Automobilski sektor je pod futurističkom revolucijom, koja uključuje masovnu elektrifikaciju i digitalizaciju. Puno je inovacija, ali jedan segment u kupovini automobila se ipak nije toliko promijenio – izbor boje.

Poznata rečenica Henrija Forda sa početka 20. vijeka, koji je rekao da kupci mogu da biraju bilo koju boju dok god je crna, ostaje kao zabavan podsjetnik, jer u današnjim vremenima kupci imaju najveći izbor boja u automobilskoj istoriji.

Iako je izbor boja veliki, kupci se u 70% slučajeva odlučuju na neutralne boje – bijelu, crnu i sivu.

Prema podacima Axalta Coating Systems, bijela boja je najpopularnija na svijetu – čak 39% kupaca je odabralo pomenutu boju ove godine, čime je ostala najtraženija već sedmu godinu za redom.

Postoje razlike po kontinentima, pa je tako u Aziji bijela toliko popularna, da je u Kini šest od deset novih automobila lakirano u ovu boju, dok se u Evropi i Americi njeno učešće kreće oko 25%.

Ne tako davno, bijela boja je bila izrazito zapostavljena, na bijele automobile se gledalo kao na “bijelu tehniku” i dugo su čekali kupce u salonima, ali njena popularnost je naglo skočila zadnjih desetak godina.

Porsche taycanJedan od razloga je što su proizvođači predstavili nove dizajnerske pravce, pa na mnogim modelima bijela boja dodatno pojačava moderne i dinamične linije.

Često se kod kupovine bijela boja dobija bez doplate, pa je i ekonomski efekat bitan.

Na Bliskom istoku i Mediteranu, bijela je popularna i zbog praktičnosti – dokazano je da se bijela auta sporije zagrijavaju od onih tamnijih boja, a iako je na lošem glasu jer se “lakše prlja”, održavanje nije mnogo zahtjevnije nego kod drugih opcija, a i ogrebotine su manje uočljive.

Ipak, ne stoji svim automobilima bijela boja.

Na kompaktnim automobilima izgleda zaista dobro, ali bijeli terenci jako liče na UN Toyote iz ratnih područja, dok velike bijele limuzine podsjećaju na “saudijski šeik” stil.

Sljedeća po popularnosti je crna boja, a njeno globalno učešće je 16%. I ovdje se po različitim zemljama mogu vidjeti velike razlike, pa je tako 22% vozila prodanih u Japanu crno, dok se u Indiji praktično ne mogu vidjeti na ulici.

Crni automobili projektuju snagu, luksuz i stil, dosta je tražena jer ljudi imaju sve manje vremena da peru automobile, a tamne boje se percipiraju kao manje osjetljive na prljanje.

CLAZanimljivo da je crna boja zabranjena za prodaju u Turkmenistanu, jer se povezuje sa nesrećom.

Siva boja je treća po popularnosti i drži 11% svjetskog tržišta, a srebrna ima isti procenat učešća. Srebrna je posebno popularna u Indiji, gdje se 30% kupaca odlučilo za nju, dok u Kini ima jedva 6% učešća.

U mnogim zemljama automobil je još uvijek bitan statusni simbol, pa se kupci odlučuju za elegantne verzije boja.

Kada su u pitanju ostale boje, razlike između regija su još izraženije – u Evropi i Americi plavi automobili drže 10% tržišta, dok se u Kini ova boja uopšte ne može naći u prodajnim statistikama.

INFINITI – Project Black SGeografska lokacija nije jedini uslov – jako je bitan i segment tržišta. Tako je 34% evropskih terenaca u crnoj boji, a u ovu boju je lakirano tek 17% kompaktnih automobila.

Kada je riječ o crvenoj boji, ona drži skromnih 3% SUV klase, dok se kod kompakta učešće povećava na velikih 10%.

Izbor boje je bitan korak u izboru automobila, pa proizvođači vode računa da kupci imaju ponuđene interesantne opcije. Tako se u paleti boja za gradske i sportske  automobile mogu naći jarke verzije boja, dok se za terence paleta boja obogaćuje sa mnoštvom tamnih tonova, koji više odgovaraju prirodi automobila.

Šta nas čeka u budućnosti?

Jako je teško predvidjeti trendove, ali u zadnje vrijeme proizvođači automobila nude priličan broj “zemljanih” nijansi, pa se mogu vidjeti atraktivne boje slične boji bakra, mahagonija ili oraha.


Zlatne nijanse imaju najveći rast prodaje, ali ostaje da vidimo da li će taj trend opstati.

Ne treba zaboraviti da automobili neutralnih boja bolje drže cijenu kao polovnjaci, pa ćete sivi automobil puno lakše prodati nego limun-žuti.

Više o keramičkoj zaštiti laka, možete pročitati ovdje.

Vladimir Grujić