Upaljena „Check engine“ lampica obično uzokuje paniku kod vlasnika automobila, jer odmah nastaje sumnja da je u pitanju ozbiljan kvar i time skupa popravka motora.

Ipak, postoji veliki broj razloga zašto se ova lampica pali, a neke popravke vas neće koštati ni jednu paru, jer je moguće da je negdje pod haubom spao neki konektor, koji se vrati na mjesto i problem je riješen.

U ovom tekstu ćemo pogledati kako dijagnostika radi, zašto se lampica pali i šta raditi u slučaju da se takav slučaj desi.

check engine lampicaŠta je to OBD?

Nekada automobili nisu imali previše elektronike, pa se svaki kvar posebno istraživao, ali današnji mehaničari imaju pomoć u vidu standardizovanih kodova, koje bilježi centralna upravljačka jedinica (ECU).

Prvi koraci u razvoju samodijagnostike kvarova su bili krajem 60-tih godina, a od 2001. godine svi automobili na evropskom tržištu imaju standardizovan adapter za OBD, odnosno On-Board Diagnostics.

Koliko god usavršeni bili novi automobili, oni ne mogu da direktno detektuju mehanički kvar.

Ni najnoviji Porsche, Bentley, Mercedes nemaju mogućnost da prikažu da im je npr. pukao klip, da su potrošeni klipni prstenovi (karike) ili da je oštećen neki ležaj.

panamera gts 5Sve što dijagnostika automobila može da zabilježi, mora biti neki događaj koji se može prevesti u promjenu električnog napona, odnosno senzori i sonde bilježe promjenu temperature, pritiska, struje itd.

Tako elektronika dobija niz informacija od senzora u automobilu, od toga da su npr. otvorena vrata, do kompleksnijih informacija od raznih sondi koje mjere temperaturu i pritisak izduvnih gasova i tako regulišu rad motora.

Zašto se pali lampica „Check engine“?

Kada se dešava neko odstupanje od normalnog načina rada motora, koji elektronika ne može sama da reguliše, ona pali ovu lampicu kao znak upozorenja.

Uzmimo za primjer lambda sondu.

Ovaj senzor je postavljen na izduvnu granu i mjeri količinu kiseonika u izduvnim gasovima, i na osnovu te vrijednosti ECU podešava rad sistema za ubrizgavanje goriva.

U centralnoj upravljačkoj jedinici je upisano da je raspon vrijednosti koji ovaj senzor daje od 0,5% do 5%, a da je prosjek 3% (ovo je uprošteno, jer ova vrijednost zavisi od temperature motora itd., ali poslužiće za ovaj primjer).

Kada je vrijednost 3%, ECU je isprogramiran da ne daje odgovor, jer je to idealna vrijednost.

Kada je izmjerena vrijednost npr. 2%, to znači da je ubrizgano previše goriva, pa centralna elektronika daje signal diznama da smanje vrijeme otvaranja i time se vrijednost dovodi na opet 3%.

Kada je vrijednost 4%, ECU daje signal da je goriva premalo, pa daje signal diznama da budu duže otvorene i vrijednost se opet svodi na 3%.

Šta ako ECU dobije signal od lambda sonde da je vrijednost 70% ili 0%?

Pali se „Check engine“ lampica!

Jednostavno elektronika nema odgovor za ovakav slučaj, ne može da ga iskoriguje i zbog toga signalizira da nešto nije u redu sa sistemom.

Isto važi i za ostale elemente, turbinu, dizne, egr ventil itd. – ako signal iz senzora temperature, pritiska ili protoka daje vrijednost za koju nema odgovora, aktivira se „poziv za pomoć“, odnosno u memoriju računara se upisuje kôd greške koji se naziva Diagnostic Trouble Code, odnosno DTC.

Kako izgleda kôd greške?

Greške u radu sistema se skladište putem standardizovanih kodova od 5 znakova, gdje je prvi znak slovo P.

U slučaju koji smo mi razmatrali, greška P0171 znači da je premalo goriva, odnosno previše kiseonika u izduvnim gasovima, a P0172 znači da je goriva previše.

Neki primjeri su još P0409 kvar EGR-a, P0520 kvar senzora pritiska ulja, P0550 previsok napon elektronike servo upravljača itd.

Kada mehaničar priključi dijagnostički uređaj ili laptop na automobil preko OBD porta, koji se obično nalazi na instrument tabli sa lijeve strane ispod volana, softver očitava ovu grešku i na osnovu nje se utvrđuje sljedeći korak u vršenju popravke.

Treba napomenuti da postoji set univerzalnih kodova grešaka, neke su iste za sve modele, dok postoje druge koje su strogo vezane za određenog proizvođača (od broja P1000 pa na više).

Vlasnici vozila sa LPG instalacijom se često susreću sa ovom lampicom, a najčešći problem je u mapi ubrizgavanja, koja nije pravilno prilagođena drugačijem gorivu.

Ponekad se ova greška javi zbog nekog trenutnog problema, npr. neki spoj je korodirao, pa se nakon određenog vremena ugasi.

Šta raditi kada se upali lampica „Check engine“?

Kako razlikujemo različite boje lampica, odnosno žute lampice su upozorenje, crvene su ozbiljan problem, a sve ostale su informativne, „Check engine“ spada u znakove upozorenja.

Prvo što trebate uraditi je da ugasite pa ponovo upalite automobil, ovo zna ugasiti lampicu, ako je riječ o nekom manjem problemu.

Takođe, razlikujemo lampicu koja stalno gori i lampicu koja treperi.

check engine lampicaAko lampica treperi, odnosno „blinka“, to znači da je riječ o ozbiljnijem problemu koji potencijalno može prouzrokovati veću štetu, pa je preporuka da ne vozite auto ako se ovo desi.

Vožnja sa konstantno upaljenom lampicom se takođe ne preporučuje, ali u slučaju da nemate izbora, pregledajte prvo ostale pokazivače u automobilu, tj. da li je temperatura rashladne tečnosti previsoka itd.

Zatim podignite haubu i pregledajte da li se negdje može osjetiti miris paljevine, vidjeti neko curenje, pregrijavanje i sl.

Ako drugih simptoma nema, auto ne gubi snagu i ne dimi, donekle je sigurno da se auto može prevesti do servisa.

Pojedini modeli će u slučaju paljenja lampice aktivirati „safe mode“, odnosno ograničiće snagu i obrtaje motora, dok se problem ne riješi.

Ovo može biti opasno, jer se pomenuti sigurnosni način rada može aktivirati upravo u trenutku kada od motora zatražimo više snage, npr. kod preticanja, pa se dovodimo u situaciju da ostanemo bez vuče u toku izvođenja radnje.

Kako očitati grešku u memoriji?

Nekada su dijagnostički uređaji bili veličine ormara i bili jako skupi, ali danas je moguće na internetu kupiti OBD2 adapter za par dolara i uz pomoć aplikacije za telefon očitati grešku.

Na ovaj način možete samostalno potražiti rješenje za problem ili pomoći serviseru kada odvezete auto u radionicu.

Lampica „Check engine“ je jako važna, pa prije paljenja vozila, kod „davanja kontakta“ na ispravnom automobilu treba da svijetli, a prodavci polovnih automobila je kriju tako što na nju stave komad neprovidne trake ili je isključe sa zadnje strane table.

Test besplatnih Android aplikacija za autodijagnostiku možete pogledati ovdje.

Vladimir Grujić