Uvoz vozila prisutan je i u zemljama koje imaju razvijenu automobilsku industriju. Otkrivamo kako stoji hrvatsko tržište polovnih automobila u 2021.!

Metodologija istraživanja

Dolje predstavljene statistike temelje se na podacima stranice carVertical. Navedeno znači kako ovo istraživanje uključuje polovne automobile uvezene tokom posljednje dvije godine, a koji su isključivo provjereni putem platforme carVertical.

U izvještajima carVerticala o istoriji automobila možete vidjeti datume registracije i zemlje u kojima je automobil bio prethodno registrovan. Ova je studija izrađena na osnovu takvih podataka, a za potrebe istraživanja, analizirano je više hiljada izvještaja o istoriji automobila.

 

U kontekstu uvoza polovnih automobila, Njemačka (s udjelom gotovo 50%) ostaje i dalje prvi izbor.

Zanimljivo, iako cijena polovnih automobila ponekad zna biti i povoljnija u odnosu na Njemačku, na Belgiju odlazi šestina ukupnog uvoza (nešto više od 16%) pa je to tako druga zemlja iz koje se uvoze polovni automobili.

Kao što se može vidjeti iz ilustracije, Francuska (s gotovo 9%) te Italija i SAD (na nivou nekih 6%) zaključuju ovaj popis pet zemalja iz kojih se najviše uvoze polovni automobili.

Prikazani udjeli predstavljaju preferencije i tendencije uvoza polovnih automobila.

Prošireni popis 15 zemalja iz kojih se uvozi najviše polovnih automobila u Hrvatsku, kao i cijelu studiju možete pročitati ovdje.

To, naravno, ne znači da postotci ujedno oslikavaju stanje na kompletnom automobilskom tržištu u Hrvatskoj, jer bi za tako nešto trebalo povlačiti korelacije i u odnosu na segment novih vozila.

Nema nikakve sumnje da je kvalitet njemačkih automobila prepoznat globalno, kao i da danas postoji čitav niz približno kvalitetnih proizvođača automobila.

Ukoliko planirate kupiti polovni automobil, predlažem da ga provjerite preko sistema Car Vertical, klikom ovdje.