Vraćanje kilometraže na automobilima je vječita tema kod kupovine automobila, jer se vješti trgovci često služe ovim trikom kako bi podigli cijenu automobila.

Kod kupovine nikad nije dovoljno opreza, ali šta ako bi znali koji automobili imaju najčešće vraćenu kilometražu, kako bismo obratili pažnju kod kupovine?

Istraživanje kompanije Car Vertical, koja se bavi izvještavanjem o stanju automobila i kilometraži, je pokazalo koji modeli najčešće imaju vraćenu kilometražu, kao i kako ovaj podatak zavisi od tipa motora i godišta automobila.

Metodologija istraživanja

Ova firma skuplja informacije iz čitavog svijeta u jedinstvenu bazu podataka i u proteklih godinu dana su radili analizu preko 500.000 izvještaja i utvrđivali na kojim modelima se najčešće dešava vraćanje kilometar sata.

Podaci uključuju automobile iz Njemačke, Francuske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Češke, Letonije, Bugarske, Poljske, Rumunije, Mađarske, Ukrajine, Rusije i SAD.

Koji modeli najčešće imaju vraćenu kilometražu?

Evo grafikona top 15 modela koji su često meta nesavjesnih prodavaca.

Rezultati otkrivaju da su njemački automobili među najčešćim vozilima sa vraćenim kilometar satom, u prvom redu tu prednjači BMW 7, kod kojeg je prevara utvrđena u čak 34% slučajeva!

Modeli bavarskog proizvođača zauzimaju prvih 6 mjesta, zatim je tu Audi A6 sa 10,1% primjeraka sa vraćenom kilometražom, slijedi Volkwagen Touareg, Audi A5, te Mercedes E klasa.

Slijedi VW Passat sa 6,7%, Škoda Superb sa 6,3%, Audi A4, Octavia te Volkswagen Transporter sa 6,1%.

Još jedno zanimljivo zapažanje je segmentacija automobila.

Automobili premium segmenta imaju puno više slučajeva vraćene kilometraže od automobila ekonomske klase, što se odnosi na luksuzne automobile BMW serije 7 i X5, a imajući u vidu skupe popravke i dijelove za ove automobile, kupci ove klase trebaju biti posebno oprezni.

Koliko starost automobila utiče na pojavu vraćene kilometraže?

Prema ovom istraživanju, premium automobili stari između 10 i 15 godina su u rizičnoj zoni, što se tiče ove vrste prevare.

Automobili nižih klasa koji imaju vraćen sat su nešto novije godine proizvodnje, a najčešće se kilometraža vraća dok su u prvoj deceniji upotrebe.

Vraćanje kilometraže u zavisnosti od pogonskog goriva

Prema ovom istraživanju, najveći broj modela koji imaju lažnu kilometražu su sa dizel motorom, benzinci su zastupljeni u gotovo zanemarljivom broju.

Zaključak

Kod kupovine automobila valja biti oprezan, jer su prevare sa kilometražom česte.

Kada se uzmu u obzir podaci iz ovog istraživanja, sigurnija kupovina su modeli sa benzinskim motorom i nešto niže klase.

U slučaju da planirate kupovinu automobila, njegovu istoriju možete provjeriti preko sistema Car Vertical, klikom ovdje.

Vladimir Grujić