Znate li koje su najpopularnije marke automobila u Hrvatskoj? Mercedes, Renault, BMW? Odgovor je tu zahvaljujući analizi više od pola miliona zahtjeva kupaca.

Metodologija istraživanja

Od januara do decembra 2020. godine vozači iz Hrvatske su putem carVerticala tražili izvještaje o polovnim automobilima više od 500 000 puta. Oni sadrže podatke o prikrivenim oštećenjima, moguće krađe automobila, prepravljanje prijeđenih kilometara, servisnu dokumentaciju i ostale korisne informacije za svakog kupca.

Na temelju detaljne analize traženih izvještaja napravljen je pregled marki automobila koje su oni najviše tražili u godini iza nas. Pregled sadrži i informacije o najpopularnijim godinama proizvodnje, a sve to saznajte u nastavku.

  1. Volkswagen Golf – 11,22 % svih izvještaja o istoriji automobila

Najtraženija marka automobila vjerojatno neće nikoga iznenaditi. Radi se o najprodavanijem Nijemcu iz porodice Volkswagen – Golfu. Do sada je u svijetu prodano više od 35 miliona primjeraka ovog automobila, a prema carVerticalu, hrvatske kupce su najviše zanimale informacije o modelima iz 2015., 2011. i 2014. godine.

Model iz 2015. godine na hrvatskim je cestama većinom pogonjen osnovnim 1.6 TDI motorom, čija je snaga 90 ili 105 KS-a. Za razliku od nekih starijih modela, ovaj ima trajne materijale koji se neće brzo istrošiti, a čvrsta izrada i dobra osnovna oprema svakako igraju važnu ulogu pri kupoprodaji auta.

Trajnost, štedljivi motor i pouzdanost ove marke automobila zasigurno su jedni od najvažnijih faktora zašto je Golf već godinama na vrhu liste najtraženijih (polovnih) automobila u Hrvatskoj.

  1. BMW serije 3 – 6,83 % svih izvještaja o istoriji automobila

Još jedan najprodavaniji model iz svoje klase, BMW serije 3, zasjeo je na drugo mjesto najtraženijih marki automobila. Kupci su najviše tražili izvještaje o istoriji vozila iz 2012., 2008. i 2013. godine.

Model koji nosi oko 40 % BMW-ove ukupne proizvodnje kupce, među ostalim, privlači novim tehnologijama, od kojih su neke i dio standardne opreme. Jedna od tih funkcionalnosti je i Drive Performance Control sustav. Ovaj sistem omogućava vozaču biranje između četiri načina vožnje.

Za one koji vole standard, tu je Comfort mod, a za one s više avanturističkog duha, tu su Sport i Sport+ koji omogućava veće proklizavanje zadnjeg dijela. Štedljivije kupce zanima ECO PRO način koji štedi gorivo i povećava autonomiju automobila.

  1. Volkswagen Passat – 4,33 % svih izvještaja o istoriji automobila

Volkswagenovi modeli uživaju povjerenje kupaca pri kupoprodaji auta. Tako se Golfu pridružio i Passat. Udobnost i elegancija glavne su odlike ove VW-ove limuzine koja se proizvodi od 1973. godine.

Volkswagen Passat B7

Najviše su se tražile informacije o modelu iz 2016., a prate ga oni iz 2015. i 2017. godine. Podsjetimo, 2016. je godina kada je stigla još snažnija verzija turbobenzinskog motora 2.0 TSI – ona s 280 KS-a. Ono što mnogima odgovara je ovjes koji spaja udobnost i čvrsto ležanje u vožnji. Standard hrvatskih kupaca su TDI motori – 1.6 TDI sa 120 KS-a i 2.0 TDI u kojem leži 150 KS-a.

Bilo kao porodični ili službeni automobil, VW Passat polako, ali sigurno postaje klasik među polovnim automobilima.

  1. Audi A4 – 3,58% svih izvještaja o istorijii automobila

Informacije o ingolstadtskom vladaru srednje klase putem carVerticala u prošloj je godini tražilo gotovo 30 000 kupaca.

Najtraženiji model, onaj iz 2016., od prethodnika se razlikuje 110 kilograma manjom masom limuzine te za trećinu većom uvojnom čvrstoćom i otpornosti putničkoga kaveza. Po popularnosti pretrage prate ga modeli iz 2013. i 2017.

Nije naodmet reći i da motor 2.0 TDI Ultra sa 150 KS-a ima potrošnju od samo 3,7 litara, a ni osnovni TDI 2.0 nije daleko sa 4,1 litrom. Troškove vožnje svakako treba imati na umu prilikom kupoprodaje auta, a marke automobila s nižom potrošnjom dugoročno su isplativija investicija.

  1. BMW serije 5 – 2,88 % svih izvještaja o istoriji automobila

Spoj luksuza i sporta. Tako bi se najkraće mogla opisati BMW-ova serija 5. Sportska limuzina s niskim težištem i odlično složenim vješanjem najčešće traže oni koji žele broj veću limuzinu od serije 3.

Prema godini proizvodnje, najviše su se tražile informacije o vozilima iz 2017., 2011. i 2012. godine. S obzirom na dizajnerski smjer i unutrašnjost opremljenu visokom tehnologijom, ne čudi popularnost generacije 2017.

Dizelski motor s potrošnjom manjom od pet litara za limuzinu dodatan je razlog popularnosti ovog modela. Za brze ceste tu je snaga od 190 KS, a klasična BMW-ova okretnost daje poseban osjećaj za upravljačem.

Podaci pokazuju kako njemački kvalitet još uvijek nema konkurenciju kada su u pitanju marke automobila. Pouzdanost, izdržljivost i atraktivan dizajn karakteristike su koje kupci cijene, a ostaje vidjeti što donosi 2021. i hoće li neko uspjeti skinuti s trona kralja iz Wolfsburga.

Provjerite svoj automobil preko sistema carVertical klikom ovdje.