Kako otići na sajam automobila u Ženevu?

Ženevski sajam se održava od 1.905 godine, obavezno u martu mjesecu i traje 10 dana. Kako na internetu nema dovoljno informacija koje bi pomogle entuzijastima da posjete sajam, ovdje ću navesti detaljne informacije o putu, troškovima, smještaju itd.

Za građane BiH viza nije potrebna, a jedina pasoška kontrola je na granici Hrvatske i Slovenije.

Prva preporuka bi bila da se na sajam ode radnim danom u jutarnjim časovima, zbog manje gužve, jer vikendom škole ne rade, pa je sajamski prostor krcat posjetiocima.

Budući da svi krećemo iz različitih mjesta, uzmimo izlaz iz Zagreba prema Ljubljani kao polaznu tačku, najkraćim putem kroz Italiju.

Na ulazu u Sloveniju obavezno kupiti vinjetu za autoput, koja važi 7 dana za 15 eura – kazna za neposjedovanje je 300 do 500 eura.

Oko 130 kilometara od granice stiže se pred Ljubljanu, a onda okrećemo u smjeru Nove Gorice/Trieste.

Od Ljubljane do Nove Gorice ide se oko 100 kilometara, i tu prelazimo u Italiju. Kao što sam već napomenuo, nema nikakve pasoške kontrole, već se samo uspori preko graničnog prelaza.

U Goriziji uzimamo karticu za autoput i krećemo se prema ruti Venezia, Padova, Vicenza, Verona, Brescia, Bergamo, Milano (ukupno oko 380 kilometara).

Put između Venecije i Milana je jedan od najopterećenijih u Evropi, pa iako ima 3 trake, obično su dvije pune teretnjaka, a u krajnjoj lijevoj se voze putnički automobili. Generalno je dobrog kvaliteta, ali pojedine sekcije zbog radova znaju biti sužene, pa valja biti oprezan.

Možete se odmoriti na AutoStar stanicama kojih ima na svakih 20-30 kilometara, kafa košta oko 1 euro, a sendvič 5 eura.

Autoput se plaća tek na izlasku u Milanu, 30 eura. Obratite pažnju da kod plaćanja uđete u pravu traku, jer Carte ne znači kreditne kartice, već neke njihove prepaid kartice za autoput. Gledajte da uđete u traku na kojoj je znak novčanica i kovanica, tu možete platiti gotovinom ili kreditnim karticama.

Nakon što smo stigli u Milano, put nastavljamo u pravcu Torina (uzima se kartica za autoput). Oko 100 kilometara od Milana je odvajanje Aosta-Monte Bianco, pa tu skrećemo desno.

Od ovog skretanja do Aoste je oko 80 kilometara, a na izlazu iz Aoste kreće uspon na Mon Blan, pa se na autoputu odvajamo u smjeru Chamonix-Mont Blanc.

Ovdje ima oko 15 tunela, a iako je u pitanju autoput, dosta je i krivina, pa preporučujem opreznu vožnju.

Tu stižemo do njegovog veličanstva – tunela Mont Blanc. Dužine je 11,6 kilometara, na nadmorskoj visini od 1.400 metara i kroz njega prolazi jedna trećina ukupnog transporta između Italije i sjevera Evrope.

Karta u jednom smjeru je 46,40 eura, a vi obavezno kupite povratnu koja vrijedi 7 dana za 57,90 eura.

U tunelu je maksimalna brzina 70 km/h, a minimalna 50 km/h, uz razmak između vozila od minimalno 150 metara.

Ove mjere su uvedene nakon požara iz 1999. godine, kada se zapalio kamion koji je prevozio margarin, pri čemu je 39 ljudi izgubilo život.

Nas je dočekala snježna idila na izlasku iz tunela, pa je jasno zašto je zimska oprema obavezna do 15. aprila.

Tu počnje Route Blanche, odnosno “bijeli autoput”, pa ćete do Ženeve platiti još dvije sekcije 4,10 i 1,90 eura putarine.

Ukupni trošak putarine, tunela i vinjeta od Zagreba do Ženeve i nazad je 216 eura.

Ukupna udaljenost između Zagreba i Ženeve je 930 kilometara (realno ćete se voziti oko 10-11 sati), pa će vam za neki prosječan auto koji troši 7 litara dizela trebati oko 130 litara goriva za oba smjera, što će vas koštati oko 200 eura, ako računamo da ćete jeftinije gorivo sipati u BiH ili Hrvatskoj, a skuplje u Italiji.

Evo cijena goriva u blizini Aoste:

Znači ukupno za putne troškove trebate računati oko 420 eura, odnosno oko 105 eura po osobi ako vas putuje četvoro.

Postoji i opcija da se ide kroz Austriju i Njemačku, Ljubljana-Salzburg-Minhen-St. Galen-Zurich-Bern-Lozana-Ženeva. Ovaj put je oko 200 km duži, ali se uštedi na putarinama, jer se plaća samo austrijska vinjeta 9 eura i švajcarska od 36 eura.

Što se tiče smještaja, grad Ženeva je prilično skup, a ako su vam draži hoteli od raznih AirBnB kombinacija, pristojan hotel potražite u francuskom dijelu grada – predgrađu Annemasse.

Noćenje sa doručkom (klasični švedski sto) i podzemnom garažom će vas koštati oko 50 eura po osobi.

Od Annemasse sajam je udaljen oko 10 kilometara, a ako ćete ići vlastitim automobilom, dnevna karta za parking kod sajma će vas koštati 23 eura.

Adresa sajma je Route François-Peyrot 30, 1218 Le Grand-Saconnex, Geneve, a kod prilaska sajmu je potrebno pratiti znakove “P Salon” – parking osoblje vas usmjerava gdje ima slobodnog mjesta.

Kao što sam već naveo, švajcarski autoputevi se plaćaju vinjetom od 36 eura, a prelaz iz Annemasse do sajma je moguć kroz grad, pa ćete ovako malo uštedjeti.

Ako vas navigacija navede na autoput, imajte u vidu da je kazna za vožnju bez vinjete oko 200 eura.

Karta za ulaz košta 14 eura, kupuje se na ulazu u sajam i vrijedi za jedan ulaz, radnim danom od 10.00 do 20.00 časova, a vikendom od 9.00 do 19.00 časova.

Mi smo svoje kupili u hotelu za 11 eura, a prije polaska istražite specijalne ponude na internetu, jer neki hoteli uz rezervaciju nude paket ulaznica i prevoz do sajma.

Ako vam vrijeme dozvoljava, preporučujem da posjetite i sam grad Ženevu jer nudi zanimljive sadržaje, prelijepo jezero i poznatu najvišu fontanu na svijetu – Jet d’Eau.

Ženeva je redovno na listama najskupljih gradova na svijetu, pa ćete obični obrok u MekDonaldsu platiti oko 12 eura, kafu oko 1,5 eura, a poznate švajcarske čokolade se mogu naći već od 2 eura.

U radnjama možete platiti i u eurima, ali kusur dobijate isključivo u švajcarskim francima (1 CHF je 0,89 EUR).

Parking je u gradu je organizovan u podzemnim garažama, a dvije najbliže centru su Cornavin (željeznička i bus stanica blizu pješačke zone), adresa joj je Rue du Mont-Blanc 30 i Parking du Mont-Blanc, Quai du General-Guisan 1204. Za jedno popodne očekujte da ćete platiti parking oko 10 eura.

Više o sajmu automobila u Ženevi možete pročitati ovdje

Vladimir Grujić