranih vozila vratilo kilometražu tokom 12 mjeseci.

Pošto su prevare sa kilometražom prilično česte na tržištu polovnih automobila, važno je da koristite onlajn provjeru istorije automobila kako biste izbjegli da postanete žrtva.

Dok kupci automobila ekonomske klase imaju nešto manji rizik od lošeg iskustva, najveći rizik imaju oni koji kupuju premijum dizel automobile starosti od 5 do 15 godina, jer je to tip vozila čija se kilometraža najčešće mijenja.

Modeli visokih performansi takođe često imaju slučajeve prevare sa kilometražom, a kupovina takvih automobila bez provjere istorije preko interneta može dovesti do finansijske katastrofe.