Volkswagen grupa razmatra budućnost brendova Lamborghini, Bugatti i Ducati, kao dio šire strategije za prelazak na masovnu proizvodnju električnih automobila.

Kako su najnovije direktive EU uslovile smanjenje emisije ugljen-dioksida za 50% do 2030. godine, svi proizvođači će morati da predstave puno više električnih modela, kako bi postigli ovaj cilj, na nivou grupe.

Menadžment VW-a će u toku novembra imati sastanak, gdje će se napraviti nova lista zadataka, čijim ispunjenjem bi se vrijednost grupe podigla na 200 milijardi eura, do 2025. godine, uz praćenje novih trendova u elektrifikaciji.

Potezi koje će VW da izvede uključuje partnerstva sa drugim firmama u segmentu sportskih automobila, reforme, kao i moguću prodaju pojedinih brendova.

he all new Volkswagen T-Cross

Čelnici VW-a su pokušali da smanje troškove proizvodnje i otpuste dio radnika u Njemačkoj, kako bi našli sredstva za razvoj električnih automobila.

Vođe moćnih sindikata su zaustavile ovu akciju, pa menadžent sada mora da nađe drugi način da finansira istraživanja (pola mjesta u nadzornom odboru VW-a drže radnici, odnosno predstavnici sindikata).

Šef VW-a, Herbert Diess je rekao da u velikoj tehnološkoj promjeni, prelasku na automobile budućnosti, svaki brend mora da pronađe svoje mjesto, kada se posmatra iz ugla elektrifikacije, autonomne vožnje i povezanosti na internet servise.

Elektrifikacija predstavlja samo 10% do 20% od ove promjene, a najveći dio će se odnositi na sami koncept automobila, odnosno većina napora u novoj revoluciji će se odnositi na autonomnu vožnju i vještačku inteligenciju – automobili će biti „pametniji“.

Prošle godine, VW je prodao 4.554 Lamborghinija (čija cijena počinje od 170.000 eura, pa na više), 82 Bugattija čija se vrijednost mjeri sa 7 cifri i oko 53.000 motocikla brenda Ducati, što je prilično dobar rezultat.

Postavlja se realno pitanje, da li se isplati ulagati u električne verzije automobila i motora ovih brendova, kada su njihovi kupci ljubitelji visokih obrtaja i rasnog sportskog zvuka?

Volkswagen grupa trenutno vrijedi oko 78 milijardi Eura, što je dosta manje od rivala Toyote, čija je tržišna vrijednost oko 150 milijardi Eura.

VW je u 2019. godini prodao 10,96 miliona vozila u toku prošle godine, dok je Toyota u istom periodu prodala 10,74 miliona, međutim, Toyota je mnogo efikasnija, jer je ovaj rezultat postigla sa 359.542 zaposlena radnika, dok je u Volkswagenu na kraju 2019. godine bilo zaposleno čak 671.205 radnika, što znači da ima puno prostora za optimizaciju poslovanja,

Prema najavama, prvi na listi za “odstrel” bi mogao biti Lamborghini, koji je sad po kapom Audija, tako što bi se izdvojio iz grupe i njegov dio bi se prodao u vidu akcija, ali bi VW zadržao kontrolni paket.

Na ovaj način bi VW dobio sredstva za ulaganje u električne modele, a sličan poslovni model bi se mogao primijeniti na druge brendove, iako za sada nema planova za prodaju akcija firmi Audi i Porsche.

Vladimir Grujić