U zadnje vrijeme dosta vozača je primjetilo da se ugrađena navigacija u automobilu ponaša krajnje čudno.Umjesto da se opustite dok putujete u nepoznat kraj, dešava se da vas navigacija, umjesto na putu kojim se krećete, prikaže na udaljenoj njivi ili čak kao da glisirate po moru.Ovaj problem se ne dešava samo zbog kvara GPS uređaja na automobilu, već je problem u tehnologiji satelita, pa prije nego što posjetite servis, pročitajte zašto se to baš sada dešava.


O čemu se tu radi?

Svi se sjećamo kako je 1999. godine najavljivana apokalipsa zbog toga što mnogi računari nisu bili projektovani za rad sa četiri cifre za oznaku godine.Budući da je u ono vrijeme snaga računara bila ograničena, koristile su se samo dvije zadnje cifre godine, pa se previđalo da će kada nastupi 2000. godina, oni prikazati to kao 1900. godinu i da će nastati haos.Kako se od cijele priče desilo jedva par kašnjenja vozova, slučaj je brzo pao u zaborav.

Kakve ovo veze ima sa satelitima?

Oni imaju takođe svoju vlastitu “milenijumsku grešku”, jer su čipovi koji su ugrađeni u njih takođe dosta zastarjeli.GPS (Global Positioning System) je u vlasništvu vojske SAD i sastoji se od mreže 32 satelita koji se kreću u orbiti Zemlje na visini od oko 20.000 kilometara.Ovi uređaji emituju radio-talase, a za pravilno određivanje lokacije, GPS uređaj traži da minimalno 4 satelita budu vidljiva, pa na osnovu njihovih pozicija i vremena izračunava lokaciju.Kako su prvi sateliti poslati u orbitu krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, čipovi na njima su relativno skromnijih mogućnosti, a glavno ograničenje je da nemaju brojač godina, već broje sedmice.Naime, čipovi na ovim satelitima imaju 10-bitni brojač sedmica, što znači da mogu da izbroje maksimalno 1024 sedmice, a taj period se naziva “epoha”.Kada prođu 1024 sedmice, što iznosi 19,7 godina, satovi se resetuju na nulu.Prvi put satovi su se resetovali 1999. godine, ali tada je postojao vrlo mali broj GPS uređaja u automobilima, pa ovaj problem nije bio toliko značajan.U to vrijeme je još uvijek bio na snazi limit na preciznost, pa se GPS uglavnom koristio za vojne svrhe, a američki predsjednik Bill Clinton je u maju 2000. godine potpisao ukaz kojim je ovo ograničenje uklonjeno.Kako je trebalo neko vrijeme da tehnologija dođe u veći broj automobila, pravi procvat je ostvaren između 2005-2010. godine.Zadnji reset čipova na satelitima se desio 6.4.2019. godine i zbog toga su se na jednom broju uređaja počele dešavati greške u smislu preciznosti, jer vrijeme koje emituje satelit i vrijeme na GPS prijemniku nisu u harmoniji, a samo sekunda kašnjenja može da znači stotine metara greške u lokaciji.Fora je što ovi sateliti nisu lansirani u isto vrijeme, pa se kod nekih sat još nije resetovao, već će problem da se manifestuje tek u budućem periodu, možda čak za godinu-dve dana.Pojedini proizvođači uređaja su bili svjesni da će se navedeni problem pojaviti, pa su u svoje proizvode ugradili softver koji može uspješno da savlada ovu situaciju, a drugi su najavili firmware za naknadnu ugradnju, kao npr. popularni Tom-Tom koji se nalazi u velikom broju francuskih vozila.Kako mobilni telefoni imaju stalno nadograđivanje softvera, kod njih ovakvih problema nema, dok se sa druge strane softver na automobilima jako rijetko osvježava.Ako imate problem sa navigacijom u automobilu, probajte da uradite osvježavanje softvera na zadnju verziju i u većini slučajeva ovo će pomoći da bude precizna kao ranije.U zavisnosti od modela navigacije koji imate ugrađen u automobil, ovo je moguće izvesti i samostalno, a ako nemate iskustva sa ovim intervencijama, u svakom boljem servisu će vam to uraditi za par desetina maraka i onda možete da pouzdano koristite svoju navigaciju.Koliko lažu brzinomjeri u automobilima, možete pročitati ovdje.Vladimir Grujić