McLaren F1 je sportski automobil koji se proizvodio od 1992. do 1998. godine i dugo je držao rekord kao najbrži serijski automobil na svijetu, sa izmjerenom brzinom od čak 391 km/h.

Srce automobila je BMW-ov 6,1-litarski V12 motor sa 627 KS i to bez pomoći turbina, a snaga se na zadnje točkove prenosi uz pomoć šestostepenog manuelnog mjenjača.

Bio je to prvi automobil koji je koristio šasiju od karbonskih vlakana, a težina je ostala na niskih 1.130 kg jer su korišteni i drugi lagani materijali, magnezijum, kevlar itd.

Koliko se daleko išlo u smanjenju mase govore i detalji kao što je set obaveznog alata, koji je izrađen od titanijuma, a koža u unutrašnjosti je brušena na polovinu uobičajene debljine, da bi se dodatno spustila težina za 5 kg.

Kako su karbonska vlakna osjetljiva na toplotu, konstruktori su unutrašnjost poklopca motora presvukli pravim zlatom.

Napravljeno je samo 106 primjeraka ovog automobila, od čega 69 komada „cestovne“ verzije, 28 komada F1 GTR (verzija za trke), 6 komada F1 LM (olakšani model) i 3 primjerka F1 GT (produžena varijanta), a prodavao se za oko 1 milion dolara nov, pa su ga kupovale samo svjetske face.

Njegova cijena je sada astronomska, pa će vas primjerak koštati oko 8 miliona dolara (14 miliona maraka!).

Koliko košta održavanje ovakvog automobila?

Prvo što treba naglasiti je da mehaničari obožavaju da rade na ovom modelu, jer je sve dobro isprojektovano i lako dostupno, McLaren je obećao da će omogućiti održavanje ovog auta dok god firma postoji.

Rutinska zamjena ulja košta 8.000 dolara (14.000 KM), a godišnji troškovi održavanja su oko 30.000 dolara (53.000 KM).

Servis odrađuju samo licencirani mehaničari, koliko firma McLaren vodi računa o detaljima, dovoljno govori i činjenica da su obavezni da nose radne uniforme koje je dizajnirao Hugo Boss.

Probušena guma će vas koštati 6.000 dolara (10.000 KM), jer McLaren insistira da se u slučaju probušene gume mijenjaju oba pneumatika na istoj osovini (nema krpljenja).

Gume su posebno razvijene samo za ovaj model u saradnji sa Michelinom.

Servisi se nalaze u Engleskoj (centrala), Njemačkoj, Japanu, Australiji i dva u Americi, a auto se šalje u servis svake godine, iako se često u toku godine ne voze niti jedan kilometar!

Ako nemate servis u blizini, postoji opcija da ga pošaljete avionom ili brodom, a u slučaju broda, bićete bez automobila skoro dva mjeseca.

Svakih 5 godina, mora se zamijeniti rezervoar goriva, jer je napravljen od fiberglasa (oko 175.000 KM), a u slučaju da je potrebna generalka motora, McLaren će vam ugraditi zamjenski motor, tako da možete voziti svoj F1 dok se vaš motor sređuje.

Ako niste zadovoljni sa fabričkom bojom, McLaren će vaš F1 rado prelakirati za „skromnih“ 300.000 dolara (528.000 KM).

Iako su troškovi održavanja enormni, kada imate u vlasništvu McLaren F1 vi zapravo svaki dan zarađujete, jer njegova cijena stalno raste!

Zato je praktično nemoguće napraviti totalnu štetu na ovom modelu, jer troškovi popravke nikad ne mogu dostići koliko on vrijedi na tržištu.

Tako je britanski glumac Rowan Atkison, popularni Mr. Bean dva puta slupao svoj F1, troškovi popravke su bili 1,1 milion dolara, a on ga je na kraju ga prodao za 12 miliona dolara.

Više o brzim američkim dragsterima možete pročitati ovdje.

Vladimir Grujić